NIAZ kwaliteitslabel voor ziekenhuis AZ ZENOHet Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft het internationale NIAZ-kwaliteitslabel toegekend aan AZ Zeno. Met dit label heeft het ziekenhuis het bewijs in handen dat het haar patiënten deskundige en veilige zorg biedt en dat ook de organisatiecultuur continue verbetering ademt.

Externe audit

In juni 2016 was er een proefaudit, als voorbereiding op de “echte” audit. Deze laatste vond plaats van 29 mei tot en met 2 juni 2017. Zeven externe auditoren van NIAZ controleerden dit jaar in AZ Zeno meer dan 2300 normcriteria, waaronder patiëntidentificatie, handhygiëne, continuïteit van informatieoverdracht,…  Ze keken heel veel documenten in, maar bevroegen ook actief medewerkers, artsen en patiënten op de twee campussen. Trajecten die de patiënten doorlopen, werden van A tot Z onder de loep genomen. En het ziekenhuis slaagde dus met glans voor die test.

Waarom een kwaliteitscheck?

Drie jaar geleden werd in AZ Zeno het startschot gegeven om de kwaliteit die in het ziekenhuis wordt geleverd te laten objectiveren door een gespecialiseerde onafhankelijke organisatie. De drijfveren? De kwaliteit van zorg permanent verbeteren en verankeren in de dagelijkse werking van alle zorgverleners en medewerkers én de veiligheid van de patiënt verhogen. Patiënten moeten er immers op kunnen vertrouwen dat hun zorg op elk moment deskundig en veilig is, zodat zij zich kunnen focussen op beter worden. Ook goed bestuur van het ziekenhuis door directie en leidinggevenden draagt bij tot deze kwaliteitsvolle zorg.

Er werd gekozen voor het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) als onafhankelijke organisatie. Het onder de loep nemen van het bestaande kwaliteitsniveau, het maken van goede afspraken en het verbeteren van werkprocessen verliep in AZ Zeno dan ook aan de hand van het NIAZ normenkader 3.0 en dit  in verschillende stappen.

Via interne audits en integrale checks werd de kwaliteitswerking getoetst en verder verbeterd. Projectvergaderingen werden georganiseerd om dienstoverschrijdende verbeterpunten aan te pakken. Speciale kwaliteitsteams gingen aan de slag met discipline-specifieke normensets. Er werd extra vorming georganiseerd voor alle medewerkers, vrijwilligers en artsen participeerden in intensieve infosessies. Alle medewerkers en artsen kregen ook een Veiligheidswaaier ‘Kwaliteit en veiligheid in AZ Zeno’.

Mooi rapport

Op 4 september kwam het NIAZ met de resultaten. AZ Zeno heeft het kwaliteitslabel behaald en een zeer goed rapport gekregen. Op de normensets waaraan het ziekenhuis moest voldoen om de accreditering te behalen – domeinen als handhygiëne, infectiepreventie, oncologische zorg of rampenplanning waarvan verschillende aspecten werden onderzocht – scoort het ziekenhuis gemiddeld 96,9%. Voor sommige normensets – revalidatiezorg, governance en geestelijke gezondheidszorg - werd zelfs de maximumscore behaald.

“We zijn ontzettend trots op dit resultaat”, zegt Frank Lescrauwaet, algemeen directeur. “Kwaliteit en veiligheid zitten vervat in onze missie en visie én veiligheid is één van de speerpunten in onze huidige strategie. Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers: AZ Zeno is een veilig en goed georganiseerd ziekenhuis.”

 

Met het kwaliteitslabel naar de nieuwbouw

Tijdens de accreditatie zijn er ook heel wat stappen gezet in het uniform maken en afstemmen van procedures, wat een mooie voorbereiding was op de integratie en verhuis naar een gloednieuw ziekenhuis in 2018. AZ Zeno beseft echter dat het werk hiermee niet af is. De kwaliteit en veiligheid behouden en verbeteren is ook in de nieuwe setting een doorlopende opdracht. Dit label is dan ook geen eindpunt, maar letterlijk en figuurlijk een fundament voor de volgende audit in 2021.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-09-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
22-06-2018

Voetbalclub KFC Heist speelt op vrijdagavond 22 juni 2018 om 19 uur een match tegen landskampioen Club Brugge. Wil je deze match nog bijwonen? Koop je tickets in voorverkoop in café De Bolle en in Den Oosthoek in Heist (10 euro voor een staplaats en 15 euro voor een zitplaats). De aftrap van de wedstrijd wordt gegeven door Stanley Verfaillie, de kleinzoon van Hector 'Torten'...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
22-06-2018

Wil jij graag met een rolstoel het strand op? Dat kan! In onze gemeente vind je immers op verschillende plaatsen ‘passerellen’, dat zijn houten looppaden die je op een vlotte manier naar de zee toe brengen. Daarnaast kun je ook gratis een strandjutter (strandrolstoel) ontlenen. Hiermee kun je vlot een minder mobiel persoon door het zachte zand tot aan de vloedlijn duwen en zelfs in...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
>>
22-06-2018

Laatste GAS-filmpje focust op nachtrust en solidariteit met de buurtbewoners Op vrijdag 22 juni 2018 lanceert de gemeente Knokke-Heist het vijfde filmpje uit de goed onthaalde reeks van filmpjes rond GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Het respecteren van de nachtrust en het solidair zijn met de buurtbewoners zetten we hier extra in de verf. Een aangename en aantrekkelijke gemeente...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
22-06-2018

Vanaf maandag 25 juni 2018 worden er in de Kalvekeetdijk twee wegwerkzaamheden op hetzelfde ogenblik uitgevoerd. Vanaf de Kragendijk tot aan de oprit van de parking naar onder meer de handelszaak Action wordt het fietspad langs de beide zijden van de rijbaan volledig vernieuwd. Tussen de inrit van de parking naar o.a. de handelszaak Action en de Natiënlaan wordt er een verzakt...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het