NIAZ kwaliteitslabel voor ziekenhuis AZ ZENOHet Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft het internationale NIAZ-kwaliteitslabel toegekend aan AZ Zeno. Met dit label heeft het ziekenhuis het bewijs in handen dat het haar patiënten deskundige en veilige zorg biedt en dat ook de organisatiecultuur continue verbetering ademt.

Externe audit

In juni 2016 was er een proefaudit, als voorbereiding op de “echte” audit. Deze laatste vond plaats van 29 mei tot en met 2 juni 2017. Zeven externe auditoren van NIAZ controleerden dit jaar in AZ Zeno meer dan 2300 normcriteria, waaronder patiëntidentificatie, handhygiëne, continuïteit van informatieoverdracht,…  Ze keken heel veel documenten in, maar bevroegen ook actief medewerkers, artsen en patiënten op de twee campussen. Trajecten die de patiënten doorlopen, werden van A tot Z onder de loep genomen. En het ziekenhuis slaagde dus met glans voor die test.

Waarom een kwaliteitscheck?

Drie jaar geleden werd in AZ Zeno het startschot gegeven om de kwaliteit die in het ziekenhuis wordt geleverd te laten objectiveren door een gespecialiseerde onafhankelijke organisatie. De drijfveren? De kwaliteit van zorg permanent verbeteren en verankeren in de dagelijkse werking van alle zorgverleners en medewerkers én de veiligheid van de patiënt verhogen. Patiënten moeten er immers op kunnen vertrouwen dat hun zorg op elk moment deskundig en veilig is, zodat zij zich kunnen focussen op beter worden. Ook goed bestuur van het ziekenhuis door directie en leidinggevenden draagt bij tot deze kwaliteitsvolle zorg.

Er werd gekozen voor het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) als onafhankelijke organisatie. Het onder de loep nemen van het bestaande kwaliteitsniveau, het maken van goede afspraken en het verbeteren van werkprocessen verliep in AZ Zeno dan ook aan de hand van het NIAZ normenkader 3.0 en dit  in verschillende stappen.

Via interne audits en integrale checks werd de kwaliteitswerking getoetst en verder verbeterd. Projectvergaderingen werden georganiseerd om dienstoverschrijdende verbeterpunten aan te pakken. Speciale kwaliteitsteams gingen aan de slag met discipline-specifieke normensets. Er werd extra vorming georganiseerd voor alle medewerkers, vrijwilligers en artsen participeerden in intensieve infosessies. Alle medewerkers en artsen kregen ook een Veiligheidswaaier ‘Kwaliteit en veiligheid in AZ Zeno’.

Mooi rapport

Op 4 september kwam het NIAZ met de resultaten. AZ Zeno heeft het kwaliteitslabel behaald en een zeer goed rapport gekregen. Op de normensets waaraan het ziekenhuis moest voldoen om de accreditering te behalen – domeinen als handhygiëne, infectiepreventie, oncologische zorg of rampenplanning waarvan verschillende aspecten werden onderzocht – scoort het ziekenhuis gemiddeld 96,9%. Voor sommige normensets – revalidatiezorg, governance en geestelijke gezondheidszorg - werd zelfs de maximumscore behaald.

“We zijn ontzettend trots op dit resultaat”, zegt Frank Lescrauwaet, algemeen directeur. “Kwaliteit en veiligheid zitten vervat in onze missie en visie én veiligheid is één van de speerpunten in onze huidige strategie. Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers: AZ Zeno is een veilig en goed georganiseerd ziekenhuis.”

 

Met het kwaliteitslabel naar de nieuwbouw

Tijdens de accreditatie zijn er ook heel wat stappen gezet in het uniform maken en afstemmen van procedures, wat een mooie voorbereiding was op de integratie en verhuis naar een gloednieuw ziekenhuis in 2018. AZ Zeno beseft echter dat het werk hiermee niet af is. De kwaliteit en veiligheid behouden en verbeteren is ook in de nieuwe setting een doorlopende opdracht. Dit label is dan ook geen eindpunt, maar letterlijk en figuurlijk een fundament voor de volgende audit in 2021.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-09-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
13-12-2017

De traditionele kerstboomverbranding van Jeugdraad Knokke-Heist maakt dit jaar plaats voor een Winterdrink. Bij het verbranden van kerstbomen komt veel stikstof en fijn stof vrij. De adviesraad koos daarom na overleg met het gemeentebestuur voor een nieuw milieuvriendelijker concept, maar wel even gezellig. De Winterdrink vindt plaats op zondag 14 januari 2018 om 14 uur in het tentendorp op het...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-12-2017

Door het grote succes van de filmvoorstellingen 'de dag van toen, mensen uit Knokke-Heist vertellen' worden op woensdag 7 februari 2018 twee extra vertoningen georganiseerd in de schouwburg van Cultuurcentrum Scharpoord. De voorstellingen zijn opnieuw gratis en reservatie is verplicht. Tijdens de filmvoorstelling van één uur maken we kennis met 10 bekende en minder bekende...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-12-2017

Het Centrum voor volwassenenonderwijs IVO Knokke-Heist startte in oktober met de opleidingen 'Zorgkundige' en 'Buitenschrijnwerk' in het Kasteeltje in de Kursaalstraat 55 (voormalige visserijschool in Heist). Op vrijdag 15 december 2017 kun je er terecht van 15.30 tot 21 uur voor een Winterfair ten voordele van de Vzw Clinidogs in het kader van 'De Warmste Week" van...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-12-2017

Op donderdag 14 december 2017 om 20 uur brengt vtbKultuur Knokke-Heist de zonnepanelenfietser Grégory Lewyllie naar het Cultuurcentrum Scharpoord met een unieke reisreportage. Grégory is werkzaam als pers- en communicatieverantwoordelijke binnen het onderwijs. Al tien jaar lang combineert hij in zijn vrije tijd de passies reizen en fietsen. Zijn zwerftocht doorheen Latijns-Amerika...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het