NIAZ kwaliteitslabel voor ziekenhuis AZ ZENOHet Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft het internationale NIAZ-kwaliteitslabel toegekend aan AZ Zeno. Met dit label heeft het ziekenhuis het bewijs in handen dat het haar patiënten deskundige en veilige zorg biedt en dat ook de organisatiecultuur continue verbetering ademt.

Externe audit

In juni 2016 was er een proefaudit, als voorbereiding op de “echte” audit. Deze laatste vond plaats van 29 mei tot en met 2 juni 2017. Zeven externe auditoren van NIAZ controleerden dit jaar in AZ Zeno meer dan 2300 normcriteria, waaronder patiëntidentificatie, handhygiëne, continuïteit van informatieoverdracht,…  Ze keken heel veel documenten in, maar bevroegen ook actief medewerkers, artsen en patiënten op de twee campussen. Trajecten die de patiënten doorlopen, werden van A tot Z onder de loep genomen. En het ziekenhuis slaagde dus met glans voor die test.

Waarom een kwaliteitscheck?

Drie jaar geleden werd in AZ Zeno het startschot gegeven om de kwaliteit die in het ziekenhuis wordt geleverd te laten objectiveren door een gespecialiseerde onafhankelijke organisatie. De drijfveren? De kwaliteit van zorg permanent verbeteren en verankeren in de dagelijkse werking van alle zorgverleners en medewerkers én de veiligheid van de patiënt verhogen. Patiënten moeten er immers op kunnen vertrouwen dat hun zorg op elk moment deskundig en veilig is, zodat zij zich kunnen focussen op beter worden. Ook goed bestuur van het ziekenhuis door directie en leidinggevenden draagt bij tot deze kwaliteitsvolle zorg.

Er werd gekozen voor het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) als onafhankelijke organisatie. Het onder de loep nemen van het bestaande kwaliteitsniveau, het maken van goede afspraken en het verbeteren van werkprocessen verliep in AZ Zeno dan ook aan de hand van het NIAZ normenkader 3.0 en dit  in verschillende stappen.

Via interne audits en integrale checks werd de kwaliteitswerking getoetst en verder verbeterd. Projectvergaderingen werden georganiseerd om dienstoverschrijdende verbeterpunten aan te pakken. Speciale kwaliteitsteams gingen aan de slag met discipline-specifieke normensets. Er werd extra vorming georganiseerd voor alle medewerkers, vrijwilligers en artsen participeerden in intensieve infosessies. Alle medewerkers en artsen kregen ook een Veiligheidswaaier ‘Kwaliteit en veiligheid in AZ Zeno’.

Mooi rapport

Op 4 september kwam het NIAZ met de resultaten. AZ Zeno heeft het kwaliteitslabel behaald en een zeer goed rapport gekregen. Op de normensets waaraan het ziekenhuis moest voldoen om de accreditering te behalen – domeinen als handhygiëne, infectiepreventie, oncologische zorg of rampenplanning waarvan verschillende aspecten werden onderzocht – scoort het ziekenhuis gemiddeld 96,9%. Voor sommige normensets – revalidatiezorg, governance en geestelijke gezondheidszorg - werd zelfs de maximumscore behaald.

“We zijn ontzettend trots op dit resultaat”, zegt Frank Lescrauwaet, algemeen directeur. “Kwaliteit en veiligheid zitten vervat in onze missie en visie én veiligheid is één van de speerpunten in onze huidige strategie. Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers: AZ Zeno is een veilig en goed georganiseerd ziekenhuis.”

 

Met het kwaliteitslabel naar de nieuwbouw

Tijdens de accreditatie zijn er ook heel wat stappen gezet in het uniform maken en afstemmen van procedures, wat een mooie voorbereiding was op de integratie en verhuis naar een gloednieuw ziekenhuis in 2018. AZ Zeno beseft echter dat het werk hiermee niet af is. De kwaliteit en veiligheid behouden en verbeteren is ook in de nieuwe setting een doorlopende opdracht. Dit label is dan ook geen eindpunt, maar letterlijk en figuurlijk een fundament voor de volgende audit in 2021.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-09-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
20-10-2017

Op zondag 22 oktober 2017 om 10 uur kun je terecht in Museum Sincfala voor een lezing door Jan Van Acker over Niklaas De Roover, een weldoener uit de vroege 19deeeuw. Jan Van Acker is een wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. In 1833 stierf Niklaas De Roover, de allerlaatste cisterciënzermonnik van de vroegere Duinenabdij. Hij was de enige beheerder van het...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
20-10-2017

Durf jij voor slechts 4 euro een laatste bezoek brengen aan het luguber gebouw van de school Sibe dat klaar staat voor de sloophamer? Raap je moed bijeen en kom op zaterdag 28, zondag 29, maandag 30 of dinsdag 31 oktober 2017 naar het Halloween-event. Op woensdag 1 november wordt het gebouw gelukkig definitief gesloopt en zijn we van alle zorgen af! Diegenen die durven en levend het pand...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
20-10-2017

De bibliotheek pakt op woensdagavond 25 oktober om 20 uur uit met een boeiende lezing over cybercrime door specialist Kurt Callewaert. De Apple club verzorgt het avondprogramma. In samenwerking met de lokale politie van Knokke-Heist geeft Kurt Callewaert een lezing over cybercrime en cybersecurity. Kurt Callewaert is professor en onderzoeker in de toegepaste informatica. Hij heeft meer dan 30...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
19-10-2017

Op woensdagnamiddag 25 oktober 2017 kun je van 14 tot 17 uur terecht in de bibliotheek voor een kennismaking met de 3D-printer en drone. Een 3D-printer is een apparaat waarmee je driedimensionale objecten kunt maken. In de bibliotheek kun je zo’n 3D-printer aan het werk zien. Diezelfde namiddag zal ook een drone in de bibliotheek rondvliegen. Uitkijken dus! Van 20 oktober tot 5 november...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het