Nieuwe bedrijven zetten voet aan de grond in de smart zoneIn de Sint-Andrieswijk hebben de stad Antwerpen en imec een smart zone ingericht in nauwe samenspraak met het district, de bewoners en de handelaars van de wijk. Technologiebedrijven zullen er nieuwe oplossingen testen met feedback van de gebruikers. Ondertussen werden vier concepten gekozen die in 2019 mogelijk leiden tot concrete projecten in de zone. Twee concepten focussen op slimme verlichting waarbij sensoren op verlichtingspalen worden aangebracht. Daardoor kan de verlichting in real time afgestemd worden op specifieke noden. Een derde concept is een game via augmented reality rond klimaatadaptatie. Het vierde en laatste concept is een app met een inzichtelijke kaart die tips geeft om de zone op een aangename en gezonde manier te doorkruisen bij een hittegolf of om een schaduwrijk plekje te vinden.

 

In een smart zone testen bedrijven nieuwe oplossingen met feedback van de gebruikers. Zo worden de stad én de bedrijven slimmer. Via Digipolis, de technologiepartner van de stad, startten de stad en imec een zoektocht naar bedrijven die antwoorden willen bieden op reële uitdagingen in de Sint-Andrieswijk. Ze werden gevraagd een technologisch gedreven innovatief concept uit te werken dat in 2019 tot een concreet project leidt in de smartzone.

 

Er werden vier concepten gekozen. Bedoeling is dat de betrokken bedrijven dit najaar het conceptidee verder scherpstellen samen met doelgroepen en experten.

 

Thema slimme verlichting

In de smart zone zal vanaf oktober al een eerste test lopen rond slimme verlichting, die nagaat hoe slimme verlichting kan bijdragen aan een aangenamere, meer duurzame en veiligere stad. Via de oproep zijn ook twee concepten geselecteerd rond slimme verlichting. Door twee extra bedrijven hun technologie te laten testen in de smart zone, krijgen de stad en imec de kans de technologieën te vergelijken.

 

Het eerste concept van SmartNodes levert een innovatieve technologie die het mogelijk maakt om verlichtingspalen uit te rusten met extra slimme sensoren die beweging, geluid, warmte en andere zaken registreren. Deze zogenaamde smartnodes zijn in staat om met elkaar te communiceren en zelf beslissingen te nemen aan de hand van complexe regels. Zo kan de straatverlichting bv. pas aangaan wanneer er beweging is, wat een energiebesparing met zich meebrengt.

 

SmartNodes een Belgische start-up, wil een vijftiental SmartNodes installeren om testen uit te voeren.

 

Voor het tweede concept werkt Cronos Public Services samen met Tvilight en Cisco. Tvilight levert sensoren die warmte, vochtigheid en andere zaken meten. Deze sensoren kunnen geïnstalleerd worden op bestaande verlichtingsinfrastructuur. Cronos Public Services wenst een tiental sensoren te installeren om testen uit te voeren.

 

 Thema: klimaatadaptatie

Hoe kunnen we mensen via Augmented Reality verleiden tot klimaatvriendelijk gedrag? Hoe kunnen we het inzicht, de betrokkenheid en het engagement van de burgers verhogen? Dat zijn enkele vragen die de stad voorlegde aan de deelnemers van de oproep.

 

VITO gaat de uitdaging aan en wil een game ontwikkelen met de nadruk op een betere en groenere leefomgeving tegen een achtergrond van klimaatverandering. De smart zone wordt opgedeeld in straten die de speler via Augmented Reality zelf kan herontwerpen.

 

VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling met als doel de transitie te versnellen naar een duurzame wereld. VITO doet voor de uitwerking van het spel beroep op het IT-bedrijf Cegeka. 

 

Thema: hittemaatregelen

Hoe kan technologie een rol spelen om tijdens een hittegolf specifieke info bij juiste doelgroepen te krijgen? Hoe deel je deze specifieke informatie op een begrijpelijke manier? Deze vragen vormden de kern voor een vierde concept.

 

Geo Solutions wil een inzichtelijke kaart ontwerpen die raadpleegbaar is via een app. Zo kunnen bewoners en bezoekers van de smart zone tips krijgen om de zone op een aangename en gezonde manier te doorkruisen bij een hittegolf of om een schaduwrijk plekje te vinden.

 

Geo Solutions helpt organisaties bij het ontsluiten en verrijken van locatiegegevens. Focus ligt op het ontwerp en de realisatie van GEO-ICT-oplossingen die zowel het strategische als het operationele beslissingsproces ondersteunen. De oplossingen, concepten en consultancy zijn gebaseerd op geografische informatiesystemen (GIS) en informatie- en communicatietechnologieën (ICT).
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-09-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Stad Antwerpen

Antwerpen
08-11-2018

De stad Antwerpen mag zich Pleegzorggemeente noemen. Samen met Pleegzorg Provincie Antwerpen wil de stad pleegzorg beter bekend maken en pleegzorg op verschillende manieren ondersteunen. In de Huizen van het Kind is er alvast een infoavond voor geïnteresseerde kandidaat-pleeggezinnen. In Antwerpen zijn er meer dan 400 pleeggezinnen. Zij vangen kinderen en jongeren in nood op. Het zijn...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In België vinden meer dan 150 woninginbraken per dag plaats. Met de winter in aantocht breekt een inbraakgevoelige periode aan. Wees dus extra waakzaam. Stadsreporter Sam krijgt enkele tips om het risico op een inbraak te verkleinen. Meer info Kijk voor meer anti-inbraaktips op www.tipstegeninbraak.be.


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In de winterperiode wil iedereen graag veilig op zijn bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden. Als bewoner zorgt u voor een veilig voetpad en de stad staat in voor fietspaden en wegen. Hulp nodig bij het sneeuwruimen? 75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen het best hulp. Kan u geen beroep doen op mensen uit uw naaste...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
07-11-2018

Boeken, strips, cd's en dvd's voor een prikje! U vindt ze op de boekenverkoop op zondag 11 november in het Antwerpse bibliotheekmagazijn Kotter. U betaalt slechts 1 euro per boek voor volwassenen. Voor dat bedrag kan u zelfs vijf jeugdboeken, cd’s, dvd’s of strips kopen. Er is geen Bancontact, breng dus zeker contant geld mee. Vergeet ook uw eigen draagtas niet. De...


Meer info

Stad AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het