Elektrische auto boomt, infrastructuur hinkt sterk achteropHet aantal elektrische wagens op onze wegen belooft de komende jaren sterk toe te nemen. Een studie van EVBox en Rexel toont aan dat bijna 60 procent van de Belgische zonnepaneeleigenaars overweegt om een elektrische wagen aan te schaffen. Als dit in cijfers wordt uitgedrukt betekent dit 100.000 extra elektrische wagens. Maar is ons land daar wel klaar voor?

Bijna 6 op de 10 zonnepaneeleigenaars overwegen de aanschaf van een elektrische wagen. Dat bewijst een studie in opdracht van laadpaalproducent EVBox en zonnepaneelspecialist Rexel. De cijfers verbazen Strategic Business Development Manager Steven Leeten van Rexel niet: “Met een elektrische wagen verbruik je tot 60 procent minder dan een normale wagen. Genereer je al je elektriciteit met je eigen zonnepanelen? Dan rij je op termijn zo goed als gratis.”

Te weinig laadmogelijkheden
Vlaanderen telde in 2016 al zo’n 242.000 zonnepaneelinstallaties.[1] Het aantal ‘stekkerwagens’ (vol elektrische of oplaadbare hybride wagens) in België zit volgens Febiac op 53.733.[2] Dat is goed voor een marktaandeel van ongeveer 1 procent, terwijl de Vlaamse Overheid naar 7,5 procent nieuw ingeschreven zero-emissievoertuigen streeft tegen 2020. Nadien moet dit zelfs hoger tot 100% in 2035.

De vraag blijft: is België wel klaar voor de opmars van de elektrische wagen? Volgens Stefan Meers, Managing Director van EVBox, moet er nog veel veranderen. “Het aantal laadmogelijkheden en de kennis daarover is in België ontstellend laag. Vooral als je vergelijkt met landen als Nederland of Noorwegen. We zijn dringend toe aan een inhaalbeweging.”
In 2016 waren er naar schatting 1.500 publiek toegankelijke laadpunten in ons land. Volgens de Europese richtlijnen moet dat aantal tegen 2020 stijgen naar 12.000. Maar is dat wel genoeg? Stefan Meers: “Er zijn al veel inspanningen geleverd, maar die zullen nooit volstaan om de totale vraag naar laadmogelijkheden op te vangen. Kiezen 6 op de 10 zonnepaneeleigenaars inderdaad voor elektrisch rijden? Dan komen er nog eens 100.000 extra elektrische wagens bij. 10.000, 20.000 of meer laadpalen zullen dan niet meer volstaan.”

Slimme laadpalen
Een elektrische wagen opladen doe je het veiligst en het snelst via een laadpaal. Die laatste is volgens Stefan Meers de toekomst. “Slimme en geconnecteerde laadpalen zijn cruciaal om de combinatie van hernieuwbare energie en elektrisch laden maximaal te benutten.” Steven Leeten vult aan: “Intelligente laadpunten regelen de oplaadsnelheid van je wagen in functie van je actuele elektriciteitsverbruik en je energie productie via bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook als je werkgever het verbruik van je elektrische firmawagen betaalt passeert dit via het laadstation”

Tesla en Nissan favoriet
Op dit moment rijden er volgens de studie vooral Tesla’s en Nissans op onze wegen. Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. Want bijna de helft van de bevraagden weet nog niet bij wie ze hun toekomstige elektrische auto zullen kopen. Goed nieuws voor merken als Volvo, Mercedes en Audi, die de komende maanden nieuwe e-modellen op de markt brengen.
Over EVBox
EVBox is wereldmarktleider op vlak van ontwikkeling en productie van intelligente laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. EVBox versnelt de revolutie naar duurzame mobiliteit met veilige, slimme en connected cloud based EV laadoplossingen waar u ook bent.
Het bedrijf telt wereldwijd 7 kantoren en heeft meer dan 50.000 laadpunten in bijna 1.000 steden. De laadstations van EVBox zijn geschikt voor alle modellen elektrische voertuigen.

Over Rexel
Rexel is de globale marktleider in de distributie van elektrische producten & oplossingen voor de industriële, residentiële & tertiaire markt. De groep telt ongeveer 2.000 agentschappen in 32 landen. De groep stelt meer dan 27.000 personeelsleden te werk en heeft een wereldwijde omzet van 13,2 miljard.
Rexel België, met hoofdkantoor in Zellik, heeft 34 agentschappen verspreid over het land en telt 620 werknemers.
  
  
________________________________________
[1] VREG, http://www.vreg.be/nl/aantal-zonnepanelen-en-hun-vermogen.
[2] Febiac, https://www.febiac.be/public/statistics.aspx?FID=23&lang=NL.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-09-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Brussel
13-12-2017

Nadat waterzuiveraar Aquafin al in september 2015 pionierde door als eerste Belgisch bedrijf een groene obligatie uit te geven, heeft de dochter van de Vlaamse Milieuholding op 6 december 2017 haar eerste groene lening afgesloten in België. Dit gebeurde bij BNP Paribas Fortis. De projecten die met deze lening worden gefinancierd, kregen een extra-financieel certificaat van Cicero (Center for...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
12-12-2017

In 2016 legden we met z’n allen samen 84,3 miljard kilometers af met de wagen, een stijging met 0,4 % in vergelijking met 2015, wat toen ook al een recordjaar was. We rijden gemiddeld 4 % meer kilometer met de wagen dan de Nederlanders, 6 % meer dan de Fransen en 1 % minder dan de Duitsers. Dat blijkt uit een studie over het aantal afgelegde kilometers door Belgische voertuigen die de FOD...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
12-12-2017

Het doel van de campagne is vrouwen begeleiden en informeren door de aanbevelingen voor het correct en voorzichtig gebruik van geneesmiddelen te herhalen, te herinneren aan de noodzaak een zwangerschap te plannen wanneer zij langdurig geneesmiddelen nemen, en door de dialoog met de arts en de apotheker te promoten. Met deze sensibiliseringscampagne wil het FAGG herhalen dat het gebruik van...


Meer info

Belga Media Support
Aalst
08-12-2017

Op 8 januari 2018 starten werken op de Gentsesteenweg (N9) in Aalst. De weg wordt van gevel tot gevel aangepakt en ingericht met veilige en comfortabele fiets- en voetpaden. Onder het nieuwe wegdek komt een gescheiden rioleringsstelsel. Voor het Agentschap Wegen en Verkeer aan de heraanleg kan beginnen, zijn voorbereidende nutswerken gepland. Voorbereidende nutswerken starten op 8 januari 2018...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het