Klimaatproject coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteitHet lokaal klimaatproject "coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit" dat het Lokaal Bestuur Torhout indiende bij de provincie West-Vlaanderen werd op 28 juni 2018 goedgekeurd door de deputatie.

 

Naar aanleiding van de oproep van de provincie West-Vlaanderen naar lokale klimaatprojecten, diende het Lokaal Bestuur Torhout het project "Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Torhout" in.

 

Begin juli 2018 kwam er bericht van de provincie dat het project rond de productie van groene stroom (zonnepaneelinstallatie) gekoppeld aan de aankoop van een aantal elektrische deelwagens goedgekeurd werd voor financiële ondersteuning. Voor dit project zal het Lokaal Bestuur een subsidie van 100.000 euro ontvangen van de Provincie West-Vlaanderen.

 

Zonnepaneelinstallatie en elektrische deelwagens

Samen met een energiecoöperatie wil het Lokaal Bestuur Torhout een project realiseren waarbij een zonnepaneelinstallatie o.a. stroom levert aan elektrische deelwagens. Deze deelwagens zullen worden ingezet als dienstwagens voor het lokaal bestuur en als deelwagens voor de deelnemende coöperanten. Een stap naar “free-floating” door het voorzien van zones waar de wagens kunnen ontleend en afgezet worden en om ook na te kijken in hoeverre de free-floating kan worden toegepast tussen meerdere aan elkaar grenzende gemeenten die mee in het project stappen. Andere deelnemende gemeenten waar Torhout zal mee samenwerken zijn: Beernem, Oostkamp en Damme.

 

De zonnepaneelinstallatie zal geplaatst worden op een gebouw van het Lokaal Bestuur Torhout en zal stroom leveren aan 3 elektrische voertuigen die dus enerzijds als dienstwagen zullen worden gebruikt en anderzijds ter beschikking zullen staan als elektrische deelwagen voor de burgers van Torhout (en ruimer) die zich inschrijven als coöperant. Op deze manier willen we bijdragen tot een betere mobiliteit (minder auto’s op de weg), stimuleren we de burger om deel te nemen aan het project en creëren we een draagvlak en grotere betrokkenheid. Bovendien vervult het project een voorbeeldfunctie voor een combinatie van duurzame energie en duurzame mobiliteit wat ook andere gemeenten en overheden in West-Vlaanderen kan inspireren.

 

Een zonnepaneelinstallatie zal de nodige stroom voor het gebouw en de wagens produceren. Via twee laadpalen worden de wagens rechtstreeks van stroom voorzien. Klanten die moeten bijladen op andere plaatsen zullen terecht kunnen aan de publieke laadpaal van Allego. De laadpalen moeten toegankelijk zijn voor zowel de gemeentelijke diensten, als de burger die het deelsysteem gebruikt en worden dus op openbaar domein geplaatst. Ook andere elektrische voertuigen die geen deel uitmaken van het deelsysteem kunnen opgeladen worden aan de laadpaal.

 

Lokale betrokkenheid

We kiezen voor een grote lokale betrokkenheid door de mogelijkheid te geven aan Torhoutse burgers om te participeren in het project. Dit kan door de structurele samenwerking met een energiecoöperatie. De coöperatie zal instaan voor het volledig 'ontzorgen' van het lokaal bestuur en het uitwerken van de best mogelijke technische keuzes.

 

Er wordt gekozen voor een systeem waarbij het bedrag van de zonnepaneelinstallatie gefinancierd wordt door enerzijds de burger, die een aandeel van de coöperatie kan kopen, en anderzijds de stad, die de volledige installatie huurt tegen een prijs die lager is dan de gangbare elektriciteitsprijs. Na 20 jaar verloopt het contract tussen de coöperatie en de stad en wordt de installatie eigendom van het Lokaal Bestuur Torhout. Op deze manier kunnen de zonnepaneelinstallaties gefinancierd worden voor en door burgers en met een duidelijke ecologische en sociaal bewogen context, zonder dat dit na de periode van 20 jaar een meerkost heeft gevormd voor de stad.

 

De elektrische deelvoertuigen voor de diensten van het Lokaal Bestuur Torhout zullen drie bestaande fossiele voertuigen vervangen. Dit in combinatie met de zonnepaneelinstallatie levert een daling van de CO2 uitstoot van het Lokaal Bestuur Torhout op van 87,1 ton CO2. Ter vergelijking, een dieselwagen die 5 l/100 km verbruikt stoot 132 g CO2/km uit, een bezinewagen 120 g CO2/km.

 

Financiering

Het project wordt begroot op 260.000 euro. Dit bedrag omvat de zonnepaneelinstallatie op een dak van een gebouw van het Lokaal Bestuur Torhout, de aankoop van een elektrisch bedrijfsvoertuig, de aankoop van twee kleinere elektrische stadsvoertuigen, twee laadpalen en de communicatie rond het project.

 

De subsidie die we van de provincie West-Vlaanderen voor dit klimaatproject krijgen, bedraagt 100.000 euro. De resterende 160.000 euro zal bij de bevolking coöperatief worden ingezameld in samenwerking van de energiecoöperatie.

 

Om het project te kunnen realiseren moet voor de start van het project een samenwerkingsovereenkomst worden opgemaakt tussen de Provincie West-Vlaanderen en het Lokaal Bestuur Torhout. Aan de gemeenteraad wordt op de zitting van 19 november 2018 goedkeuring gevraagd voor deze samenwerkingsovereenkomst.

De overeenkomst beschrijft o.a. de verschillende stappen die moeten worden gezet binnen het project en een timing.

 

"Met dit project willen we als lokaal bestuur het goede voorbeeld geven. Het behalen van de klimaatdoelstellingen en het sensibiliseren van de burger op het vlak van hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit staan hier voorop. De goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst is de eerste stap in de uitwerking van dit project. Eind 2019 willen we de eerste elektrische deelwagens in onze stad zien rondrijden," vertelt schepen Elsie Desmet.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-11-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Torhout

Torhout
07-05-2019

Wie de vuilnisbak correct gebruikt is sowieso een winnaar, met die woorden ging de 2e editie van de 'Properen' campagne begin april van start. Met al 9 winnaars sinds begin april, zijn we goed van start gegaan! Om de eerste campagnemaand af te sluiten kaapt de origineelste inzending tot nu toe één van de hoofdprijzen weg. Een duoticket voor Land of Love! Emmeline en Emma van...


Meer info

Torhout
Torhout
07-05-2019

Op vrijdag 10 mei vindt de grote Fairtrade finale plaats. De leerlingen van het 4e leerjaar van de Torhoutse scholen doen een oproep voor eerlijke handel. De slotshow gaat door in het atrium van het stadkantoor. We nodigen de leden van de pers vriendelijk uit voor de slotshow op vrijdag 10 mei om 13.00 uur in het atrium van het stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B te Torhout. Torhoutse scholen doen...


Meer info

Torhout
Torhout
07-05-2019

Van 3 t.e.m. 9 juni 2019 starten we in Torhout het langverwachte streetartproject "Kaleidoscope" op. Gerenommeerde kunstenaars maken muurschilderingen op strategische plaatsen. De werken zullen een kleurrijke tentoonstelling doorheen de stad vormen. In het weekend van 8 juni 2019 kan je de kunstwerken komen bewonderen. Er is een wandelroute (met of zonder gids) die je langs de...


Meer info

Torhout
Torhout
03-05-2019

Kom op tegen kanker (KOTK) bestaat 30 jaar. Uit dank voor wat Torhout en haar inwoners in de laatste 30 jaar voor Kom op tegen kanker betekende, komt Frank Deboosere zondag 5 mei met de KOTK Knuffelbeer naar Torhout. In het 30-jarig bestaan van Kom op tegen Kanker zijn er bergen werk verzet door heel veel mensen. Dat was enkel mogelijk dankzij de steun en de inzet van ontzettend veel donateurs,...


Meer info

TorhoutAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het