Provincie kent eerste omgevingsvergunning toe voor een kleine windturbine op een landbouwbedrijfIn haar zitting van 8 augustus heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning toegekend voor het plaatsen van een kleine windturbine bij een landbouwbedrijf. Die komt in Zevekote, deelgemeente van Gistel. Het is voor het eerst dat de Provincie dergelijke omgevingsvergunning toekent.

 

Kader
De provincie heeft een kader uitgewerkt voor de plaatsing van dergelijke kleine windturbines en deze aanvraag beantwoordt daar volledig aan.
De windmolen zal zorgen voor de productie van lokale energie, die uitsluitend bestemd is voor het betrokken landbouwbedrijf. Het betreft een professioneel landbouwbedrijf, met rundvee- en varkensstallen en een ijssalon. Een dergelijk bedrijf heeft heel wat energiebehoeften, en er wordt geraamd dat de windmolen goed zal zijn voor ruim een vierde van die energiebehoeften.

 

Locatie
Voor de locatiebepaling werd een afweging gemaakt tussen goede windopbrengst, praktische uitvoerbaarheid en landschappelijke inpassing.

De molen heeft vanuit het zuidwesten en vanuit alle noordelijke windrichtingen vrije windvang. De windmolen zal ingeplant worden aansluitend op het bestaande gebouwencomplex. De dichtstbijzijnde bebouwing van derden is gelegen op 470 meter. De afstand naar de nabije gelegen A18/E40 is 200 meter. Een dergelijke ligging maakt dat er geen sprake zal zijn van geluids- of slagschaduwhinder.

Het betreft een windmolen met een ashoogte van 15 meter en een piekvermogen van 15 kW. Door de geringe hoogte zal de visuele impact op het landschap en op de omgeving beperkt zijn. Het dossier bevat de nodige technische garanties inzake veiligheid.

 

Adviezen
De Provincie volgt met de beslissing de gunstige adviezen van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Gistel, het polderbestuur en het Departement Landbouw en Visserij. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

 

Eerder
Op haar zitting van 11 april jongstleden keurde deputatie ook al een eerste omgevingsvergunning toe voor een middelgrote windturbine op een landbouwbedrijf. Die werd verleend aan het veeteeltbedrijf LV Prat in Hulste (Harelbeke). Met de beslissing van vandaag volgt dus een eerste omgevingsvergunning voor een kleine windturbine.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Oostende - Stene - Zandvoorde
14-08-2019

Op zaterdag 24 augustus kunnen bezoekers een exclusief avondbezoek brengen aan de ‘Atlantikwall’ in provinciedomein Raversyde (Oostende). De activiteit is gratis.Deze jaarlijkse nocturne is de uitgelezen kans om kennis te maken met de 60 bunkers en geschutstellingen en twee kilometer loopgraven uit beide wereldoorlogen. Dit jaar vindt het avondbezoek plaats op een nieuw parcours in...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
25-07-2019

De Provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseren vanaf 1 augustus tot en met 20 oktober elke openingsdag vogelringsessies. Daarmee schakelt het Zwin Natuur Park een versnelling hoger dan voorgaande jaren. Het Zwin Natuur Park is als internationale luchthaven voor vogels een kennis- en expertisecentrum voor vogeltrek en draagt op die manier bij tot belangrijk...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
20-07-2019

Het Zwin Natuur Park is de komende weken opnieuw op z’n mooist. De ‘Lamsoor’, ook wel de ‘Zwinneblomme’ genoemd in de volksmond, staat er momenteel in bloei. Deze plant is typisch voor de schorren van de Zwinvlakte en vormt gedurende enkele weken, tot half augustus ongeveer, een groot paars bloementapijt.De plant wordt dan ook veel bewonderd en gefotografeerd door de...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het