Stille studieplek in stadhuis MechelenPlaats voor 30 studenten tijdens blok


Vanaf maandag 20 mei kunnen studenten en scholieren een tijdlang terecht in een leegstaande ruimte van het stadhuis van Mechelen. Het stadsbestuur komt hiermee tegemoet aan een nood die er al langer leeft bij jongeren om samen te studeren.


De vraag naar en het gebruik van collectieve studeerplekken zit in de lift. Niet enkel bij studenten van het hoger onderwijs, maar ook bij leerlingen uit het secundair onderwijs is dat het geval. De stad Mechelen wil hier graag op inspelen. “Samen studeren heeft heel wat voordelen. Er is meer sociale controle, er kan kennis uitgewisseld worden en de stille omgeving zou voor minder afleiding zorgen. Als echte onderwijsstad is het voor ons een evidentie om op deze vraag in te gaan”, aldus schepen van Onderwijs Marina De Bie.

“Studeren kan ook een eenzame periode zijn voor veel studenten. Door dit samen te doen, ontstaat er een gevoel van samenhorigheid, waardoor studenten elkaar ook motiveren”, vult jeugdschepen Abdrahman Labsir aan.

Leegstaande ruimte
“Twee jaar geleden verhuisden de meeste stadsdiensten naar andere gebouwen in de stad. Sindsdien staat een deel van het stadhuis leeg en dus was dit een ideale optie om als studeerplek in te richten. Het doel is om tegemoet te komen aan studenten die hard hun best doen”, zegt Koen Anciaux, schepen van Eigendommen.

De ruimte op de eerste verdieping ondergaat momenteel een grondige poetsbeurt en wordt nadien ingericht als stille werkplek voor de blokperiode, meer bepaald van 20 mei tot 30 juni. In de lokalen is ruimte voor een 30-tal studenten. Ze zal toegankelijk zijn op weekdagen van 8 tot 16.30 uur. Wifi is aanwezig.

Sociale controle
Het personeel van Stad Mechelen wordt aangemoedigd om af en toe plaats te nemen in de stille studieplek. Dit is niet alleen bevorderlijk in het kader van het Nieuwe Werken, waarbij personeelsleden geen vaste werkplaats of bureau meer hebben en dus hun werkruimte volledig zelf kunnen kiezen, maar ook om bij te dragen aan de sociale controle.

Er zijn ondertussen heel wat organisaties, scholen en bedrijven die ruimtes voor studenten aanbieden. In Mechelen zijn dat onder andere:

  • Hoofdbibliotheek (70 plaatsen)
  • Dorpshuis Hombeek (20 plaatsen)
  • Thomas More Mechelen (Campussen Kruidtuin, De Vest en De Ham)
  • Mechelse Moskee 
  • Moskee Al-Buraq 
  • Jeugdwerking J@M (LDC De Schijf)
  • Jeugdwerking Rojm
  • IT-consultancybedrijf Elmos (15 plaatsen)

Mogelijk zijn er nog meer organisaties en bedrijven die een stille werkplek aanbieden voor studenten tijdens de blokperiode.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
05-07-2019

Mechelaars vinden op 30 dagen ruim 100 locaties voor 700 bomenEen maand geleden lanceerde de stad de campagne 'Boom zoekt grond'. Deze week werd het 100ste stuk grond aangeboden. Frieda Vanschoubroek is binnenkort de trotse eigenaar van een Mirabelpruimenboom. Bij wijze van prijs zal schepen Patrick Princen deze nieuwe boom eigenhandig en met veel zorg komen planten.Het is zeker niet...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

De kleurrijke verflagen van de Stadsschouwburg dateren van de laatste restauratie uit 1998-2000, maar zijn een herneming van de afwerking uit het begin van de twintigste eeuw. Er was waterschade en de kleuren werden steeds doffer. Vanaf nu en tot en met eind september zal de schade in de vestiaire en de vestibule hersteld worden. Vervolgens krijgen de wanden en deuren een nieuw likje verf. In...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

10-14 juli in Mechelen Voor de achtste keer klinken unieke beiaardklanken door Mechelen in het kader van de Internationale Beiaardswedstrijd Koningin Fabiola. Tijdens deze vijfjaarlijkse muzikale wedstrijd brengen de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, de Vereniging voor Toren en Beiaard en de stad Mechelen het kruim van beiaardspelers uit alle hoeken van de wereld samen in Mechelen. “Dit...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

Deze spannende rally zal doorgaan op de Plateau, wat ideaal gekozen is omwille van de ligging op de jongerensite ‘Transit M’.De oproep van de Dj Rally werd gelanceerd via vi.be naar alle dj’s binnen een straal van 10km rond Mechelen zodat we vooral de Mechelse jeugd konden bereiken. Van al de inzendingen zijn er 32 kandidaten geselecteerd die aan de criteria voldeden en...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het