Open Vld pleit voor uitbreiding flexi-jobs naar alle sectoren“Flexi-jobs niet afschaffen maar uitbreiden”

Open Vld wil populair systeem uitbreiden naar andere sectoren, zoals tuinbouw en transport

Onder impuls van Open Vld werden in 2015 de flexi-jobs ingevoerd, waarbij werkenden en gepensioneerden fiscaal voordelig kunnen bijklussen. Eerst waren ze enkel mogelijk in de horeca, maar vanaf 2018 ook in de kleinhandel (zoals bakkers, slagers en kappers). “De flexi-jobs zijn een groot succes. Vandaag zijn er maar liefst 51.286 flexi-jobbers aan de slag, maar liefst 5 keer meer dan bij de invoering van het systeem,” zegt Bart Somers, Vlaams lijsttrekker voor Open Vld. Hij bezocht samen met de andere Open Vld-kandidaten Peter Gysbrechts (7e plaats Vlaams Parlement), Fabienne Blavier (4e plaats Kamer) en Tom Ongena (1ste opvolger Vlaams Parlement) restaurant Délice in Putte.

Wie een extra centje wil bijverdienen kan sinds 1 december 2015 aan een voordelig tarief gaan flexi-jobben in de horeca. Voorwaarde is dat je minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, maar je betaalt geen extra belastingen op wat je verdient als flexi-jobber. De werkgever betaalt wel 25% RSZ-bijdrage. De flexi-jobs werden dankzij het succes in de horeca op 1 januari 2018 uitgebreid naar bakkers, winkels, slagers en ook gepensioneerden.

Groot succes, ook in onze provincie

Vandaag zijn er 51.286 flexi-jobbers aan de slag. In de horeca doen bijna 8.500 werkgevers een beroep op één of meerdere flexi-jobs. Dat is één derde van alle werkgevers in de horecasector. De provincie Antwerpen telt het meeste aantal flexi-jobbers in de horeca, gevolgd door West-Vlaanderen. De flexi-jobs brengen ook geld op. De RSZ-inkomsten uit flexi-jobs bedragen intussen meer dan 20 miljoen euro per jaar, werk dat vermoedelijk vroeger in het zwart werd gedaan.

“Onlangs pleitte de partij Groen nog voor de afschaffing van de flexi-jobs,” zegt Peter Gysbrechts. “Niet alleen laat de partij daarmee 50.000 tevreden flexi-jobbers in de kou staan, ze wil het leven van duizenden horeca-ondernemers ook moeilijker maken. Dankzij de flexi-jobs kunnen horeca-uitbaters immers personeel snel en goedkoop inzetten op piekmomenten. Onze partij zal zich daarom blijven verzetten tegen deze plannen en de leefbaarheid van de horeca en kleinhandel blijven verdedigen.”

 

Uitbreiden naar landbouw- en transportsector, belangrijk voor onze regio

 “Er is een enorme vraag vanuit werknemers en werkgevers om dit systeem verder uit te breiden en beperkingen weg te nemen,” zegt Fabienne Blavier. “Denk maar aan de land- en tuinbouw of de transportsector, twee belangrijke sectoren in onze regio. Zij vragen ook om gebruik te kunnen maken van flex-jobs.” Het systeem helpt ook in de strijd tegen zwartwerk en was een belangrijk element voor het leefbaarder maken van de horeca. Ook gepensioneerden zijn blij met de uitbreiding die we vorig jaar mogelijk maakten.

Open Vld pleit in haar verkiezingsprogramma dan ook voor de uitbreiding van de flexi-jobs naar alle sectoren. “De horeca en handel tonen dat de flexi-jobs doen waarvoor ze bedoeld zijn: piekmomenten opvangen,” zegt Tom Ongena. “Maar liefst 74% van de flexi-jobs gebeuren in het weekend. Ze komen dus bovenop de vaste tewerkstelling, die de voorbije jaren ook gestegen is. Het beleid van lastenverlagingen van deze regering werkt dus. Op die weg moeten we verdergaan, met een nieuwe lastenverlaging voor iedereen die werkt en met een uitbreiding van de flexi-jobs naar alle sectoren. Wij willen mensen die werken en gewerkt hebben, belonen.”  
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Bonheiden
20-07-2019

Deze jubileum-editie bouwt verder op de vernieuwingen die vorig jaar op veel bijval konden rekenen.Het podium komt weer centraal te staan in de grote zaal van ’t Blikveld en het publiek zetten we in een op maat gemaakte tent aangebouwd aan het gebouw. De extra aanpassingen die we vorig jaar deden, werden zo hard gesmaakt door ons publiek dat we dit jaar met deze succesformule verder...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Mechelen
20-07-2019

Mechels IT-consultancybedrijf Elmos ontvangt vandaag een prijs voor zijn deelname aan de actie van Unizo voor Dag van de Medewerker. Met de Dag van de Medewerker wil Unizo positieve en inspirerende acties van werkgevers onder de aandacht brengen. Elmos ontvangt een trofee en een gratis deelname aan het Unizo-traject Jobstap voor zijn uitzonderlijk HR-beleid. De Dag van de Medewerker van Unizo...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Scherpenheuvel - Zichem
20-07-2019

Op 25 september 2019 viert de hele wereld de vierde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd: Samen met tientallen andere Vlaamse...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het