Open Vld pleit voor uitbreiding flexi-jobs naar alle sectoren“Flexi-jobs niet afschaffen maar uitbreiden”

Open Vld wil populair systeem uitbreiden naar andere sectoren, zoals tuinbouw en transport

Onder impuls van Open Vld werden in 2015 de flexi-jobs ingevoerd, waarbij werkenden en gepensioneerden fiscaal voordelig kunnen bijklussen. Eerst waren ze enkel mogelijk in de horeca, maar vanaf 2018 ook in de kleinhandel (zoals bakkers, slagers en kappers). “De flexi-jobs zijn een groot succes. Vandaag zijn er maar liefst 51.286 flexi-jobbers aan de slag, maar liefst 5 keer meer dan bij de invoering van het systeem,” zegt Bart Somers, Vlaams lijsttrekker voor Open Vld. Hij bezocht samen met de andere Open Vld-kandidaten Peter Gysbrechts (7e plaats Vlaams Parlement), Fabienne Blavier (4e plaats Kamer) en Tom Ongena (1ste opvolger Vlaams Parlement) restaurant Délice in Putte.

Wie een extra centje wil bijverdienen kan sinds 1 december 2015 aan een voordelig tarief gaan flexi-jobben in de horeca. Voorwaarde is dat je minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, maar je betaalt geen extra belastingen op wat je verdient als flexi-jobber. De werkgever betaalt wel 25% RSZ-bijdrage. De flexi-jobs werden dankzij het succes in de horeca op 1 januari 2018 uitgebreid naar bakkers, winkels, slagers en ook gepensioneerden.

Groot succes, ook in onze provincie

Vandaag zijn er 51.286 flexi-jobbers aan de slag. In de horeca doen bijna 8.500 werkgevers een beroep op één of meerdere flexi-jobs. Dat is één derde van alle werkgevers in de horecasector. De provincie Antwerpen telt het meeste aantal flexi-jobbers in de horeca, gevolgd door West-Vlaanderen. De flexi-jobs brengen ook geld op. De RSZ-inkomsten uit flexi-jobs bedragen intussen meer dan 20 miljoen euro per jaar, werk dat vermoedelijk vroeger in het zwart werd gedaan.

“Onlangs pleitte de partij Groen nog voor de afschaffing van de flexi-jobs,” zegt Peter Gysbrechts. “Niet alleen laat de partij daarmee 50.000 tevreden flexi-jobbers in de kou staan, ze wil het leven van duizenden horeca-ondernemers ook moeilijker maken. Dankzij de flexi-jobs kunnen horeca-uitbaters immers personeel snel en goedkoop inzetten op piekmomenten. Onze partij zal zich daarom blijven verzetten tegen deze plannen en de leefbaarheid van de horeca en kleinhandel blijven verdedigen.”

 

Uitbreiden naar landbouw- en transportsector, belangrijk voor onze regio

 “Er is een enorme vraag vanuit werknemers en werkgevers om dit systeem verder uit te breiden en beperkingen weg te nemen,” zegt Fabienne Blavier. “Denk maar aan de land- en tuinbouw of de transportsector, twee belangrijke sectoren in onze regio. Zij vragen ook om gebruik te kunnen maken van flex-jobs.” Het systeem helpt ook in de strijd tegen zwartwerk en was een belangrijk element voor het leefbaarder maken van de horeca. Ook gepensioneerden zijn blij met de uitbreiding die we vorig jaar mogelijk maakten.

Open Vld pleit in haar verkiezingsprogramma dan ook voor de uitbreiding van de flexi-jobs naar alle sectoren. “De horeca en handel tonen dat de flexi-jobs doen waarvoor ze bedoeld zijn: piekmomenten opvangen,” zegt Tom Ongena. “Maar liefst 74% van de flexi-jobs gebeuren in het weekend. Ze komen dus bovenop de vaste tewerkstelling, die de voorbije jaren ook gestegen is. Het beleid van lastenverlagingen van deze regering werkt dus. Op die weg moeten we verdergaan, met een nieuwe lastenverlaging voor iedereen die werkt en met een uitbreiding van de flexi-jobs naar alle sectoren. Wij willen mensen die werken en gewerkt hebben, belonen.”  
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Genk
>>
20-05-2019

KRC Genk huldigt de 4de landstitel.Wij van inVlaanderen.be willen de spelers, het bestuur en het hele team rond KRC Genk bedanken voor de mooie momenten tijdens het voetbaljaar 2018-2019Samen KRC Genk! Heeft u ook heuglijk nieuws te melden of bent u getuige van een nieuwsfeit? Profiteer dan mee van de kracht van de beste reclame.Wij bieden u de mogelijkheid om zelf zonder kosten berichtgevingen...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Brussel
+2
19-05-2019

In de marge van de Algemene Vergadering van burgercoöperatie Bronsgroen heeft REScoop Vlaanderen haar memorandum burgerenergie aan Minister Lydia Peeters overhandigd. In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei vragen we als vereniging van Vlaamse burgercoöperaties voor energie maar één ding: rechtstreekse toegang tot de beschikbare hernieuwbare energiebronnen in onze...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Genk
>>
18-05-2019

Duizenden Racing Genk-fans gaan uit de bol tijdens het kampioenenfeest Geniet mee van onze reportage ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Genk
>>
18-05-2019

De 4 de landstitel is een feit ! Geniet mee ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het