Deze zomer opnieuw beiaardconcerten in Mechelen“Heel de stad kan meegenieten”


Fervente beiaardliefhebbers, maar ook gewoon Mechelaars die van cultuur en muziek houden, worden dit jaar weer getrakteerd op een uitzonderlijk beiaardseizoen. Met de maandagavondconcerten van juni tot september, de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola van 10 tot en met 14 juli en de Beiaardbokes in september zijn de zomerse beiaardklanken alvast verzekerd. Starten doen we op onze jaarlijkse Beiaarddag, nu zaterdag 18 mei.


Op zaterdag 18 mei organiseert de stad haar jaarlijkse Beiaarddag. In de voormiddag kan iedereen tussen 10 en 12 uur gaan piepen achter de statige deuren van de Beiaardschool Jef Denyn om te weten te komen hoe een beiaard juist werkt. Bezoekers maken er ook kennis met de opleidingen van de school of kunnen er initiatielessen volgen. Deelnemers aan de initiatielessen krijgen nadien een rondleiding in de beiaard van de Sint-Romboutstoren.

Tussen 14.30 en 15.45 uur is er een leerlingenconcert op de beiaard van de Sint-Romboutstoren met een gevarieerd programma. Begeef je naar het Cultuurplein om samen met andere liefhebbers optimaal van het concert te genieten. Tussen 16 en 17.30 uur is er een leerlingenconcert op de kamerbeiaard in het Cultuurcentrum met onder meer een optreden van het handbellenkoor ‘Akabella’. Meer info en het programma van de concerten vind je terug op de website van de Beiaardschool.  

Zomerprogramma
“De Beiaarddag is het startschot voor een muzikale zomer. Opnieuw zijn we erin geslaagd om voor de wekelijkse beiaardconcerten tal van grote en internationale namen naar Mechelen te halen. Zo versterken we onze positie als wereldbeiaardstad”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer. “Het fijne aan deze muziek is ook dat heel de binnenstad er gratis van kan genieten. Luister alleen of zet je met wat vrienden op een terras en geniet van een gratis concert.”

Tijdens de zomermaanden, meer bepaald van 3 juni tot en met 9 september, zijn er op de beiaard van de Sint-Romboutstoren 15 maandagavondconcerten. Op het programma staan gerenommeerde gastbeiaardiers uit Australië, Nederland, Oekraïne, Polen, de Verenigde Staten en ook ons land. Stadsbeiaardier Eddy Mariën zet in het openingsconcert de toon met een virtuele reis rond de wereld. Meer informatie en het volledige programma komen binnenkort op de website van De Zomer Is Van Mechelen.

In september kan je weer elke woensdag genieten van heerlijke Beiaardbokes,  middagconcerten van 12.30 tot 13.15 uur op de kamerbeiaard in de Sinte-Mettetuin. Zowel studenten als leerkrachten van de beiaardschool spelen wekelijks fijne deuntjes op de kamerbeiaard. “Ons beiaardpaviljoen brengt het instrument dichter bij het publiek in een heel idyllisch kader. Deze frisse middagconcerten zijn de ideale ontspanning tijdens je lunchpauze”, zegt Björn Siffer.

Prestigieuze wedstrijd
Dit jaar vindt de achtste editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola plaats. Deze vijfjaarlijkse competitie is uniek in zijn soort. Uitsluitend de beste beiaardiers ter wereld mogen deelnemen. Deze prestigieuze wedstrijd loopt van woensdag 10 tot en met zondag 14 juli.

Op 10 en 11 juli zijn er de preselecties. Uit deze deelnemers worden door de internationale jury vijf finalisten geselecteerd. “Nieuw is dat de deelnemers van de preselecties kunnen deelnemen aan een improvisatiewedstrijd. Zo tonen we dat er ook vernieuwing is in het repertoire en het aftasten van de mogelijkheden van de beiaard”, zegt Björn Siffer. Op zaterdag 13 juli spelen de finalisten tijdens de eerste finaledag op de concertbeiaard van Sint-Rombouts. Het hoogtepunt van de wedstrijd wordt de tweede finaledag op zondag 14 juli in het Cultuurcentrum, waar de beiaardiers niet alleen solo optreden met de kamerbeiaard, maar ook in samenspel met een koperensemble.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
15-05-2019

Bovenop een muzikaal programma met 11 en 21 juli in de Kruidtuin organiseert Mechelen Feest op zaterdag 13 juli een vernieuwde editie van Mechelen Zingt. Dat gebeurt ’s avonds op de Grote Markt en in heel nauwe samenwerking met de handel en de horeca. De krachtenbundeling is de uitkomst van verschillende overlegmomenten die burgemeester Bart Somers en Mechelen Feest voorzitter Kristof Calvo...


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-05-2019

Vanaf 1 juni wordt doorgaand gemotoriseerd verkeer in de Kruisbaan geweerd. Een anpr-camera zorgt voor de permanente controle. De knip past in de reeks maatregelen tegen het sluipverkeer en overdreven snelheid die in overleg met de bewoners werd gezocht. De site Huyghebaert aan de Europalaan huisvest niet alleen bedrijven, maar kreeg er ook een stuk recreatie bij. Voorwaarde voor deze...


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-05-2019

Plaats voor 30 studenten tijdens blokVanaf maandag 20 mei kunnen studenten en scholieren een tijdlang terecht in een leegstaande ruimte van het stadhuis van Mechelen. Het stadsbestuur komt hiermee tegemoet aan een nood die er al langer leeft bij jongeren om samen te studeren.De vraag naar en het gebruik van collectieve studeerplekken zit in de lift. Niet enkel bij studenten van het hoger...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het