Deze zomer opnieuw beiaardconcerten in Mechelen“Heel de stad kan meegenieten”


Fervente beiaardliefhebbers, maar ook gewoon Mechelaars die van cultuur en muziek houden, worden dit jaar weer getrakteerd op een uitzonderlijk beiaardseizoen. Met de maandagavondconcerten van juni tot september, de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola van 10 tot en met 14 juli en de Beiaardbokes in september zijn de zomerse beiaardklanken alvast verzekerd. Starten doen we op onze jaarlijkse Beiaarddag, nu zaterdag 18 mei.


Op zaterdag 18 mei organiseert de stad haar jaarlijkse Beiaarddag. In de voormiddag kan iedereen tussen 10 en 12 uur gaan piepen achter de statige deuren van de Beiaardschool Jef Denyn om te weten te komen hoe een beiaard juist werkt. Bezoekers maken er ook kennis met de opleidingen van de school of kunnen er initiatielessen volgen. Deelnemers aan de initiatielessen krijgen nadien een rondleiding in de beiaard van de Sint-Romboutstoren.

Tussen 14.30 en 15.45 uur is er een leerlingenconcert op de beiaard van de Sint-Romboutstoren met een gevarieerd programma. Begeef je naar het Cultuurplein om samen met andere liefhebbers optimaal van het concert te genieten. Tussen 16 en 17.30 uur is er een leerlingenconcert op de kamerbeiaard in het Cultuurcentrum met onder meer een optreden van het handbellenkoor ‘Akabella’. Meer info en het programma van de concerten vind je terug op de website van de Beiaardschool.  

Zomerprogramma
“De Beiaarddag is het startschot voor een muzikale zomer. Opnieuw zijn we erin geslaagd om voor de wekelijkse beiaardconcerten tal van grote en internationale namen naar Mechelen te halen. Zo versterken we onze positie als wereldbeiaardstad”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer. “Het fijne aan deze muziek is ook dat heel de binnenstad er gratis van kan genieten. Luister alleen of zet je met wat vrienden op een terras en geniet van een gratis concert.”

Tijdens de zomermaanden, meer bepaald van 3 juni tot en met 9 september, zijn er op de beiaard van de Sint-Romboutstoren 15 maandagavondconcerten. Op het programma staan gerenommeerde gastbeiaardiers uit Australië, Nederland, Oekraïne, Polen, de Verenigde Staten en ook ons land. Stadsbeiaardier Eddy Mariën zet in het openingsconcert de toon met een virtuele reis rond de wereld. Meer informatie en het volledige programma komen binnenkort op de website van De Zomer Is Van Mechelen.

In september kan je weer elke woensdag genieten van heerlijke Beiaardbokes,  middagconcerten van 12.30 tot 13.15 uur op de kamerbeiaard in de Sinte-Mettetuin. Zowel studenten als leerkrachten van de beiaardschool spelen wekelijks fijne deuntjes op de kamerbeiaard. “Ons beiaardpaviljoen brengt het instrument dichter bij het publiek in een heel idyllisch kader. Deze frisse middagconcerten zijn de ideale ontspanning tijdens je lunchpauze”, zegt Björn Siffer.

Prestigieuze wedstrijd
Dit jaar vindt de achtste editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola plaats. Deze vijfjaarlijkse competitie is uniek in zijn soort. Uitsluitend de beste beiaardiers ter wereld mogen deelnemen. Deze prestigieuze wedstrijd loopt van woensdag 10 tot en met zondag 14 juli.

Op 10 en 11 juli zijn er de preselecties. Uit deze deelnemers worden door de internationale jury vijf finalisten geselecteerd. “Nieuw is dat de deelnemers van de preselecties kunnen deelnemen aan een improvisatiewedstrijd. Zo tonen we dat er ook vernieuwing is in het repertoire en het aftasten van de mogelijkheden van de beiaard”, zegt Björn Siffer. Op zaterdag 13 juli spelen de finalisten tijdens de eerste finaledag op de concertbeiaard van Sint-Rombouts. Het hoogtepunt van de wedstrijd wordt de tweede finaledag op zondag 14 juli in het Cultuurcentrum, waar de beiaardiers niet alleen solo optreden met de kamerbeiaard, maar ook in samenspel met een koperensemble.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
05-07-2019

Mechelaars vinden op 30 dagen ruim 100 locaties voor 700 bomenEen maand geleden lanceerde de stad de campagne 'Boom zoekt grond'. Deze week werd het 100ste stuk grond aangeboden. Frieda Vanschoubroek is binnenkort de trotse eigenaar van een Mirabelpruimenboom. Bij wijze van prijs zal schepen Patrick Princen deze nieuwe boom eigenhandig en met veel zorg komen planten.Het is zeker niet...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

De kleurrijke verflagen van de Stadsschouwburg dateren van de laatste restauratie uit 1998-2000, maar zijn een herneming van de afwerking uit het begin van de twintigste eeuw. Er was waterschade en de kleuren werden steeds doffer. Vanaf nu en tot en met eind september zal de schade in de vestiaire en de vestibule hersteld worden. Vervolgens krijgen de wanden en deuren een nieuw likje verf. In...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

10-14 juli in Mechelen Voor de achtste keer klinken unieke beiaardklanken door Mechelen in het kader van de Internationale Beiaardswedstrijd Koningin Fabiola. Tijdens deze vijfjaarlijkse muzikale wedstrijd brengen de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, de Vereniging voor Toren en Beiaard en de stad Mechelen het kruim van beiaardspelers uit alle hoeken van de wereld samen in Mechelen. “Dit...


Meer info

Mechelen
Mechelen
04-07-2019

Deze spannende rally zal doorgaan op de Plateau, wat ideaal gekozen is omwille van de ligging op de jongerensite ‘Transit M’.De oproep van de Dj Rally werd gelanceerd via vi.be naar alle dj’s binnen een straal van 10km rond Mechelen zodat we vooral de Mechelse jeugd konden bereiken. Van al de inzendingen zijn er 32 kandidaten geselecteerd die aan de criteria voldeden en...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het