Kunstenares Chloé Op de Beeck exposeert in Mechelen: “Twijfelen mag”Talent in de kijker
De Mechelse Chloé Op de Beeck (°1986) verkent de wereld met haar camera. De foto’s en video’s die ze verzamelt, combineert ze met verschillende objecten. Daaruit ontstaan installaties die een open choreografie evoceren in dialoog met de ruimte. Haar volgende tentoonstelling heet ‘Perhaps’ en loopt van 22 juni tot en met 1 september in de Garage in Mechelen.

 

Chloé Op de Beeck gebruikt de camera om het dagelijkse leven te verkennen. Met haar werk stelt ze vragen en staat ze stil bij de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Daarbij nodigt ze de kijker uit om te vertragen. “Ik vind het boeiend dat mensen een bepaalde norm hebben van wat interessant is om in beeld te brengen”, zegt ze.

De kunstenares volgde Fotografie aan het KASK in Gent. Onlangs rondde ze haar postgraduaat af aan het HISK en momenteel geeft ze les aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen. Daarnaast houdt ze heel wat tentoonstellingen. Haar solotentoonstelling ‘Perhaps’ loopt binnenkort in De Garage in Mechelen.

“De titel ‘Perhaps’ is open en heeft twijfel en mogelijkheden in zich. Het belooft iets, maar misschien ook niet. Het zou best kunnen dat ik in de loop van de tentoonstelling alles verander. Andere combinaties leiden tot andere betekenissen. Ik vind veel plezier in het aftasten van een ruimte, dingen verplaatsen en verschuiven. Traagheid, herhaling, verschuiven, twijfels, terugblik, wachten, dialoog aangaan, weer verschuiven... Het hoort allemaal bij mijn werk”, aldus Chloé Op de Beeck.

Beloftevol
”Beloftevolle Mechelse kunstenaars krijgen bij ons alle kansen. Op de Beeck is zo iemand. Op de rand van een doorbraak. Door haar de ruimte te geven om verder te experimenteren en haar werk aan een breder publiek te laten zien, hopen we haar die laatste duw te kunnen geven”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Haar culturele bagage kreeg ze onder meer mee in het Mechels Cultuurcentrum, waar ze jarenlang als jobstudent werkte en haar interesse voor kunsten verder ontwikkelde.”

Om inspiratie op te doen gaat Chloé gaat vaak urenlang wandelen. Of ze maakt werkreizen om nieuw materiaal te filmen. Ze reist bewust alleen om heel geconcentreerd te kunnen observeren. Soms ontstaat er een werk uit de toevallige ontmoeting met mensen. Wanneer ze op pad gaat, wil ze op voorhand ook niet te veel weten over de plek. Het maken van beelden is grotendeels een gevoelsmatig proces. Op De Beeck: “In

veel van de momenten die ik vastleg, lijkt het alsof alles plots samenvalt. Alsof iemand een decor heeft gebouwd en door de beweging van de mensen in dat decor alles een enscenering lijkt. Door de duur van de beelden, ontstaat er een spanning. In wat op het eerste zicht een gevoel van rust lijkt, zit vaak iets meer verontrustends.”

Haar video ‘Moments (16)’ is hiervan een mooi voorbeeld. De beelden zijn opgenomen in Tokio. “Ik filmde er voornamelijk ’s nachts, zodat er kunstlicht was. Zo leek de omgeving meer een filmset. Tijdens het filmen wacht ik heel lang. In één van de scenes komt op een bepaald moment een vrouw voorbij, ze wandelt tot het midden van het beeld en draait zich dan plotseling om. Alles viel samen: het licht, haar kleding, het geluid van haar schoenen… Zoiets kan je niet voorzien, maar na een tijd weet je wel welke plekken je moet opzoeken.”

Groot raam
Haar nieuwe tentoonstelling ‘Perhaps’ wordt een combinatie van video’s, objecten en architecturale vormen. De kunstenares vertrekt vanuit het alledaagse en het automatische menselijke handelen. Door de positie van vormen en objecten bewegen de bezoekers doorheen de ruimte alsof ze een choreografie uitvoeren. Door het groot raam in De Garage, zal het voor de passanten buiten lijken alsof de bezoekers een deel van het werk zijn, alsof ze performers zijn. Andersom draagt het ritme en de omgeving van buiten ook bij aan de beleving van binnen.

De tentoonstelling ‘Perhaps’ loopt vanaf zaterdag 22 juni tot en met zondag 1 september 2019 in De Garage en is gratis te bezoeken. Openingsuren: donderdag tot en met zondag, 13 uur – 18 uur. Klik hier voor meer info.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
23-08-2019

Stadsbestuur maakt verder werk van veilige schoolomgevingen Verkeersveiligheid in schoolomgevingen is heel belangrijk voor het stadsbestuur. Daarom is beslist om bij de start van het nieuwe schooljaar een proefproject schoolstraat op te starten rond basisschool de Zonnebergen in Walem. “Vanaf 2 september starten we in samenwerking met de school een proefproject waarbij de Alfred De...


Meer info

Mechelen
Mechelen
22-08-2019

Twee nieuwe horecazaken in Mechelen staan op het punt om de eerste gasten te verwelkomen.Tinèlle en Barbib, respectievelijk een gastronomisch restaurant en een gezellige bar, uitgebaat door topchef Ken Verschueren en dat in de prachtige historische setting van Het Predikheren. Beide concepten betekenen elk op hun manier een grote meerwaarde voor de stad Mechelen.


Meer info

Mechelen
Mechelen
22-08-2019

Groter volume moet zwerfvuil op drukke plaatsen vermijdenDe stad Mechelen neemt vanaf vandaag zestien nieuwe, grotere vuilnisbakken in gebruik op het openbaar domein. Een aantal daarvan bevinden zich deels onder de grond.“Het gaat om de vervanging van zestien vuilnisbakken van 60 liter door exemplaren van 120 en 200 liter. Het ruimere volume moet zwerfvuil op de grond als gevolg van een te...


Meer info

Mechelen
Mechelen
22-08-2019

Rondom de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk staan de zeven afbeeldingen die de smarten (pijnen) van Maria verbeelden. Deze worden ook wel staties genoemd. Vanaf juni bekeken twee restauratrices grondig de materialen en de schade van alle staties. Nu worden de gekozen restauratietechnieken uitgetest op één ervan. Aan de hand van alle verzamelde informatie wordt een bestek opgemaakt...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het