Echt thuis wonen in het woonzorgcentrumDe afdelingen Libel en Blauwe Lis in het woonzorgcentrum De Lisdodde zijn ingedeeld in zeven leefgroepen voor personen met dementie. Het Expertisecentrum Dementie scande de Blauwe Lis en Libel op infrastructureel vlak op zijn dementievriendelijkheid en deed enkele aanbevelingen. Het woonzorgcentrum ging daarmee aan de slag en introduceert nu het “kleinschalig genormaliseerd wonen”. 

 

Er is in de afdeling Libel en Blauwe Lis waar  personen met dementie verblijven gekozen voor leefgroepen van 10 a 12 bewoners met ‘vaste teams’. Op deze manier krijgen bewoners vaste gezichten die hen verzorgen, waardoor er nog beter ingezet wordt op de vertrouwensband tussen medewerker en bewoner.  De teams van Blauwe Lis en Libel hebben zelf mee vormgegeven aan het veranderingstraject.

 

In plaats van twee afdelingen zijn er nu zeven ‘huisjes’ waar bewoners samenleven. Hiervoor werden onder andere extra dienstkeukens geïnstalleerd, muren gesloopt, schilderwerken uitgevoerd, muren opgefrist en nieuw meubilair aangekocht.
Hier werd een bedrag van € 50 682 voor vrijgemaakt.

 

Er werken vaste onderhoudsmedewerkers op de afdelingen Libel en Blauwe Lis, zodat ook de onderhoudsmedewerkers de bewoners beter kennen en kunnen inspringen tijdens avondeten. De keukenmedewerkers smeren de boterhammen niet meer in de keuken, om ze gelabeld op de afdeling te laten toekomen, maar ondersteunen het ontbijt mee in de verschillende ‘livings’ bij de bewoners. Op die manier is een ontbijtmoment weer zoals thuis. Met de broodzak, de pot choco, confituur op tafel. Dat bevordert de appetijt.

 

Verlichting

 

In 2018 wordt er nog eens 39 553 euro geïnvesteerd in onder andere de verlichting. Want volgens het rapport van het Expertisecentrum Dementie hebben personen met dementie namelijk een grotere lichtsterkte nodig. Hiervoor wordt er in het woonzorgcentrum binnenkort een lichtstudie uitgevoerd, waarna ook aanpassingen zullen uitgevoerd worden.

 

Positieve reacties

De bewoners ervaren een grotere huiselijkheid door de herkenbare ‘huisjes’ met eigen keuken, eettafel en salon met televisie. Ook de maaltijden zijn huiselijker door het inzetten op ontbijtmoment met broodzakken, potten choco, confituur, charcuterie op tafel. En middagmaal met ‘potten op tafel’, waardoor de bewoners die dat nog kunnen, ook nog zelf kunnen ‘bij scheppen’.

De zelfstandigheid bij broodmaaltijd is hierdoor met een derde gestegen. Er wordt ook méér gegeten, dus de eetlust is toegenomen.

 

Deze manier van kleinschalig wonen zal ook geïntegreerd worden in onze nieuwe rusthuizen Roozendaelveld en de nieuwe Hof van Egmont.

 

“Er heerst een groter welbevinden bij de bewoners en bij de verzorgers door de rustigere sfeer. Door samen te leven in kleinere groepjes zijn er minder storende prikkels waar ze onrustig van worden. In 2018 gaan we ook actief de mantelzorgers en familie bevragen naar hun bevindingen en suggesties,” zegt schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-01-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
16-01-2018

In 2010 vierde de Mechelse Gidsenbond haar vijftigste verjaardag. Voor die gelegenheid schonk ze Mechelen een beeldhouwwerk. De keuze viel op een bronzen sculptuur van de Mechelse kunstenaar Frans Walravens. Het beeld ‘Staren naar de Maan’ kreeg een plek op de Haverwerf en werd recent voorzien van een infobord waarop een gedicht staat van Angela Steylaerts, de echtgenote van Frans...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-01-2018

Vanaf vandaag is er iedere derde dinsdag van de maand een fruitbedeling voor de kinderen van J@M. Vandaag werd het eerste fruit uitgedeeld aan de kinderen. Deze fruitbedeling loopt tot het einde van dit jaar. Naast het aanbod van 1 euro-maaltijden voor kinderen met een UiTPAS met kansentarief in de Refuge, de Schijf en Den Abeel was het Sociaal Huis op zoek nog meer kinderen en gezinnen te...


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-01-2018

Vanaf 22 januari private werf op de Nekkerspoelstraat 210, zie www.mechelen.be/private-werf-nekkerspoelstraat-210, met voorrangsregeling Vanaf 22 januari werkt Proximus aan het Maalderijstraatje, zie www.mechelen.be/werken-proximus-maalderijstraatje, straat tijdelijk afgesloten thv de Zoutwerf Vanaf 22 januari private werf in de Geitestraat, zie www.mechelen.be/private-werf-geitestraat-8


Meer info

Mechelen
Mechelen
13-01-2018

Deze winter zetten Cultuurcentrum Mechelen, Beeldsmederij DE MAAN, ARSENAAL/LAZARUS en kunstencentrum nona onze Zuiderburen op de planken. Kwaliteitsvolle theatermakers uit de Franstalige gemeenschap komen in Mechelen hun kunnen tonen. Voordien werkten deze Mechelse kunstenpartners al onderling samen, maar in dit project doen ze dat voor de eerste keer als vierspan. Dat er in Vlaanderen...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het