Samenwerkingsovereenkomst grensgebied de Kempen bekrachtigd het geheel is meer dan de som der delenOnder de naam ‘Samenwerking Grensgebied De Kempen’ ondertekenden de gemeenten Bocholt, Cranendonck, Hamont-Achel en Weert en de provincies Limburg (BE), Limburg (NL) en Noord-Brabant op woensdag 7 februari een samenwerkingsovereenkomst. Nadat eind 2015 de intentieverklaring werd getekend door twaalf overheids- en private partijen werd er gezamenlijk hard naar dit moment toegewerkt. Er ligt een gevarieerd programma met tientallen projecten op het gebied van natuur, water, recreatie, economie en cultuurhistorie. De samenwerking wordt kernachtig aangeduid met het motto: één gebied, twee landen, drie provincies, vier gemeenten. De zeven overheidspartijen nemen het voortouw en hulp en inzet van private partijen is hard nodig. Het unieke karakter van de samenwerking vraagt om een multidisciplinaire aanpak waarbij letterlijk over grenzen gekeken en gewerkt wordt.

Geert Gabriëls, voorzitter van het bestuurlijk overleg en wethouder van de gemeente Weert, benadrukte in zijn openingswoord dat met deze formele samenwerking een belangrijke stap gezet wordt voor het gezamenlijk verder concretiseren, financieren en realiseren van (grensoverschrijdende) activiteiten.

Gebiedsvisie

Vervolgens lichtte Imke Mulders, stedenbouwkundige en docente van de NHTV, tijdens de bijeenkomst de gebiedsidentiteit toe. In opdracht van de samenwerkende partijen bracht zij de kwaliteiten en kansen van het gebied in kaart. De uitkomsten zijn uitgewerkt in een gebiedsvisie, waarmee de zogenaamde ‘stip op de horizon’ gezet is. Deze gebiedsvisie dient als bouwsteen en onderlegger voor ontwikkelingen bij deze strategische samenwerking.

Projecten in beeld

Nicole Pakker, voorzitter van het programmateam presenteerde de projectenkaart. Op dit moment zijn er 43 projecten benoemd. De aanwezigen kregen op hoofdlijnen inzicht in de opbouw van het uitvoeringsprogramma en de digitale projectenviewer. Aan het einde van de presentatie nodigde mevrouw Pakker alle aanwezigen uit om bij te dragen aan de realisatie van deze projecten en nieuwe initiatieven voor te stellen.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Vervolgens was het tijd voor een officieel moment, de ondertekening van de overeenkomst door de zeven organisaties. Om dit symbolische moment te onderstrepen werd het gezamenlijk ontwikkelde logo – uitgevoerd in puzzelstukken – door alle bestuurders getekend en samengevoegd tot één geheel om daarmee uit te drukken dat ‘het geheel meer is dan de som der delen’.

Toekomst

Komende jaren richt de samenwerking zich allereerst op de realisatie van projecten waarbij natuur, water, economie, cultuurhistorie en recreatie duurzaam verbonden worden. Denk onder meer aan de Bocholtergraven, verbindingsroute twaalf parels, PAS herstelwerkzaamheden, een toeristisch-recreatieve brugverbinding over de Zuid-Willemsvaart en de regionale bereikbaarheid.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-02-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Hamont Achel

Hamont - Achel
13-02-2018

Wetenschap en filosofie kan dan wel boeiend zijn, het is niet altijd de gemakkelijkste materie. Bas Haring is een Nederlands filosoof en informaticus. Hij noemt zichzelf een ‘volksfilosoof’ omdat hij probeert op een frisse en toegankelijke manier wetenschap en filosofie voor iedereen begrijpbaar te maken. Op woensdag 21 februari geeft de bibliotheek van Hamont-Achel hem een forum. ...


Meer info

Hamont Achel
Hamont - Achel
01-02-2018

14 februari, de dag van de liefde, komt stilletjes aan weer dichterbij. Daarom lanceert de stad opnieuw haar Valentijnsactie. Zo kan je als inwoner gratis een boodschap voor je partner - of degene op wie je een oogje hebt - op de verschillende digitale infoborden laten plaatsen. Wil jij iemand verrassen met een romantisch bericht? Via deze link kan je tot en met 5 februari een gepersonaliseerde...


Meer info

Hamont Achel
Hamont - Achel
19-01-2018

De Hamonterweg/Bosstraat (N71) en de Thomas Watsonlaan (N748) in Hamont-Achel en Neerpelt krijgen nieuwe fietspaden en een gescheiden rioleringsstelsel. De voorbije maanden werden daarvoor de nodige voorbereidingen getroffen. Vanaf 22 januari gaan de rioleringswerken effectief van start. Gefaseerd werken De aannemer begint met de Gulikerstraat, waar beurtelings verkeer georganiseerd...


Meer info

Hamont AchelAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het