Golden Boy’ ingehuldigd op MargaretapleinPowerless Structures  fig. 101 opnieuw kunst in openbare ruimte

 

Op dinsdag 12 juni vond de inhuldiging plaats van het kunstwerk Powerless Structures fig. 101 ofte ‘Golden Boy’. Het beeld in geborsteld brons van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen en Dragset valt te bewonderen op het Margaretaplein. Daarmee mag de Mechelse openbare ruimte opnieuw een topwerk verwelkomen en krijgt deze symbolische plek een verwijzing naar de kinderjaren van Karel V.

 

In maart 2017 besliste de stad tot de aankoop van het beeld bij Galerij Victoria Miro te Londen (UK), voor het bedrag van 135.000 GBP (circa. 189.540 EUR incl. BTW). Het beeld vat post naast de Stadsschouwburg, waar vroeger Margareta van York resideerde, en schuin tegenover het paleis van Margareta van Oostenrijk – het Hof van Savoye.

Met deze symbolische plaatsing van het beeld wil de Stad Mechelen refereren naar de kinderjaren van Karel V, die samen met zijn zusjes resideerde in het paleis van Margareta van York en een opvoeding genoot bij zijn ‘bonne tante’ Margareta van Oostenrijk.

 

“Van Keizer Karel, wereldvorst van de Nieuwe Tijd, die zijn kindertijd aan het Bourgondisch hof doorbracht, zijn niet zoveel referenties in de openbare ruimte”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Dit hebben we met dit topwerk rechtgezet. Nu we met ons museum Hof van Busleyden en de Bourgondische wandelingen deze boeiende renaissanceperiode laten herleven, mocht onze ‘Golden Boy’, onze link met Keizer Karel niet ontbreken.”

 

Powerless Structures fig. 101

 

Het werk van Elmgreen & Dragset viert in het beeld het heldendom van het opgroeiende kind eerder dan het heldendom van de machthebbers, die traditioneel monumentaal op een sokkel worden afgebeeld.

 

Door een kind op een sokkel te plaatsen, wordt vooral de toekomst van het kind gevierd. Door de gekozen stijl en de houding van het kind onderlijnen de kunstenaars de logica van het karakter van een kind, dat nog niet werd beïnvloed door de klassieke mannelijke expressie die je terugvindt in de doorgaans autoritaire poses bij traditionele ruiterstandbeelden. De bewegingen van de jongen imiteren de volwassen ruiter, maar het is nog een spel, een denkbeeldige veroveringstocht zonder tragische gevolgen. Een kind dat verheven wordt tot de status van een historische held  al is er nog geen geschiedenis om te herdenken, enkel de toekomstige hoop hierop. Het is geweten dat Keizer Karel, toen hij al wat minder onschuldig was, nog steeds zijn kinderlijke fascinatie voor ridders bewaarde. De jonge Karel was helemaal doordrongen van deze fascinatie voor ridders. Zijn favoriete boek bijvoorbeeld was ‘Le Chevalier délibéré’ van de Bourgondische schrijver Olivier de la Marche. Karel hield zo van het boek dat hij het zelf naar het Spaans zou hebben vertaald. Karels fascinatie voor het ridderdom zou zijn hele leven bijzonder sterk blijven.

 

“Dit kunstwerk kunnen we dan ook zien als het ideale zelfbeeld van de jonge Keizer Karel, eerder dan een realistisch portret. Met dit beeld maken we ook een link met Mechelen Kinderstad”, zegt Björn Siffer. “Het beeld symboliseert de onschuld en de verheerlijking van het kind in het algemeen. Mechelen zet letterlijk en figuurlijk het kind op een voetstuk en erkent de held in elk kind, het geloof in de toekomst van elk kind.”

 

Scandinavisch kunstduo

Elmgreen & Dragset is een Scandinavisch kunstenaarsduo, Michael Elmgreen (1961) uit Denemarken en Ingar Dragset (1968) uit Noorwegen. Ze hebben elkaar ontmoet in Kopenhagen in 1994. Sinds 1995 vormen ze een artistiek duo.
In 1997 verhuisden ze naar Berlijn. In 2006 kochten ze een in Berlijn een oud waterpomstation in Berlijn en brachten er hun studio in onder.

Het duo is onder meer bekend van hun Prada-winkel in de woestijn (2005) en van hun presentatie op de 53e Biënnale van Venetië (2009). Zij wonnen de wedstrijd van de Duitse Bondsregering voor een monument voor de onder het nationaalsocialisme vervolgde homoseksuelen, dat sinds mei 2008 in Berlin-Tiergarten staat.

 

Sinds ze in Berlijn wonen en werken, hebben ze een enorm aantal sculpturen en architecturale installaties gemaakt onder de titel ‘Powerless Structures’.

In 2011 won het beeld Powerless Structures 101 (het beeld waarvoor onze golden boy voorbeeld stond) de wedstrijd ‘Fourth plinth’ van de Londense Trafalgar Square.

Een topduo dus met verschillende grote kunstprijzen op zak.

 

‘Golden Boy’

Het initiële ontwerp is vervaardigd in opdracht voor het project ‘Fourth Plinth’ op Trafalgar Square en maakt nu deel uit van de permanente collectie Arken Museum van Hedendaagse Kunst, in Ishøj, Denemarken. Er werd een serie van vijf vormelijke kopieën van dit beeld gemaakt in de schaal 1:3. Eén van die beelden werd in geborsteld brons uitgevoerd. Dit is nu net het beeld dat vanaf vandaag in Mechelen staat. Het beeld heet Powerless Structures, fig. 101, maar kreeg onmiddellijk van de pers  de naam Golden Boy mee. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-06-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
11-12-2018

Voor de derde keer op rij domineert Mechelen de prestigieuze ranking van de fDI European Cities and Regions of the Future. In het rapport scoort Mechelen liefst 4 keer, beter dan de grootsteden Antwerpen, Gent en Brussel die in hun categorie telkens maar 1 keer worden vermeld. Elk jaar publiceert fDI Magazine een lijst met de Europese steden van de toekomst. Gisteren zetten het...


Meer info

Mechelen
Mechelen
10-12-2018

Van 10 tot en met 20 december werken aan spoorbypass, zie https://www.mechelen.be/werken-spporbypass-thv-geerdegemvaart-en-stenenmolenstraat Op maandag 10 december wordt de onderlaag asfalt geplaatst op de Grote Nieuwedijkstraat, zie www.mechelen.be/vernieuwing-nekkerspoel De werken op de ventweg van de Koningin Astridlaan naderen hun einde, zie www.mechelen.be/koningin-astridlaan


Meer info

Mechelen
Mechelen
10-12-2018

Van 27/4/2019 tot 12/5/2019 Het programmma van het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, is vandaag officieel bekend gemaakt door burgemeester Bart Somers en directeur Jelle Dierickx. Het stadsfestival LUNALIA presenteert in 2019 nog meer muziek met 20 concerten, 315 artiesten uit 15 landen, een nieuw luik LUNALIA 4 KIDS en een nieuwe naam voor het grote openingsfeest: LUNALIA...


Meer info

Mechelen
Mechelen
10-12-2018

De opvanglocatie 38 Volt in de Caputsteenstraat bestaat 1 jaar. Het sociale project dat een jaar geleden van start ging is met succes uitgegroeid tot een plek waar gezinnen terecht kunnen in hun zoektocht naar werk. Deze opvanglocatie heeft als doelstelling de toegang tot kinderopvang te vergemakkelijken en ondersteunt werkzoekende en kwetsbare ouders in hun traject naar werk. Ouders van jonge...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het