Regenboogkleuren van Steen tot aan M HKA voor Antwerp PrideDe stad Antwerpen zal extra stralen voor de Antwerp Pride, van 9 tot 12 augustus. Een kunstinstallatie van Yvette Mattern laat tijdens het Pride-weekend regenboogkleurige lasers schijnen van het Steen tot aan het M HKA. Verder krijgt de voetgangerstunnel opnieuw een kleurig kleedje. Ook zullen de regenboogbanieren wapperen op de Scheldekaaien. In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ roept Antwerp Pride de deelnemers aan de Parade dit jaar op om zich in het thema barok te verkleden.

 

Antwerpen wil een holebivriendelijke stad zijn. Zo was het thema van de hoffelijkheidscampagne van dit jaar ‘In Antwerpen kan iedereen stralen’, tegen holebi- en transfobie. Daarvoor kreeg zelfs het stadslogo, de stralende A, even een regenboogkleurige in plaats van een rode achtergrond. Ook werden enkele iconische gebouwen met regenboogkleuren verlicht: het MAS, de inkomhal van het station Antwerpen-Centraal en de voetgangerstunnel. Het initiatief bleek een succes, getuige de vele beelden op sociale media.

 

Stad in regenboogkleuren

Het is dan ook logisch dat de stad de Antwerp Pride ondersteunt en het evenement letterlijk in de veelkleurige schijnwerpers plaatst. De installatie Global Rainbow van de Amerikaanse kunstenares Yvette Mattern schijnt op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus telkens van 20.45 tot 1 uur laserstralen met regenboogkleuren van het Steen tot aan het M HKA. De regenboog verschijnt op 15 meter hoogte langsheen de Scheldeboord. De installatie was onder andere al te zien in Berlijn, Toronto, Mexico City en Miami. Overdag zorgen banieren in regenboogkleuren langs de Scheldekaaien voor de juiste sfeer.

 

Het gesmaakte initiatief in de voetgangerstunnel wordt bovendien herhaald. Die wordt opnieuw uitgelicht van donderdagochtend 9 augustus 6 uur tot zondagavond 12 augustus 22 uur.

 

Opdat iedereen mee kan doen, zijn er ten slotte gratis regenboogpins met stralende A te krijgen op het festivalterrein en in bezoekerscentra. Verder zet de stad haar diversiteit blijvend in de kijker met een aantal regenboogzebrapaden.

 

Eerste Pride Games, Netta op Pride Night en nieuwe locatie Closing Festival

Met meer dan 70 grote en kleine evenementen viert de Antwerp Pride dit jaar holebi-

en transgenderdiversiteit in Antwerpen van donderdag 9 tot en met zondag 12

augustus onder het thema ‘Identiteit’. Blikvangers voor deze elfde editie

zijn een debat met de Antwerpse lijsttrekkers en de eerste editie van de Pride

Games. Verder verhuist het Closing Festival van de Grote Markt naar het Steenplein en zal Eurovision 2018-winnares Netta haar opwachting maken tijdens de Pride Night. Het Antwerpse

modelabel Essentiel brengt exclusieve t-shirts op de markt waarvan de opbrengst naar Antwerp Pride gaat.

 

Party’s en Pride Games

Dit jaar ontbreken de vaste ingrediënten niet op Antwerp Pride. Zo is er op donderdag de Midsummerparty op de Draakplaats en op vrijdag Roof of Love op het Theaterplein. Op vrijdag vinden dit keer bovendien voor het eerst de Pride Games plaats op het Theaterplein, een

ludieke sportwedstrijd waarbij verschillende teams strijden voor de regenboogvlag.

 

Ook Pride Night start op vrijdag met drie dagen feestplezier. Op vrijdag is er een openingsparty in Red & Blue en op zaterdag zijn er maar liefst 5 party’s in De Shop en in IKON. Hoogtepunt van de Pride Night wordt het optreden van Netta die het afgelopen Eurovisiesongfestival won met het liedje ‘Toy’. Op zondag is er nog een Closing Party in Red and Blue. Ten slotte staat op vrijdag de Xtreme Fetish en op zaterdag Hard Night op het programma.

 

Parade

Uiteraard trekt de zaterdag zich op gang met de Parade. In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ roept Antwerp Pride de deelnemers aan de parade dit jaar op om zich in het thema barok te verkleden. De Parade vertrekt om 14 uur aan de Vlaamsekaai om halt te houden net voorbij het Steenplein. Daar vindt het Love United Festival plaats, na een succesvolle eerste editie vorig jaar. Het basisconcept blijft hetzelfde: met verschillende gayparty-concepten samen feesten. Ook dit jaar slaan Beloved, Pannekoek, Random, Red & Blue, H.I.M. Belgium, Extravaganza, Woodpop, Padam en Le Zoo de handen in mekaar. Aan het einde van het Love United Festival om 23 uur zorgt de stad Antwerpen nog voor een verrassing.

 

Closing festival

Het Closing festival op zondag 12 augustus verhuist dit jaar van de Grote Markt naar het Steenplein. Onder andere Kate Ryan, Silvy De Bie, Coco Jr., de Queen tribute act Mercury Rising en Niels Destadsbader geven er het beste van zichzelf.

 

Daarnaast zijn er nog tal van grote en kleine events: van museumrondleidingen tot de High

Heel Race op de Meir, van pre-Pride-party’s tot post-Pride-party’s, van brunches tot

ondergoedparty’s. Ook dit jaar wordt Antwerp Pride voorafgegaan door het Antwerp Queer Arts Festival. Het kunstenfestival heeft dit jaar als thema ‘Out of Focus’ en ging van start op 2

augustus.

 

Antwerp Pride denkt na over thema identiteit op debat

Het thema van Antwerp Pride dit jaar is identiteit, niet altijd een evidentie voor holebi’s en transgenders.

 

“Het spreekt voor zich dat wanneer op essentiële domeinen van ons mens zijn, zoals seksualiteit, maar net zo goed cultuur, religie…, het antwoord op de hoe/wat/waar-vraag

afwijkt van de geldende norm, er serieuze identiteitsproblemen kunnen ontstaan,” aldus

Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel, “Zo zien we dat ondanks onze zeer liberale wetgeving 4 op de 10 scholieren zich op school onveilig voelen wegens hun afwijkende seksuele identiteit, of dat LGBT-vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten het bijzonder moeilijk hebben om zich te identificeren: enerzijds met hun eigen cultuurgemeenschap wegens hun seksuele oriëntatie, anderzijds met onze samenleving wegens taal/cultuur/religie. Of dat er veel depressies voorkomen bij mensen die op zoek zijn naar de bij hun passende genderidentiteit.”

 

“Dit alles maakt duidelijk hoe belangrijk het zoeken, vormen, aanvaarden en aanvaard maken

van een identiteit is om op een geslaagde manier samen te leven. Aangezien er zoveel

maatschappelijk en politiek debat is omtrent identiteit dachten we bij Antwerp Pride: laten we

het in de groep gooien als jaarthema 2018. En worden onze vrijheden rondom onze holebi- en transgender-identiteit soms niet misbruikt om ons misplaatst superieur op te stellen ten opzichte van andere gemeenschappen?”

 

Het debat ‘Identiteit in een lokaal diversiteitsbeleid’, een organisatie in samenwerking met het Roze Huis, verzamelt alle lijsttrekkers op vrijdag 10 augustus in bibliotheek Permeke om hun visie te geven op het thema. Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet leidt alles in goede banen.

 

Praktisch

Antwerp Pride vindt plaats van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus. De meeste events zijn gratis of vragen een kleine inkomprijs. In de Stadsfeestzaal is er een pop-up waar iedereen terecht kan voor meer informatie over het festival. Alle info staat op www.antwerppride.com. De info over het Queer Arts Festival staat op www.queerarts.be.

 

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, het openbaar vervoer of via een park and ride naar de Antwerp Pride te komen. Bezoekers kunnen hun route plannen op www.sna.be. Klik hier voor de rechtstreekse link naar de bereikbaarheidsfiche van de Pride.

 

Agoria, de werkgeversfederatie van de technologiesector, is de hoofdsponsor van Antwerp Pride en zorgt voor de website en de gratis app.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Stad Antwerpen

Antwerpen
08-11-2018

De stad Antwerpen mag zich Pleegzorggemeente noemen. Samen met Pleegzorg Provincie Antwerpen wil de stad pleegzorg beter bekend maken en pleegzorg op verschillende manieren ondersteunen. In de Huizen van het Kind is er alvast een infoavond voor geïnteresseerde kandidaat-pleeggezinnen. In Antwerpen zijn er meer dan 400 pleeggezinnen. Zij vangen kinderen en jongeren in nood op. Het zijn...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In België vinden meer dan 150 woninginbraken per dag plaats. Met de winter in aantocht breekt een inbraakgevoelige periode aan. Wees dus extra waakzaam. Stadsreporter Sam krijgt enkele tips om het risico op een inbraak te verkleinen. Meer info Kijk voor meer anti-inbraaktips op www.tipstegeninbraak.be.


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In de winterperiode wil iedereen graag veilig op zijn bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden. Als bewoner zorgt u voor een veilig voetpad en de stad staat in voor fietspaden en wegen. Hulp nodig bij het sneeuwruimen? 75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen het best hulp. Kan u geen beroep doen op mensen uit uw naaste...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
07-11-2018

Boeken, strips, cd's en dvd's voor een prikje! U vindt ze op de boekenverkoop op zondag 11 november in het Antwerpse bibliotheekmagazijn Kotter. U betaalt slechts 1 euro per boek voor volwassenen. Voor dat bedrag kan u zelfs vijf jeugdboeken, cd’s, dvd’s of strips kopen. Er is geen Bancontact, breng dus zeker contant geld mee. Vergeet ook uw eigen draagtas niet. De...


Meer info

Stad AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het