Naar een betere beleving van de RubenssiteDe stad plant de bouw van een volwaardig onthaal en een hedendaags belevingscentrum – het ‘Rubens Experience centre’ – op de Rubenssite. Om dit mogelijk te maken, wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt: het RUP Rubens. De eerste stap van dit plan, de start- en procesnota, werd op 7 december 2018 goedgekeurd door het college en zal men gedurende 60 dagen kunnen inkijken.

 

De Rubenssite bestaat uit het Rubenshuis, de Rubenstuin met de onbebouwde grond ter hoogte van Hopland 13, het Rubenianum en het Kolveniershof.

 

Onthaal en belevingscentrum

Het Rubenshuis ontvangt jaarlijks tussen de 150.000 en 160.000 bezoekers en dit aantal blijft stijgen. Deze grote aantrekkingskracht heeft ook een keerzijde. Het toegenomen bezoekersaantal zorgt voor circulatieproblemen en ook de gebouwen zelf lijden onder de drukte. Bovendien ontbreken momenteel tal van onthaalvoorzieningen en beschikt de site niet over ruimte om een hedendaagse publiekswerking te organiseren.

 

Om tegemoet te komen aan deze noden, wordt een modern belevingscentrum - het 'Rubens Experience Centre' - en een volwaardig onthaal met o.a. toiletten, vestiaire, ticketbalie en museumshop gebouwd. Dit moet - (samen met een nieuwe route doorheen de site) - zorgen voor een betere circulatie, een hoger comfort en dus een betere beleving.

 

Visie Rubenssite

Een ontwerpwedstrijd - de zogenaamde 'Open Oproep' - van de Vlaams Bouwmeester selecteerde een aantal ontwerpers om een plan op te maken voor de uitbreiding en herschikking van de Rubenssite. Uit een onderzoek naar de best mogelijke locatie hiervoor, bleek dat de onbebouwde ruimte achter de muur langs Hopland 13 het meest geschikt was.

 

 

De studieopdracht voor de bouw van een onthaal en belevingscentrum en voor de ontwikkeling van een visie voor de ganse Rubenssite, werd toegekend aan architectenbureau Robbrecht en Daem.

 

Bekijk de nota

Om de bouw van het onthaal en het belevingscentrum mogelijk te maken op die locatie, maakt de stad het RUP Rubens op. De start- en procesnota van dit RUP zal gedurende 60 dagen ter inzage liggen, zowel digitaal als op papier.

 

  • 10 januari 2019 – 10 maart 2019
  • Districtshuis van Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen
  • www.antwerpen.be (zoeken op RUP Rubens)

 

Infomoment

Bij het begin van deze 60 dagen organiseert de stad een publiek infomoment om de nota toe te lichten. Er worden 3 sessies van telkens een half uur voorzien. Men zal de nota kunnen inkijken en bespreken en het perceel bekijken waar het nieuwe onthaal en belevingscentrum zullen gebouwd worden.

 

  • Rubenianum, Kolveniershof 20, 2000 Antwerpen
  • 10 januari 2019
  • Om 18 uur, 18.30 uur en 19 uur (geen inschrijvingen) 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  09-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
17-03-2019

Sinds Zorgbedrijf Antwerpen in 2014 instaat voor de jeugdzorg in Antwerpen, ontfermde het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Good Engels zich over 11 baby’s die in Antwerpen te vondeling werden gelegd. Good Engels is één van de 5 CKG’s van Zorgbedrijf Antwerpen. Deze ‘stille schakel’ van Zorgbedrijf Antwerpen zette dit jaar voor het eerst...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
15-03-2019

Meer dan 4300 inburgeraars volgden in 2018 succesvol het inburgeringsprogramma in Antwerpen. Vandaag werden ze in de bloemetjes gezet op een inburgeringsceremonie in het Felix Pakhuis. Schepen voor integratie en inburgering Jinnih Beels reikte de inburgeringsattesten uit. In 2018 behaalden 4326 Antwerpse inburgeraars hun inburgeringsattest na een geslaagd inburgeringstraject bij Atlas,...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
15-03-2019

Vanaf 1 april gaat de nieuwe regeling van bewonersparkeren in de wijken buiten de Singel van kracht. De maatregel komt er om de parkeerdruk voor bewoners te verlagen. Om een lange wachttijd te vermijden, vraagt u best zo snel mogelijk uw parkeervergunning aan. Parkeervergunning voor bewoners in nieuwe zones buiten de Singel Een parkeervergunning voor bewoners dient om in de eigen buurt te...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
14-03-2019

Voertuigeigenaars met een Nederlandse nummerplaat die op de checktool van de lage-emissiezone (LEZ) willen nagaan of hun voertuig in de LEZ mag rijden, krijgen op dit ogenblik een foutmelding. De website krijgt daarom een update waardoor die vanaf donderdag 14 maart opnieuw volledig correct zal zijn. De stad kreeg vandaag een aantal ongeruste vragen van Nederlandse bezoekers. Wanneer zij hun...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het