Stad steunt vijf scholen met een proefproject voor betere luchtkwaliteitVijf Antwerpse lagere of secundaire scholen gaan in 2019 met het schoolteam, leerlingen, ouders en de buurt aan de slag om de luchtkwaliteit op school te verbeteren. Zij werken daarvoor samen met de stad en krijgen steun van experts luchtkwaliteit en het stedelijke laboratorium Stadslab2050. Samen zetten ze experimenten op om te weten te komen met welke maatregelen de luchtkwaliteit in en rondom scholen verbeterd kan worden.

 

Een goede luchtkwaliteit op school is erg belangrijk. Stadslab2050 begeleidt het komende jaar vijf scholen die samen met de stad, de Vlaamse Milieumaatschappij en andere stakeholders experimenten willen opzetten om de luchtkwaliteit in en rond de school te verbeteren of de blootstelling aan verontreinigde lucht te verminderen.

 

Tot en met 11 maart konden scholen zich kandidaat stellen voor een begeleidingstraject, als onderdeel van het Europese ‘Project zuivere lucht’. Uit de 25 scholen die meedongen, koos de jury vijf scholen:

  • Xaveriuscollege (Borgerhout): lagere en secundaire school;
  • De Wereldreiziger en Stedelijk Lyceum Quellin (Antwerpen): lagere en secundaire school;
  • De Spiegel (Antwerpen): lagere school;
  • Koninklijk Lyceum Antwerpen (Antwerpen): secundaire school;
  • Het Pieterke (Deurne): lagere school.

 

Deze scholen krijgen een uitgebreid project voorgeschoteld. Zo zullen ze zowel de luchtkwaliteit op school moeten meten als maatregelen moeten uitdenken en uittesten om de luchtkwaliteit op school te verbeteren. Zowel directie en leerkrachten, als leerlingen, ouders en buurtbewoners worden daarbij betrokken. Daarbij is het de bedoeling om te experimenteren met een mix aan maatregelen.

 

Binnen die mix kan het bijvoorbeeld gaan om experimenten rond mobiliteit en inrichting van de schoolomgeving, het inzetten op duurzame woon-schoolverplaatsingen, educatie en bewustwording rond luchtverontreiniging op school en in de buurt, een betere luchtverversing in de schoolgebouwen, of de aanpak van vervuilende stoffen in de binnenlucht. Door het experiment wil Stadslab2050 meer inzicht krijgen in welke maatregelen de luchtkwaliteit in en om de school kunnen verbeteren.

 

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws verduidelijkt: “Met dit project gaan scholen, ouders en kinderen met experts en onderzoekers aan de slag. Ze experimenteren samen en gaan op zoek naar oplossingen om betere lucht te realiseren in en rond de school. Hieruit kunnen we veel leren en zo kunnen we op termijn ook in andere schoolomgevingen oplossingen realiseren. Alle kinderen in Antwerpen moeten kunnen opgroeien en naar school gaan in gezonde lucht.”

 

Selectie deelnemende scholen

Omdat alle 25 kandidaten een grote motivatie toonden om de luchtkwaliteit op hun school aan te pakken, was het voor de jury niet eenvoudig om te kiezen. Uiteindelijk is er gezocht naar een zo divers mogelijke selectie, met zowel lagere als secundaire scholen, met oudere en nieuwere gebouwen, en met verschillende types schoolomgevingen. De jury koos ook om voorrang te geven aan scholen in een omgeving met mindere luchtkwaliteit, omdat daar de nood het hoogst is: de geselecteerde scholen liggen allemaal langs drukke verbindingswegen, smalle ‘street canyons’ waar de luchtverontreiniging lang blijft hangen, of snelwegen zoals de Antwerpse Ring.

 

Timing en evaluatie

De proefprojecten lopen tot aan de zomervakantie van 2020. Daarom moeten ze nog dit voorjaar worden voorbereid, zodat de scholen ze kunnen uitvoeren tijdens het schooljaar 2019-2020.

 

De stad verwacht de definitieve resultaten in het najaar van 2020. Maar ook de tussentijdse resultaten en lessen zullen via een lerend netwerk aan de niet-geselecteerde scholen aangeboden worden. Daarnaast ontwikkelen de deelnemers in dit project tijdens hun experimenten een ondersteunend pakket, dat na de proefprojecten ook gebruikt kan worden om de luchtkwaliteit op andere scholen aan te pakken

 

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels wijst ook op de bredere aanpak van de stad: “De lucht in en rond onze scholen moet gezonder worden. Dat doen we onder meer via deze proefprojecten zuivere lucht. Maar de stad werkt ook samen met de haven en de Vlaamse overheid aan een stedelijk luchtkwaliteitsplan. Zo heeft de stad voor scholen en kinderdagverblijven met (ver)bouw- of verhuisplannen een beoordelingskader luchtkwaliteit en geluidshinder. Samen met de scholen en de Vlaamse overheid wordt ook werk gemaakt van schoolstraten.”

 

Europees ‘Project zuivere lucht’

De proefprojecten in de scholen maken deel uit van het Europese ‘Project zuivere lucht’, dat de impact van verontreinigde lucht op de gezondheid van kwetsbare groepen wil beperken. Het project komt tot stand dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg Vlaanderen Nederland. De partners die betrokken zijn bij de proefprojecten zijn de Vlaamse Milieumaatschappij, GGD Haaglanden en de stad Antwerpen.

 

Stadslab 2050

Stadslab2050 begeleidt de proefprojecten. Stadslab2050 is een initiatief van de stad Antwerpen en bestaat uit de hele groep van mensen, instellingen, bedrijven en overheidsdiensten die zoeken naar manieren om van Antwerpen een duurzame stad te maken.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
>>
19-03-2019

5 of 7,5 kilo? 10 kilo of meer? Stadsreporter Sam trok met restafvalzakken en een weegschaal naar de markt en stelde de vraag aan voorbijgangers. Voor uw rug én die van de afvalophalers is het belangrijk dat u zich aan het maximumgewicht houdt. Meer info Alles over afvalophaling in Antwerpen en districten


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
>>
19-03-2019

De Energy Observer, het eerste schip ter wereld dat vaart op waterstof, meert aan in het Kattendijkdok. Op 23 en 24 maart komt u in en rond het Havenhuis meer te weten over waterstof en hoe Port of Antwerp werkt aan de energie van morgen. De Energy Observer is een catamaran van 30 meter lang en 13 meter breed. Hij vaart op waterstof, aangemaakt uit zeewater en geproduceerd met de energie van...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
19-03-2019

Soda, bruine zeep en azijn. Allemaal wondermiddelen om je stoep proper te krijgen. Met deze vier tips kan je je stoep op ecologisch verantwoorde wijze poetsen. 1. Schuur je stoep met bruine zeep. Doe een lepel zeep in een emmer warm water. Even roeren. Poets de stoep met een harde borstel. 2. Algen en mos kan je verwijderen met soda. Strooi sodakorrels uit op de stoep. Overgiet...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
>>
19-03-2019

Op www.antwerpen.be/vakantieaanbod vindt u het vakantieaanbod van de meeste organisaties in Antwerpen: speelpleinen, sportkampen, themaweken en dagactiviteiten. U kan zoeken op locatie, periode en de leeftijd van uw kind(eren). De stad vereenvoudigde de zoektocht naar geschikte opvang in de schoolvrije weken. De website www.antwerpen.be/vakantieaanbod verzamelt het vakantieaanbod van de...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het