Stap in de surrealistische wereld van juweelontwerpers Wouters & HendrixVan 13 september 2019 tot 16 februari 2020 presenteert DIVA de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix. In maar liefst drie zalen en met ruim 300 objecten dompelt het juweelontwerpersduo, dat dit jaar het 35-jarig bestaan van hun label viert, de bezoeker volledig onder in hun surrealistische universum.

Katrin Wouters & Karen Hendrix “Eén Wonderkamer is te klein voor ons.”

Niet één, maar drie zalen toverde het ontwerpersduo om tot een surrealistische wereld. Een selectie van maar liefst 345 juwelen, objecten en kunstwerken van onder andere Salvador Dali, Grayson Perry en Man Ray vertelt het verhaal van 35 jaar Wouters & Hendrix. De fascinatie van het ontwerpersduo voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Scenograaf Bob Verhelst staat in voor de verrassende scenografie, waarin trompe l'oeils, contrasten en uitvergrotingen centraal staan.

Drie Wonderkamers
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op reis in de leefwereld van Wouters & Hendrix. Palazzo, de eerste zaal, dompelt het publiek letterlijk onder in een gouden gloed. De juwelen van Wouters & Hendrix treden in dialoog met subversieve kunst, surrealistische symboliek en uitmuntend vakmanschap.

Wouters & Hendrix puren hun esthetiek vaak uit banale voorwerpen en herinneringen en geven deze een nieuw, kostbaar leven. In de tweede zaal, Antichambre, gaan rommelmarktvondsten en iconisch Wouters & Hendrix drukwerk in dialoog met hedendaagse kunst.

In de laatste zaal, Room with a view, schitteren hun zilvercollecties omringd door een indrukwekkend handgeschilderd gordijn. Bijzonder in deze laatste zaal is de hartencollectie van dr. Boyadjian, een cardioloog met een grote passie voor het hart in al zijn vormen. Wouters & Hendrix selecteerden een 30-tal objecten uit de collectie, gaande van juwelen tot postkaarten.

Over Wouters & Hendrix
Wouters & Hendrix ontwerpen en maken sinds 1984 ongewone juwelen in hun Antwerpse atelier. Als kinderen uit een avant-garde tijdperk hebben ze de regels van de traditionele juweelkunst steeds naar hun hand gezet. Ze zijn subtiele rebellen met een voorliefde voor het surrealisme en worden aangetrokken door onverwachte technieken en materialencombinaties. Wouters & Hendrix’ draagbare sculpturen laten de drager toe uiting te geven aan haar unieke vrouwelijkheid. Hiermee licht ze een tipje van de sluier van haar persoonlijkheid op. Vandaag vieren Wouters & Hendrix de 35ste verjaardag van hun label met een eigen Wonderkamer in museum DIVA.

Over de reeks Wonderkamers
Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een bijdrage leveren aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigt het museum binnen de tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te maken. Interieurarchitect Axel Vervoordt stelde in 2018 als eerste gastcurator zijn Wonderkamer bij DIVA samen.

Luk Lemmens, voorzitter van De Museumstichting: "In de 16e en 17e eeuw beschikten meerdere zichzelf respecterende sinjoren over een Wonderkamer. Een kamer waarin exclusiviteit in ieder opzicht van het woord verzameld werd. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat DIVA zich in deze bijzondere traditie inschreef. Want hoeveel wonderlijke kamers haar museale huis met de vaste tentoonstelling ook telt, een diva is een rusteloze ziel die steeds zoekt naar nieuwe artistieke horizonten. Deze artistieke drang naar vernieuwing gaat zeker ook op het voor het internationaal befaamde duo H&H, waar we binnen en buiten Antwerpen trots op zijn, maar tevens voor Eva Olde Monnikhof voor wie deze Wonderkamer dan weer haar debuuttentoonstelling als kersvers directeur van DIVA. Met dit project maakt ze een schitterende start."

Met werken en juwelen van:
Ann Veronica Janssens, Aarich Jespers, Daniël von Weinberger, David Bielander, Evan Holloway, Fausto Melotti, Grayson Perry, Jesus Rafaël Soto, Leo Dohmen, Louise Bourgeois, Lucio Fontana, Man Ray, Marcel Broodthaers, Marcel Duchamp, Marcel Mariën, Meret Oppenheim, Michel François, Monika Brugger, Niki de Saint Phalle, Oscar Jespers, Oxana Shachko, Paul Joostens, Philip Aguirre, Pol Bury, René Heyvaert, Salvador Dali, Van Cleef & Arpels, Walter Swennen, Wouters & Hendrix en Xavier Somers.

Met bruiklenen van onder andere:
Design Museum Den Bosch, Joods Historisch Museum Amsterdam, Galerie Ronny Van de Velde, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel, MAS Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, Vlaamse Gemeenschap.

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix is te zien vanaf vrijdag 13 september 2019 tot en met zondag 16 februari 2020.

Gastcuratoren: Katrin Wouters en Karen Hendrix
Co-curator: Romy Cockx

 

ABOUT THE COMPANY

DIVA is het nieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver in Antwerpen. Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Brussel
15-10-2019

Ethiopian Airlines, lid van Star Alliance en de grootste luchtvaartmaatschappij van Afrika, biedt 125 internationale bestemmingen in 5 continenten aan en verbindt de Afrikaanse landen met een netwerk naar 62 Afrikaanse steden. Vanaf 28 oktober zal er nu dagelijks een non-stop-vlucht zijn vanuit Brussels Airport naar Addis Abeba in Ethiopië. Een ideale uitvalsbasis om van daaruit naar andere...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
15-10-2019

Hoewel er almaar meer trams door de straten van Brussel rijden en elkaar kruisen, vermindert het aantal ongevallen waarin een tram, een voetganger of een fietser betrokken zijn. Goed nieuws voor de verkeersveiligheid, maar het blijft erg belangrijk om zeer aandachtig te zijn wanneer een tram nadert. Daarom lanceert de MIVB haar jaarlijkse preventiecampagne met de slogan: “Ook al hoor je de...


Meer info

Belga Media Support
Ninove
15-10-2019

Een juiste prijs en wederzijds respect vormen de basis van elke eerlijke commerciële relatie. Het is onaanvaardbaar dat degenen die onze voeding produceren, waar ter wereld ze zich ook bevinden, niet kunnen leven van hun arbeid. Om deze reden werken Fairebel en Fairtrade Belgium nu samen: Fairebel’s volle chocolademelk (0,33l) bevat vanaf half oktober enkel nog Fairtrade...


Meer info

Belga Media Support
Kortrijk
15-10-2019

Wout Van Aert, Stoffel Vandoorne, Emma Plasschaert, Bart Swings, Frederik Van Lierde, Ann Wauters, Arthur Van Doren,… het zijn maar enkele klinkende namen van kampioenen, medaillewinnaars en Tokyo 2020 kandidaten die op 19 & 20 oktober in Kortrijk Xpo hun opwachting maken op de 2de editie van het sportfestival WILL Sports.WILL Sports is een unieke combinatie van meer dan 50 key-notes,...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het