Stad Aarschot past verkeerscirculatie in binnenstad aanOp donderdag 9 mei 2019 heeft de Aarschotse gemeenteraad ingestemd met de aanpassing van de verkeerscirculatie in de binnenstad. Vanaf maandag 1 juli 2019 wordt de rijrichting in bepaalde straten van de binnenstad aangepast.


Omdraaien rijrichting
Het meest opvallende is dat er opnieuw verkeer wordt toegelaten vanuit de richting van Leuven over de Grote Markt. Dit betekent dat de rijrichting in de Martelarenstraat wordt omgedraaid. Ook in de Jozef Tielemansstraat, de Theo De Beckerstraat en de Amerstraat wordt de rijrichting omgedraaid.


Fietszone
Verder zorgt de stad Aarschot op 1 juli voor een primeur. Met het omdraaien van de rijrichting introduceert het stadsbestuur een fietszone in bepaalde delen van de binnenstad. Aarschot is één van de eerste gemeenten die een fietszone invoert aangezien het wettelijk kader hierrond pas op 1 juli in voege treedt.
Een fietszone is een aaneengesloten zone van fietsstraten. Binnen een fietszone is de fietser koning en de auto van ondergeschikt belang. In een fietszone of -straat is inhalen door gemotoriseerd verkeer verboden en bedraagt de maximumsnelheid 30 km per uur. Fietsers mogen er de volledige rijbaan gebruiken en het tempo bepalen. Op die manier ontmoedigt het stadsbestuur doorgaand gemotoriseerd verkeer in het stadscentrum.


Tonnagebeperking
Verder legt het stadsbestuur een tonnagebeperking van 3,5 ton op in de volledige binnenstad. Enkel plaatselijk verkeer is toegestaan. Zo wordt de volledige binnenstad een ‘trage zone’.

Aanpassingen ter hoogte van de Grote Markt
Het verkeer komende vanuit Leuven kan via de Martelarenstraat langs de Grote Markt. Aan de onderzijde van de Grote Markt is het enkel mogelijk om rechtsaf richting Rillaar te draaien.

De linksafbeweging is niet toegestaan.
Paaltjes sluiten het gedeelte dat uitgeeft op de doorsteek naar parking Centrum af voor het gemotoriseerd verkeer. Leveringen blijven mogelijk door het inrichten van een laad- en loszone, maar zijn niet toegestaan tijdens de start- en einduren van de scholen.
Aan de onderzijde van de schuine talud voorziet de stad 3 kortparkeerplaatsen en 2 plaatsen voor mindervaliden.


Meer beleving en groen op de Grote Markt
Aaneengesloten zitelementen met geïntegreerde plantenbakken zullen de rijweg op de Grote Markt afbakenen. Ook zullen ze extra zitplaatsen en rustelementen creëren en voor meer groen zorgen. Op die manier wil het stadsbestuur werk maken van een bruisend marktplein.
Omwille van verschillende administratieve procedures die doorlopen moeten worden, is de plaatsing van deze elementen na de zomer gepland. In tussentijd worden er tijdelijke elementen geplaatst.


Infosessies voor bewoners en handelaars
Op dinsdag 4 juni om 19.30 uur organiseert het stadsbestuur een infomoment voor de inwoners in de theaterzaal van CC Het Gasthuis (Gasthuisstraat 22). Voor de handelaars is er een aparte infosessie op maandag 3 juni om 18.30 uur in de UGC Cinema’s Aarschot (Demervallei 4). In afwachting kan je terecht op www.aarschot.be. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar mobiliteit@aarschot.be of bel het nummer 0800 20 765.


Evaluatie en bijsturing
Waar nodig zal het stadsbestuur het circulatieplan bijsturen om dringende en noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. Verder neemt de stad een jaar de tijd om het circulatieplan grondig te evalueren. Op het mailadres mobiliteit@aarschot.be kunnen burgers hun opmerkingen of bedenkingen over de aanpassing van de verkeerscirculatie kwijt.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
14-05-2019

Omwille van een acuut personeelstekort bij het departement Burgerzaken geldt momenteel een aangepaste dienstverlening in de domeinen vreemdelingenzaken en burgerlijke stand.Momenteel zijn drie medewerkers van het departement Burgerzaken met een expertise in vreemdelingenzaken en burgerlijke stand tijdelijk niet beschikbaar. Burgers kunnen nog steeds terecht bij de loketten van vreemdelingenzaken...


Meer info

Aarschot
Aarschot
14-05-2019

BuSO De Brug verkoos de beste metselaar van het tweede en derde jaar ‘Metselaar’. De leerlingen kregen een opdracht waaraan ze gedurende twee weken tijdens de praktijklessen mochten werken.Een jury bestaande uit vakmensen en oud-leerkrachten bekeken de werken uit technisch standpunt. Een andere jury bestaande uit ‘leken’ observeerde en beoordeelde uit praktisch standpunt....


Meer info

Aarschot
Aarschot
08-05-2019

Van zaterdag 11 tot woensdag 15 mei vinden de jaarlijkse kermisdagen plaats in het centrum van Rillaar. Dit jaar krijgen de kermisdagen een extra feestelijk tintje. Op zondag 12 mei is de opening van het vernieuwde Kortakkerplein gepland.Feestelijke opening Kortakkerplein op 12 mei van 14 tot 15.30 uurBurgemeester Gwendolyn Rutten: “Kom mee het glas heffen op de opening van het vernieuwde...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het