Stad Aarschot past verkeerscirculatie in binnenstad aanOp donderdag 9 mei 2019 heeft de Aarschotse gemeenteraad ingestemd met de aanpassing van de verkeerscirculatie in de binnenstad. Vanaf maandag 1 juli 2019 wordt de rijrichting in bepaalde straten van de binnenstad aangepast.


Omdraaien rijrichting
Het meest opvallende is dat er opnieuw verkeer wordt toegelaten vanuit de richting van Leuven over de Grote Markt. Dit betekent dat de rijrichting in de Martelarenstraat wordt omgedraaid. Ook in de Jozef Tielemansstraat, de Theo De Beckerstraat en de Amerstraat wordt de rijrichting omgedraaid.


Fietszone
Verder zorgt de stad Aarschot op 1 juli voor een primeur. Met het omdraaien van de rijrichting introduceert het stadsbestuur een fietszone in bepaalde delen van de binnenstad. Aarschot is één van de eerste gemeenten die een fietszone invoert aangezien het wettelijk kader hierrond pas op 1 juli in voege treedt.
Een fietszone is een aaneengesloten zone van fietsstraten. Binnen een fietszone is de fietser koning en de auto van ondergeschikt belang. In een fietszone of -straat is inhalen door gemotoriseerd verkeer verboden en bedraagt de maximumsnelheid 30 km per uur. Fietsers mogen er de volledige rijbaan gebruiken en het tempo bepalen. Op die manier ontmoedigt het stadsbestuur doorgaand gemotoriseerd verkeer in het stadscentrum.


Tonnagebeperking
Verder legt het stadsbestuur een tonnagebeperking van 3,5 ton op in de volledige binnenstad. Enkel plaatselijk verkeer is toegestaan. Zo wordt de volledige binnenstad een ‘trage zone’.

Aanpassingen ter hoogte van de Grote Markt
Het verkeer komende vanuit Leuven kan via de Martelarenstraat langs de Grote Markt. Aan de onderzijde van de Grote Markt is het enkel mogelijk om rechtsaf richting Rillaar te draaien.

De linksafbeweging is niet toegestaan.
Paaltjes sluiten het gedeelte dat uitgeeft op de doorsteek naar parking Centrum af voor het gemotoriseerd verkeer. Leveringen blijven mogelijk door het inrichten van een laad- en loszone, maar zijn niet toegestaan tijdens de start- en einduren van de scholen.
Aan de onderzijde van de schuine talud voorziet de stad 3 kortparkeerplaatsen en 2 plaatsen voor mindervaliden.


Meer beleving en groen op de Grote Markt
Aaneengesloten zitelementen met geïntegreerde plantenbakken zullen de rijweg op de Grote Markt afbakenen. Ook zullen ze extra zitplaatsen en rustelementen creëren en voor meer groen zorgen. Op die manier wil het stadsbestuur werk maken van een bruisend marktplein.
Omwille van verschillende administratieve procedures die doorlopen moeten worden, is de plaatsing van deze elementen na de zomer gepland. In tussentijd worden er tijdelijke elementen geplaatst.


Infosessies voor bewoners en handelaars
Op dinsdag 4 juni om 19.30 uur organiseert het stadsbestuur een infomoment voor de inwoners in de theaterzaal van CC Het Gasthuis (Gasthuisstraat 22). Voor de handelaars is er een aparte infosessie op maandag 3 juni om 18.30 uur in de UGC Cinema’s Aarschot (Demervallei 4). In afwachting kan je terecht op www.aarschot.be. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar mobiliteit@aarschot.be of bel het nummer 0800 20 765.


Evaluatie en bijsturing
Waar nodig zal het stadsbestuur het circulatieplan bijsturen om dringende en noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. Verder neemt de stad een jaar de tijd om het circulatieplan grondig te evalueren. Op het mailadres mobiliteit@aarschot.be kunnen burgers hun opmerkingen of bedenkingen over de aanpassing van de verkeerscirculatie kwijt.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
20-07-2019

De nasleep van de droogte van 2018 laat zich nog duidelijk voelen in verschillende waterlopen in Vlaanderen. Grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter waardoor bij afwezigheid van neerslag, peilen en debieten van de waterlopen snel dalen.De toestand van verschillende ecologisch kwetsbare waterlopen gaat achteruit en verschillende waterlopen dreigen...


Meer info

Aarschot
Aarschot
08-07-2019

Van maandag 8 juli tot en met dinsdag 27 augustus kan je de tentoonstelling ‘Levensverhalen in beeld’ bezichtigen in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Aarschot.Een leven in boekvormIn elk leven zit een boek. Soms spannend, soms droevig, soms romantisch, soms ongelofelijk, soms grappig en soms ook heel herkenbaar. De levensverhaalschrijvers van Zorgbedrijf Antwerpen vatten deze...


Meer info

Aarschot
Aarschot
08-07-2019

Nog tot en met zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar terecht in de Stedelijke Openbare Bibliotheek en het Stedelijk Museum van Aarschot voor ‘de Zomer van Vlieg’. In deze zomerse zoektocht draait alles rond smaak en ga je op zoek naar de schat van Vlieg.Deelnemen is gratis.Zet je tanden in een zoektocht!Vlieg verstopt deze zomer schatkisten in heel Vlaanderen en...


Meer info

Aarschot
Aarschot
06-07-2019

Donderdag 4 juli vierde de stedelijke welzijnsraad van Aarschot haar 30ste verjaardag. Een verjaardag die de raad niet zomaar aan haar voorbij liet gaan. De leden maakten van de gelegenheid gebruik om een nieuwe beweegroute in te huldigen, het charter ‘Gezonde Gemeente’ te hernieuwen, de tweejaarlijkse prijs van de welzijnsraad uit te reiken en de speeltuin van Bekaf rookvrij te...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het