Brandveilig leven kan je lerenHulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant) en vzw Begeleid Wonen Leuven zetten samen in op brandveiligheid bij mensen met een beperking.

Te weinig mensen beseffen hoe belangrijk het is om te investeren in voldoende rookmelders. De vzw Begeleid Wonen Leuven, die personen met een lichte tot matige beperking ondersteunt, wil haar cliënten bewust maken van de gevaren en hen ondersteunen om hun woning brandveilig te maken. Dankzij Hulpverleningszone Oost ontvingen meer dan 200 cliënten in de regio een gratis rookmelder. Op vrijdag 17 mei demonstreert de brandweer aan de medewerkers en cliënten van Begeleid Wonen Leuven hoe je brand kan vermijden en wat je moet doen als er brand ontstaat en toont zij het belang van voldoende rookmelders aan.  

De preventiecampagne van de brandweer loopt al een tijdje: vanaf 1 januari 2020 is iedereen in Vlaanderen verplicht om elke verdieping van zijn woning te voorzien van minstens één rookmelder. Veel te weinig mensen weten dat je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden als er ’s nachts brand uitbreekt. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. De brandweer vindt het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van deze gevaren en kiest ervoor om extra in te zetten op de voorlichting van maatschappelijk kwetsbare groepen.

Hilde Omblets, directeur van Begeleid Wonen Leuven: “de volwassenen die wij begeleiden, wonen zelfstandig in een eigen huis of appartement. In realiteit zijn ze vaak laag opgeleid en hebben ze weinig financiële middelen. Aan algemene informatieve campagnes hebben zij weinig boodschap. Daarom organiseren we voor hen een interactieve infoavond, met praktische workshops en oefeningen van de brandweer. We willen hen op een eenvoudige, ludieke manier bewust maken van brandveiligheid.”

Tim Renders, brandpreventieadviseur bij Hulpverleningszone Oost: “brandveiligheid is één van de belangrijkste taken van de brandweer maar is niet enkel een zaak van ons. Het is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik ben dan ook zeer blij met deze samenwerking met vzw Begeleid Wonen Leuven. Deze avond is een mooi vervolg op de opleiding tot mini-brandpreventieadviseur die vorig jaar in oktober voor de begeleiders van de vzw georganiseerd werd. We zetten samen een grote stap naar meer brandveiligheid.”

De hulpverleningszone zal op vrijdag 17 mei verschillende workshops begeleiden:

  • The Fire Safety Truck van vzw Oscare: deelnemers kunnen in dit voertuig zelf ervaren hoe het is om te vluchten uit een met rook gevulde ruimte.
  • Interactief voorlichtingsvoertuig Van Vlam waarin deelnemers via een quiz leren over brandveiligheid.
  • Demonstratie: hoe doof je een brandende frietketel?
  • Workshop: het belang van rookmelders.

 

Praktische info

De interactieve infoavond voor cliënten van Begeleid Wonen Leuven vindt plaats op vrijdag 17 mei in en rond het Don Bosco Centrum in Kessel-Lo. Vanaf 18 uur wordt de Ortolanenstraat in Kessel-Lo afgezet voor de verschillende workshops.
 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Bonheiden
20-07-2019

Deze jubileum-editie bouwt verder op de vernieuwingen die vorig jaar op veel bijval konden rekenen.Het podium komt weer centraal te staan in de grote zaal van ’t Blikveld en het publiek zetten we in een op maat gemaakte tent aangebouwd aan het gebouw. De extra aanpassingen die we vorig jaar deden, werden zo hard gesmaakt door ons publiek dat we dit jaar met deze succesformule verder...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Mechelen
20-07-2019

Mechels IT-consultancybedrijf Elmos ontvangt vandaag een prijs voor zijn deelname aan de actie van Unizo voor Dag van de Medewerker. Met de Dag van de Medewerker wil Unizo positieve en inspirerende acties van werkgevers onder de aandacht brengen. Elmos ontvangt een trofee en een gratis deelname aan het Unizo-traject Jobstap voor zijn uitzonderlijk HR-beleid. De Dag van de Medewerker van Unizo...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Scherpenheuvel - Zichem
20-07-2019

Op 25 september 2019 viert de hele wereld de vierde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd: Samen met tientallen andere Vlaamse...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het