Inzet camera’s tegen zwerfvuil werpt vruchten af – reeds 150 PV’sHet bestuur van Sint-Pieters-Leeuw zet reeds vele jaren sterk in op de strijd tegen sluikstorten op haar grondgebied. Zo liep er in de maanden maart en april de zwerfvuilcampagne “Op 5 minuten proper” waarbij het bestuur haar inwoners aanspoorde om zwerfvuil te rapen. Dit bleek een groot succes.

 

Een grote plaag bleef het sluikstorten op een aantal gevoelige locaties, zoals rond ondergrondse glasbollen, vuilnismoloks en vuilnisbakjes. Een beperkt aantal hardnekkige sluikstorters bleef deze plaatsen als stortplaats gebruiken. Het was echter bijzonder moeilijk deze sluikstorters op heterdaad te betrappen.

 

Daarom besliste het bestuur om verplaatsbare verborgen camera’s op te stellen op gevoelige plaatsen. Deze  camera’s worden regelmatig verplaatst en zijn in werking sedert 20 maart 2019.

Na enkele maanden van werking blijkt dat de inzet van de camera’s zijn vruchten afwerpt. Op 4 maanden werden meer dan 150 PV’s van vaststelling opgemaakt. Op deze PV’s volgt normaal een GAS-boete. Deze wordt aan de overtreder betekend door de sanctionerend ambtenaar. Een aantal dossiers is nog in behandeling bij de sanctionerend ambtenaar, die de boete vaststelt. De identiteit van enkele sluikstorters wordt nog door de politie opgespoord.

 

De - aan deze sluikstorters - opgelegde GAS-boetes gingen van 80 tot 140 euro, maar kunnen oplopen tot 350 euro. Naast de boete worden ook nog de kosten voor het opruimen van het afval aangerekend. Wie als sluikstorter betrapt wordt, mag dus rekenen op een forse geldboete. Bij een tweede betrapping zal de geldboete nog zwaarder zijn.

 

Uiteraard is het niet de bedoeling zoveel mogelijk boetes op te leggen. Het doel blijft het sluikstorten te voorkomen en een propere en veilige omgeving te creëren voor de buurtbewoners. Ook op dat vlak kan de inzet van camera’s reeds succesvol genoemd worden. De omvang van het sluikstorten op deze gevoelige plaatsen is immers reeds zichtbaar verminderd.

 

Hoe vermijd je een GAS-boete?

 

Is de glascontainer vol? Neem je glas terug mee en gebruik een andere glascontainer of ga naar het recyclagepark. Hol glas wordt hier gratis aangenomen.

Gooi sigarettenpeuken, kauwgom, zakjes, etensresten, blikjes, zakdoekjes … in de vuilnisbak en niet ernaast.

Heb je groter afval? Laat het niet achter op straat, maar ga naar het recyclagepark. Heel wat zaken kunnen hier gratis worden afgezet of tegen een basisprijs. Ook op afroep kan je grof vuil laten opfhalen: maak een afspraak via grofvuil@intradura.be of 02 334 17 45.

 

Meer info over het recyclagepark vind je op de website: www.sint-pieters-leeuw.be/recyclagepark
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sint-Pieters-Leeuw

Sint Pieters Leeuw
15-08-2019

Op het Stationsplein in Ruisbroek staat sinds 7 augustus een eerste fietskluis. Deze kluis, die er kwam met de steun van de provincie Vlaams Brabant, zal voortaan plaats bieden aan 5 fietsen.Mensen die met de fiets naar het station rijden om er de trein te nemen, kunnen er hun fiets veilig in opbergen. Jan Desmeth, schepen van mobiliteit: “Deze eerste afgesloten fietsbox is een test om te...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
14-08-2019

Op maandag 12 augustus ging in Beveren de Binckbank Tour van start. Op zondag 18 augustus start de zevende en laatste etappe in Sint-Pieters-Leeuw. Na de start volgt een tweede doortocht in het centrum waar ook een tussensprint wordt georganiseerd. De renners trekken daarna vanuit Sint-Pieters-Leeuw naar de finish in Geraardsbergen; een rit van 178.6 km. Herwig Smeets, schepen van Sport:...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
29-07-2019

In navolging van de succesvolle spelletjesnamiddagen tijdens het schooljaar organiseert de bibliotheek op donderdag 1 augustus een eerste ‘pop-up buitenspelletjesnamiddag’.In het Colomapark, recht tegenover het kasteel, kan je op donderdag tussen 14 en 16 uur enkele spelen uit de nieuwe collectie uittesten. Wees je tegenstander te slim af met de reuzen vier-op-‘n-rij, balanceer...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
25-07-2019

StraPatZen is een tweedaags straattheaterfestival dat op zaterdag doorgaat in Sint-Pieters-Leeuw en op zondag in Wambeek. De organisatie is volledig klaar om er opnieuw een topeditie van te maken. Op zondag 4 augustus stopt de straattheaterkaravaan in Wambeek. Daags voordien, op zaterdag 3 augustus, gaat StraPatZen door in het gezellige en – voor de gelegenheid - autovrije centrum van...


Meer info

Sint-Pieters-LeeuwAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het