DOOFT DE LICHTEN - Nacht van de DuisternisOp zaterdag 14 oktober ’17 doven we de verlichting ter gelegenheid van de ‘Nacht van de Duisternis’. Ook de stad Tienen doet mee. Tussen 19.00 en 23.00 uur wordt de straat- en monumentverlichting uitgeschakeld in het centrum van de stad en in de deelgemeente Bost. Om de lichtvervuiling te beperken, bekijkt de stad ook de mogelijkheid om vanaf 2018 op weekdagen de straatverlichting tussen 24.00 en 05.00 uur te doven.

Met ‘Nacht van de Duisternis’ zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. De gevolgen zijn nefast. Niet alleen wordt er op die manier energie verspild, het kan ook leiden tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

De stad Tienen wil hier iets aan doen, en dooft op zaterdag 14 oktober ’17 de straat- en monumentverlichting om de inwoners te laten proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Concreet zullen de volgende locaties tussen 19.00 en 23.00 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Wolmarkt, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum.

De Fietserbond Tienen organiseert die avond een ‘Flikkertocht’, een rustige avondfietstocht van ongeveer 15 km langs verkavelingswegen en door de niet-verlichte stad. De rit verloopt in groep en is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Tijdens de fietstocht genieten de deelnemers van de rust in de velden, maar staan ze ook stil bij de risico's van fietsen in het donker. Afspraak om 19.30 uur aan Pand 10 (het oude stationsbuffet), waar ook de aankomst omstreeks 21.00 uur voorzien wordt.

Tijdens de ‘Nacht van de Duisternis’, kan men het ook thuis gezellig maken door de lichten te doven. Of misschien zit er wel een avondwandeling in samen met buurtbewoners of vrienden om bij helder weer de sterrenhemel te bewonderen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de lichthinder te beperken.

De stad Tienen bekijkt alvast de mogelijkheid om vanaf 2018 op weeknachten de straatverlichting te doven tussen 24.00 en 05.00 uur. In heel wat gemeenten is dit nu reeds het geval. Het voorstel wordt momenteel met Eandis besproken. Het is een alvast één van de initiatieven in de realisatie van de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’, waarvoor de stad zich geëngageerd heeft.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Tienen

Tienen
08-12-2017

Gisterenavond beslisten de politieraden van de politiezones LAN (Landen, Linter, Zoutleeuw) en Tienen-Hoegaarden om over te gaan tot een vrijwillige fusie van beide politiezones. Deze beslissing kwam er na een haalbaarheidsstudie die in januari van dit jaar werd opgestart. Het is de bedoeling om de nieuwe politiezone formeel van start te laten gaan op 1 januari 2019. Eind 2016 stemden de...


Meer info

Tienen
Tienen
08-12-2017

Het belooft een gezellige eindejaarsperiode in Tienen te worden. Na het grote succes van de eerste editie, stelt de stad Tienen opnieuw het programma van ‘Wintermagie in Tienen’ voor. Naast een overdekte ijspiste, een Skibar, tal van evenementen en een eindejaarsactie van de handelaars, neemt nu ook het Glazen Huis zijn intrek op de Grote Markt. Tienen glijdt letterlijk het nieuwe...


Meer info

Tienen
Tienen
08-12-2017

Voortaan moet je je niet meer naar het stadhuis te begeven voor de aanvraag van een uittreksel uit het strafregister, maar kan je dit digitaal via deze website doen. Inloggen met je identiteitskaart is wel vereist. De dienst burgerzaken maakt iedereen er op attent dat voor een model 2 (bestemd voor activiteiten waarmee je in contact komt met minderjarigen) een extra controle door de politie...


Meer info

Tienen
Tienen
07-12-2017

LAAT JE VEILIG VERVOEREN VAN OUD NAAR NIEUW Als je met oudjaar een leuk feestje wil bouwen, of lekker wil gaan eten op restaurant, dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je veilig thuis geraakt nadien. Je kan zelf BOB zijn voor je vrienden en familie, maar je kan ook een beroep doen op De Lijn of JATienen. De chauffeurs van De Lijn zorgen voor een veilige rit zonder parkeerstress. Voor 3 euro...


Meer info

TienenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het