DOOFT DE LICHTEN - Nacht van de DuisternisOp zaterdag 14 oktober ’17 doven we de verlichting ter gelegenheid van de ‘Nacht van de Duisternis’. Ook de stad Tienen doet mee. Tussen 19.00 en 23.00 uur wordt de straat- en monumentverlichting uitgeschakeld in het centrum van de stad en in de deelgemeente Bost. Om de lichtvervuiling te beperken, bekijkt de stad ook de mogelijkheid om vanaf 2018 op weekdagen de straatverlichting tussen 24.00 en 05.00 uur te doven.

Met ‘Nacht van de Duisternis’ zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. De gevolgen zijn nefast. Niet alleen wordt er op die manier energie verspild, het kan ook leiden tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

De stad Tienen wil hier iets aan doen, en dooft op zaterdag 14 oktober ’17 de straat- en monumentverlichting om de inwoners te laten proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Concreet zullen de volgende locaties tussen 19.00 en 23.00 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Wolmarkt, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum.

De Fietserbond Tienen organiseert die avond een ‘Flikkertocht’, een rustige avondfietstocht van ongeveer 15 km langs verkavelingswegen en door de niet-verlichte stad. De rit verloopt in groep en is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Tijdens de fietstocht genieten de deelnemers van de rust in de velden, maar staan ze ook stil bij de risico's van fietsen in het donker. Afspraak om 19.30 uur aan Pand 10 (het oude stationsbuffet), waar ook de aankomst omstreeks 21.00 uur voorzien wordt.

Tijdens de ‘Nacht van de Duisternis’, kan men het ook thuis gezellig maken door de lichten te doven. Of misschien zit er wel een avondwandeling in samen met buurtbewoners of vrienden om bij helder weer de sterrenhemel te bewonderen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de lichthinder te beperken.

De stad Tienen bekijkt alvast de mogelijkheid om vanaf 2018 op weeknachten de straatverlichting te doven tussen 24.00 en 05.00 uur. In heel wat gemeenten is dit nu reeds het geval. Het voorstel wordt momenteel met Eandis besproken. Het is een alvast één van de initiatieven in de realisatie van de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’, waarvoor de stad zich geëngageerd heeft.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Tienen

Tienen
20-02-2018

Een grasmachine op de gevel van de stadsbibliotheek, het was in november een eerste blikvanger van het streetartproject van de Academie Regio Tienen. Vanaf deze week krijgen ook de elektriciteitskasten in het centrum een opvallend kleedje. ‘Alles wat grijs is, kleur geven’, het is één van de tien werkpunten die binnen het participatietraject van ‘De Tien’...


Meer info

Tienen
Tienen
15-02-2018

VOORJAARSAANBOD TIENSE T&W ACADEMIE De Tiense Erfgoedsite wordt ook dit voorjaar op woensdagnamiddag een trekpleister voor kinderen die aan de slag willen met techniek en wetenschap. Samen met hogeschool UC Leuven-Limburg organiseert de stad opnieuw workshops in het kader van de Techniek- en Wetenschapsacademie (T&W Academie). De T&W Academie is een initiatief van de...


Meer info

Tienen
Tienen
13-02-2018

De eerste vier namen voor Suikerrock zijn gekend! Alanis Morissette is de eerste headliner op zaterdag 28 juli. Ook de Goo Goo Dolls zakken die dag af naar de Grote Markt. Op zondag 29 juli staan Stan Van Samang en Gers Paroel op het podium. Boem, knal! De Canadese die vroeger steevast kwaad was op de wereld, maar tegelijkertijd een slordige 60 miljoen platen verkocht, 7 Grammy Awards won en...


Meer info

Tienen
Tienen
13-02-2018

Binnenkort starten de inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 in alle Tiense scholen. Voor deze inschrijvingen werden binnen het LOP (Lokaal Overlegplatform Gelijke Kansen) afspraken gemaakt zodat er in alle scholen op dezelfde momenten kan worden ingeschreven. Voor het gewoon basisonderwijs geldt volgende regeling: van 5 t/m 18 maart '18 kunnen broers en zussen van kinderen die...


Meer info

TienenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het