DOOFT DE LICHTEN - Nacht van de DuisternisOp zaterdag 14 oktober ’17 doven we de verlichting ter gelegenheid van de ‘Nacht van de Duisternis’. Ook de stad Tienen doet mee. Tussen 19.00 en 23.00 uur wordt de straat- en monumentverlichting uitgeschakeld in het centrum van de stad en in de deelgemeente Bost. Om de lichtvervuiling te beperken, bekijkt de stad ook de mogelijkheid om vanaf 2018 op weekdagen de straatverlichting tussen 24.00 en 05.00 uur te doven.

Met ‘Nacht van de Duisternis’ zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. De gevolgen zijn nefast. Niet alleen wordt er op die manier energie verspild, het kan ook leiden tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

De stad Tienen wil hier iets aan doen, en dooft op zaterdag 14 oktober ’17 de straat- en monumentverlichting om de inwoners te laten proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Concreet zullen de volgende locaties tussen 19.00 en 23.00 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Wolmarkt, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum.

De Fietserbond Tienen organiseert die avond een ‘Flikkertocht’, een rustige avondfietstocht van ongeveer 15 km langs verkavelingswegen en door de niet-verlichte stad. De rit verloopt in groep en is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Tijdens de fietstocht genieten de deelnemers van de rust in de velden, maar staan ze ook stil bij de risico's van fietsen in het donker. Afspraak om 19.30 uur aan Pand 10 (het oude stationsbuffet), waar ook de aankomst omstreeks 21.00 uur voorzien wordt.

Tijdens de ‘Nacht van de Duisternis’, kan men het ook thuis gezellig maken door de lichten te doven. Of misschien zit er wel een avondwandeling in samen met buurtbewoners of vrienden om bij helder weer de sterrenhemel te bewonderen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de lichthinder te beperken.

De stad Tienen bekijkt alvast de mogelijkheid om vanaf 2018 op weeknachten de straatverlichting te doven tussen 24.00 en 05.00 uur. In heel wat gemeenten is dit nu reeds het geval. Het voorstel wordt momenteel met Eandis besproken. Het is een alvast één van de initiatieven in de realisatie van de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’, waarvoor de stad zich geëngageerd heeft.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Tienen

Tienen
18-10-2017

Tien jaar geleden werd ‘het Bavetje’ opgericht om de nood aan kinderopvang in het centrum van Tienen in te vullen. Op zaterdag 28 oktober ’17 kan je de werking van deze opvang ontdekken tijdens een opendeurdag. Met de oprichting van ‘het Bavetje’ kwam de dienst voor onthaalouders tegemoet aan een dringende vraag naar occasionele kinderopvang. Het doel was...


Meer info

Tienen
Tienen
17-10-2017

VOORBEREIDENDE NUTSWERKEN HERAANLEG GROTE MARKT Gilainstraat tijdelijk afgesloten Eind oktober gaat Eandis van start met de voorbereidende nutswerken voor de heraanleg van de Grote Markt die in 2018 van start gaat. Dit betekent dat in de periode van woensdag 25 oktober t/m vrijdag 3 november volgende verkeersmaatregelen van kracht zijn in het onderste gedeelte van de Gilainstraat (tussen het...


Meer info

Tienen
Tienen
17-10-2017

HOTDOGS, VOETBAL EN MUZIEK TIJDENS ‘DAG VAN DE JEUGDBEWEGING’ Op vrijdag 20 oktober ’17 is het de ‘Dag van de Jeugdbeweging’. Ook in Tienen wordt dit gevierd met hotdogs, een levensgrote kicker en muziek van lokale dj’s op de Grote Markt. Vrijdag 20 oktober ‘17 fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, t-shirts...


Meer info

Tienen
Tienen
13-10-2017

De stad Tienen schrijft een studie uit om de handelskern in het centrum duidelijk af te bakenen. Op die manier kunnen de handelaars aanspraak maken op subsidies en kunnen er gerichte maatregelen genomen worden om de leegstand aan te pakken. In het stadscentrum van Tienen staan er 58 handelspanden leeg. Dit is elf procent van het totaal aantal winkelpanden. De helft hiervan staat langer dan drie...


Meer info

TienenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het