De toekomst van de Dilbeekse landbouwgrondBinnen de gemeente Dilbeek is al enige tijd een werkgroep bezig met de voorbereiding van een RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Open Ruimte. Vanuit die werkgroep ontstond het initiatief voor een gespreksavond met als titel 'Lokale voedselproductie: illusie of noodzaak' en als ondertitel 'Hoe omgaan met de beschikbare open ruimte? Krijgt landbouwgrond de nodige aandacht?'.

De organisatie is een gezamenlijk initiatief van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening, de milieuraad en de landbouwraad. Als spreker werd o.a. een in Dilbeek wonende professor landbouwecologie, Marjolein Visser, uitgenodigd.

Doel is stof tot nadenken te krijgen. Welke functies willen we dat onze Dilbeekse landbouwgrond krijgt tegen pakweg 2048 en welke maatregelen moeten hiervoor genomen worden?

Johan Leemans, voorzitter landbouwraad: “Al generaties verbouwt mijn familie groenten en kruiden in Dilbeek. Tot de vorige generatie waren er nog verschillende boerkozen in de Broekstraat in Dilbeek. Nu ben ik nog de enige. Ik zou mijn kinderen graag een toekomst geven, maar het zal geen makkelijke zijn.”

Dirk Kerckhofs, voorzitter milieuraad: “Er is gelukkig nog veel open ruimte in Dilbeek, maar de verstedelijkingsdruk neemt alsmaar toe, met allerlei randfenomenen zoals verpaarding. Steeds meer landbouwgrond wordt ingenomen door hobbypaarden. En dat is niet altijd goed voor de kwaliteit van de grond en het landschap. We moeten dus goed nadenken en nu al maatregelen nemen, willen we tegen pakweg 2048 nog een kwalitatieve open ruimte hebben in Dilbeek. Lokaal voedsel produceren is een duurzame optie, maar de bestaande kleinschalige Dilbeekse initiatieven hebben het moeilijk.”

De gespreksavond gaat door op vrijdag 16 februari om 20 uur in de Feestzaal van Westrand. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-02-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Dilbeek

Dilbeek
02-05-2018

Al fietsend genieten van het Pajottenland en van Pajotse producten Hou zondag 24 juni alvast vrij in je agenda voor vier fietsroutes door onze glooiende regio, met haltes bij twintig ambassadeurs van het Pajottenland, producenten en horecazaken. In Dilbeek kan je de trekpaardenstal ’t Sollenveld en brouwerij Angerik ontdekken. Als afsluiter is iedereen welkom op het slotfeest bij brouwerij...


Meer info

Dilbeek
Dilbeek
11-04-2018

Huis van het Kind Dilbeek en Team Volwassenen Groot-Bijgaarden organiseren sinds november 2017 spel- en ontmoetingsmomenten voor gezinnen met kinderen. Dit warme project is momenteel kandidaat voor de titel van ‘gastvrije gemeente’. Stem voor dit warme project en help zo Dilbeek en dit initiatief in de kijker te zetten.


Meer info

Dilbeek
Dilbeek
11-04-2018

Sportweek Dilbeek is een omnisportkamp voor sportieve jongeren. Het kamp gaat door tijdens de eerste twee weken van juli (2-6 juli 2018) en (9-13 juli 2018). Met uitzondering voor 11 juli (feestdag). Wie zijn onze deelnemers? We zijn op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde kinderen van 6 tot 11 jaar en jongeren van 12 tot 16 jaar. Wat bieden we aan? Het programma is gevarieerd en aangepast...


Meer info

Dilbeek
Dilbeek
11-04-2018

Door de werken in het kader van het Masterplan Dilbeekse kern is de parking aan de Kasteelhoeve niet bereikbaar tot 9 juli. Hou daar rekening mee wanneer je een bezoek plant aan de gemeentelijke diensten. Parkeerplaatsen en de toegang voor minder validen is verzekerd langs de de Heetveldelaan.


Meer info

DilbeekAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het