De toekomst van de Dilbeekse landbouwgrondBinnen de gemeente Dilbeek is al enige tijd een werkgroep bezig met de voorbereiding van een RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Open Ruimte. Vanuit die werkgroep ontstond het initiatief voor een gespreksavond met als titel 'Lokale voedselproductie: illusie of noodzaak' en als ondertitel 'Hoe omgaan met de beschikbare open ruimte? Krijgt landbouwgrond de nodige aandacht?'.

De organisatie is een gezamenlijk initiatief van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening, de milieuraad en de landbouwraad. Als spreker werd o.a. een in Dilbeek wonende professor landbouwecologie, Marjolein Visser, uitgenodigd.

Doel is stof tot nadenken te krijgen. Welke functies willen we dat onze Dilbeekse landbouwgrond krijgt tegen pakweg 2048 en welke maatregelen moeten hiervoor genomen worden?

Johan Leemans, voorzitter landbouwraad: “Al generaties verbouwt mijn familie groenten en kruiden in Dilbeek. Tot de vorige generatie waren er nog verschillende boerkozen in de Broekstraat in Dilbeek. Nu ben ik nog de enige. Ik zou mijn kinderen graag een toekomst geven, maar het zal geen makkelijke zijn.”

Dirk Kerckhofs, voorzitter milieuraad: “Er is gelukkig nog veel open ruimte in Dilbeek, maar de verstedelijkingsdruk neemt alsmaar toe, met allerlei randfenomenen zoals verpaarding. Steeds meer landbouwgrond wordt ingenomen door hobbypaarden. En dat is niet altijd goed voor de kwaliteit van de grond en het landschap. We moeten dus goed nadenken en nu al maatregelen nemen, willen we tegen pakweg 2048 nog een kwalitatieve open ruimte hebben in Dilbeek. Lokaal voedsel produceren is een duurzame optie, maar de bestaande kleinschalige Dilbeekse initiatieven hebben het moeilijk.”

De gespreksavond gaat door op vrijdag 16 februari om 20 uur in de Feestzaal van Westrand. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-02-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Dilbeek

Dilbeek
13-02-2018

Wie zal er straks voor mij zorgen? Een vraag die bij heel wat oudere volwassenen leeft is: wie zal er voor mij zorgen als ik zorgbehoevend word? Sommige oudere volwassenen weten bij wie ze terecht (zullen) kunnen, anderen helemaal niet. Daarenboven stelt zich voor velen nog een andere kwestie: die van de nieuw samengestelde gezinnen waar de kwaliteit van de relaties soms een heel andere...


Meer info

Dilbeek
Dilbeek
01-02-2018

Vanaf de week van 5 februari zal het mogelijk zijn om online in te schrijven voor de sportweken in de zomervakantie. Heel wat mensen staan blijkbaar te popelen om zich in te schrijven, want het regent vragen. Bij deze dus. Deze zomer zijn er twee sportweken: Van 2 juli t.e.m. 6 juli 2018 (= 5 dagen) Vann 9 juli t.e.m. 13 juli 2018 (11 juli = feestdag) (= 4 dagen) Wie zijn onze...


Meer info

Dilbeek
Dilbeek
01-02-2018

Binnenkort zal je de gevaarlijke Ninoofsesteenweg niet meer moeten oversteken om naar of van de fietssnelweg naast de spoorlijn te geraken. Er werd een rechtstreekse aansluiting gemaakt vanaf de Pedestraat in Schepdaal. Het is nog even wachten op beter weer voor er afgewerkt kan worden, maar eens de asfaltering gebeurd is, kan deze nieuwe veilige verbinding volop gebruikt worden.


Meer info

DilbeekAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het