Beleef de beschieting van Beersel Anno 1489Het kasteel van Beersel kende een bewogen –maar voor velen onbekende- geschiedenis. Eenieder krijgt binnenkort een unieke kans om één van de belangrijkste episodes uit de Beerselse geschiedenis met eigen ogen te herbeleven. In samenwerking met vzw Den Troep organiseert het gemeentebestuur eind juni een historische evocatie van de ‘Beschieting van het Kasteel anno 1489’. Zwaarbewapende krijgers, ridders met blinkende harnassen, ijverige ambachtslui, vloekende kanonniers, spiedende boogschutters op de kantelen, huilende jonkvrouwen en roffelende trommelaars katapulteren ons terug naar de duistere Middeleeuwen. Spektakel gegarandeerd!

 

In de vijftiende eeuw was het kasteel van Beersel immers het strijdtoneel van een bloedig conflict tussen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en de opstandige stedelingen. Hendrik III van Witthem, heer van Beersel, koos de zijde van zijn leenheer Maximiliaan en overviel de handelaars op de wegen rond Brussel waardoor de bevoorrading van de stad in het honderd liep. In 1488 werd zijn waterburcht in Beersel belegerd door woedende Brusselaars o.l.v. Filips van Kleef. Dankzij de metersdikke muren hield de verdediging stand en moesten de aanvallers roemloos de aftocht blazen. In 1489 stonden ze echter terug voor de poort van het ridderslot, ditmaal gesteund door  moderne Franse artillerie. Of het garnizoen in de belegerde vesting standhoudt, kan je met eigen ogen HERBELEVEN op  zaterdag 30 juni en zondag 1 juli.

 

PROGRAMMA

10u: Opening kasteel en soldatenkamp voor het publiek

 

10.30u-12u: Aankomst van de belegeraars

Een 15de-eeuwse Brussels-Franse artilleriekolonne met kanonniers, munitiekarren, trommels en vaandels omsingelt het kasteel. Het garnizoen slaat alarm. Boogschutters schieten over en weer.

 

10u-14.30u: Kampleven en kasteelleven

Bezoek het garnizoen in het kasteel met o.a. de heer van Witthem en zijn handlangers, boogschutters, handgunners, vrouwen en kinderen. In het kamp van de belegeraars zorgen ambachtslui voor wapenkeuringen, de voorbereiding van het geschut en het opblinken van hun harnassen.

 

15u-17.30u: Beschieting van het kasteel

Na een mislukte onderhandelingspoging start de beschieting met authentieke kanonnen. Het garnizoen waagt een uitval. Daarna trachten de belegeraars het kasteel binnen te dringen. Op de brug wordt gevochten op leven en dood. Wie als overwinnaar uit de strijd komt, zal je met eigen ogen moeten komen ontdekken.

 

Bovendien wordt deze historische opvoering gecombineerd met een gezellig LAMBIEKFEEST. Op de parking van de kasteelsite kan je tussen de hoogtepunten van de beschieting door genieten van een stevig streekbiertje, een lekker streekproduct en van passende folkmuziek.

 

De muzikanten van Tanara Folk wonen aan de Dender, door de Kelten 'TANARA'  genoemd, wat zoveel betekende als 'bruisende' of 'woelige' omdat het debiet van de Dender zo snel kon veranderen... Het trio speelt dansbare, traditionele folkmuziek. Samen bespelen ze tal van muziekinstrumenten, gaande van diatonische accordeon, draailier, dwarsfluit, harp, viool, kaval, gitaar tot percussie. Zij spelen op zaterdag van 12-15u en op zondag van 18-20u tussen de bedrijven door.

 

Emballage Kado is een eigenzinnige muziekgroep uit het Brusselse die al maar dan 20 jaar muziek maken. Zij brengen Brusselse liedjes en eigen nummers. Een zuchtende trekzak, een swingende folkgitaar, een zwierige viool, een sierlijke fluit, doedelpijp en percussie begeleiden de krakende stemmen. Zij spelen op zaterdag van 18-20u en op zondag van 12-15u tussen de bedrijven door.

 

Tickets voor de beschieting kosten 8 euro in voorverkoop en slechts 3 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar (10 euro en 5 euro aan de kassa). Peuters jonger dan 4 jaar krijgen gratis toegang. Het volledige programma en de tickets zijn vanaf 15 mei tot 29 juni beschikbaar via www.visitbeersel.be

Het Lambiekfeest is gratis toegankelijk voor eenieder van 10u tot 21u.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-06-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Beersel

Beersel
10-08-2018

Sp.a en Groen hebben in Beersel 12 jaar goed samengewerkt en werken de komende jaren verder rond thema’s die de Beerselaar nauw aan het hart liggen. Toch besloten beide partijen om in 2018 met aparte lijsten op te komen. De komende beleidsperiode willen zij elk eigen accenten leggen en de Beerselse kiezer een meer bewuste en duidelijker keuze bieden. Sp.a Beersel zal naar de verkiezingen...


Meer info

Beersel
Beersel
01-07-2018

GENE THOMAS doorkruist de hele zomer lang Vlaamse podia met gastartiesten. Gene is de frontman-bezieler, die samen met zijn muzikanten grasduint in de roemrijke geschiedenis van de Nederpop. Maar ook muziek van andere Vlaamse artiesten komt aan bod: Soulsister, The Dinky Toys, Kate Ryan enz. Ze spelen gekende liedjes en meezingers zoals ‘Ik wil je’, ‘Ik hou van u’,...


Meer info

Beersel
Beersel
20-06-2018

De gemeente Beersel heeft een onkruidbestrijdingsmachine aangekocht voor het bestrijden van onkruid op fiets- en voetpaden en verharde oppervlakten in beheer van de gemeente. Door het bestrijden met hete lucht is dit een milieuvriendelijke oplossing en wordt brandgevaar uitgesloten. Hiermee vervangen we het gebruik van schadelijke pesticiden.


Meer info

Beersel
Beersel
19-06-2018

Samen met acht andere Vlaamse steden en gemeenten mag Beersel zich de volgende 6 jaar kindvriendelijke gemeente noemen. Zondagnamiddag reikte minister van Jeugd Sven Gatz voor de derde maal de labels ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’ uit. Het label kent zijn oorsprong in de internationale Child Friendly Cities beweging, gestart vanuit de VN en UNICEF. Het lauwert steden en...


Meer info

BeerselAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het