9 op 10 Vlaamse gemeenten investeerden in de infrastructuur van hun scholen.Uitgezonderd in Kraainem!  Niettegenstaande de grote nood …

 

Sinds 2004 heeft de Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool De Klimboom te kampen met een tekort aan voldoende vaste klaslokalen en dit wegens een groeiend aantal leerlingen.  

 

De gemeente heeft klascontainers laten installeren om het acuut tekort aan plaats op te vangen. Vandaag zijn er een totaal van 7 containers aanvullend op de 14 vaste klaslokalen. Deze klascontainers worden financieel volledig gedragen door de gemeente alhoewel een duurzame uitbreiding van de schoolinfrastructuur tot 70% kan gesubsidieerd worden door de bevoegde Vlaamse instantie AGIOn (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).  

 

Waarom moet alleen de Kraainemnaar hiervoor blijven betalen?

 

Het was pas in 2014, 10 jaar later, dat de gemeente zich genoodzaakt vond om eindelijk een subsidieaanvraag in te dienen bij de Vlaamse instantie AGIOn en dit onder de sterke impuls van het dossier dat voorbereid werd door de schoolraad en een werkgroep samengesteld uit ouders, leerkrachten en directie. Waarom werd er zolang gewacht met de subsidieaanvraag?  Een communautaire gevoeligheid bij de meerderheid? 

Twee jaar een half zijn er nog nodig geweest alvorens de gemeente een gunningsbeslissing (juli 2016) nam voor een haalbaarheidsstudie, een vereiste om de subsidies toegekend te krijgen. Er verloopt nog een jaar en uiteindelijk beslist het schepencollege (september 2017) om bijkomende scenario’s voor de schooluitbreiding verder te laten onderzoeken en dit na een eerste presentatie van de verschillende opties in maart 2017. Sindsdien is er geen nieuws meer en verloopt er nog een jaar…. Het verdere verloop van het bouwproces blijft onduidelijk. Waarom?

 

Een haalbaarheidsstudie van 50.000 EUR werd gegund aan een architectenbureau in juli 2016 en die werd na 2 jaar tijd nog altijd niet opgeleverd?

 

In tussentijd zullen de Kraainemnaars de hoge kosten van de containers blijven betalen.

 

Kraainem-Unie ijvert voor een transparante en nauwe samenwerking met de schoolraden van de gemeentelijke basisscholen om de noden van de schoolgemeenschappen beter te begrijpen en zo de gemeentelijke investeringen hierop aan te sluiten.

 

Kraainem-Unie wil de gemeentelijke financiën beheren als een goede huisvader met de vereiste bevoegdheden en er over waken dat de investeringen voorzien in het budget ook effectief worden uitgevoerd.

 

Meer informatie over de schooluitbreiding kan u vinden op:

 

FOTO: De klascontainers van de gemeentelijke basisschool De Klimboom :

 

Over Kraainem-unie

Kraainem-Unie is een burgerinitiatief dat de verstandhouding tussen de taalgemeenschappen wil bevorderen en die ijvert voor een degelijk en transparent beheer van de gemeente. Het is voor ons een absolute voorwaarde om ervoor te zorgen dat de zaken in het belang van de burger voorrang krijgen en dat er oplossingen komen voor de problemen die juist geen onderscheid maken tussen taalgemeenschappen waaronder financieel beleid, problematiek overstromingen, openbare werken, mobiliteit, milieubeleid,..
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Boom
17-12-2018

Binnen enkele dagen gaat de Warmste Week in het kader van Music for Life van start. Ook in Retie zal deze week niet onopgemerkt voorbij gaan. Verschillende organisaties bundelen hiervoor de krachten en organiseren heel wat evenementen onder de noemer ‘linde<<Boom 2018’ ten voordele van Kom op tegen Kanker. Maandag 17 t.e.m. vrijdag 21 december: Schoolrun – Retie geeft de...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Hasselt
16-12-2018

Leerlingen Atlas College ontwikkelen snoezelkar voor woonzorgcentrum Orelia Katharinadal Hasselt, 15 december ’18 – Bij woonzorgcentrum Orelia Katharinadal werd vandaag tijdens het winterevenement een mobiele snoezelkar voorgesteld. Een hulpmiddel dat zal ingezet worden om contact te maken met mensen met dementie. Het bijzondere daaraan? De snoezelkar werd ontwikkeld door de...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het