SYZ group : internationale vrouwendag : ANDERS, MAAR NIET DE EEN ZONDER DE ANDERDe discussies over gendergelijkheid nemen toe, maar het debat blijft taboe. In een mannelijke professionele wereld heb ik soms te maken gehad met discriminatie en moest ik bewijzen dat ik beter in staat was om te werken dan mijn mannelijke collega's om te verschijnen. Het genderverschil bestaat, maar complementariteit is voor ons de voedingsbodem om een toekomst op te bouwen die gebaseerd is op respect, tolerantie en zorgzaamheid.
 
We zijn fundamenteel verschillend maar gelijk
Als de wet wil dat we gelijk zijn, zijn mannen en vrouwen voor de geboorte fundamenteel verschillend, zoals de genetica ons leert. Zelfs de geneeskunde is zeer geïnteresseerd in de symptomen van ziekten en behandelingsprotocollen door ze te differentiëren naar geslacht. Maar de geschiedenis van de mensheid heeft het alledaagse gemaakt dat we kennen: een vrouw zal de neiging hebben om meer emotionele en moederlijke vrouwelijke persoonlijkheidskenmerken te ontwikkelen en een man zal voldoen aan de dwingende behoeften van het voorzien in zijn gezin.
Als we kijken naar deze aspecten - het gezinsleven en het beroepsleven - hebben studies aangetoond dat 60 procent van de vrouwen in een beroepsgroep daarentegen ook moet voldoen aan hun gezinsvereisten, tegenover 40 procent van de mannen. Heel vaak wordt dit gezien als een professionele afleiding. Vrouwen bewijzen echter dat efficiëntie niet noodzakelijkerwijs voortkomt uit de tijd die ze op de werkplek doorbrengen. Integendeel, het vereist een permanent aanpassingsvermogen en een uitstekend tijdsbeheer. De Scandinavische landen hebben al lang begrepen dat mannen ook voor hun gezin kunnen zorgen. Maar elders blijft een man die thuis blijft om voor zijn nakomelingen te zorgen, onbegrepen. Maar nu regeringen en beleid achterblijven in het streven naar gendergelijkheid, zijn er particuliere initiatieven van grote multinationals in deze richting ontstaan, zoals het betaalde vaderschapsverlof van Netflix en Microsoft.

Verschil mag geen kwestie van macht zijn
De intrapersoonlijke kenmerken van vrouwen zijn ook synoniem voor succes. Historisch gezien werden succesvolle bedrijven voornamelijk door mannen geleid. In de collectieve verbeelding vertegenwoordigt een man management, autoriteit en macht. Maar in de snel veranderende wereld van vandaag lijkt het erop dat de emotionele kant van vrouwen, of participatief "leiderschap", een troef is.
 
voor leidinggevende functies in bedrijven die op zoek zijn naar een radicale verandering. In de afgelopen jaren heb ik een diepgaande verandering gezien in de integratie en erkenning van vrouwen in ons beroep. Maar er is nog een lange weg te gaan.....
We hebben een onmiskenbare kans: geboren te zijn in een land waar we vrijelijk over onze zorgen kunnen discussiëren en samen oplossingen kunnen vinden. Maar de meerderheid van de vrouwen in deze wereld heeft deze kans niet en integendeel, hun omstandigheden verslechteren juist omdat hun bestaan, hun individualiteit, hun participatie misschien wordt gezien als een machtskwestie.
Gedurende mijn hele carrière heb ik de kans gehad om te werken met vrouwen uit alle lagen van de bevolking en alle sociale lagen die mij diep hebben geïnspireerd door hun vasthoudendheid, positiviteit en onbaatzuchtige vastberadenheid. Het zijn deze vrouwen die mij ervan weerhouden te twijfelen. Het zijn hun kwaliteiten die mij inspireren en mij doen zeggen: "Anders, maar niet de een zonder de ander!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
Gunther De Backer
 
Op:  07-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 


AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het