Pictet Asset Management : het kabinet van dokter DraghiDe ECB erkent dat de economische vooruitzichten op korte termijn somberder zijn dan zij eerder had voorzien. Hoewel de eurozone naar een gunstiger groeidynamiek zou moeten terugkeren, met name dankzij de binnenlandse vraag, wijst Mario Draghi erop dat het nog steeds moeilijk is te voorspellen hoe lang de onzekerheid van invloed zal zijn op de wereldeconomie, waarvan de eurozone afhankelijk is.

De bbp-prognoses zijn naar beneden bijgesteld tot 1,1% in 2019 en 1,6% in 2020, de inflatie tot 1,2% in 2019 en 1,5% in 2020, met een aanhoudende neerwaartse trend.

Wij zijn van onze kant van mening dat de kans op een opleving in de tweede helft van het jaar zeer groot is.

Dr. Draghi's kantoor

In totaal stelt de ECB drie verwerkingsopties voor: tarieforiëntatie, herinvesteringsbeleid en TLTRO.

Verwacht wordt dat de rentevoeten tot ten minste tot eind 2019 op het huidige niveau zullen blijven.  De instelling zal de terugbetalingen van de obligaties gedurende een langere periode volledig blijven herbeleggen op haar balans.  Het herinvesteringsbeleid laat de balans van de ECB ongewijzigd op een hoog niveau van 46% van het BBP2.  Vanaf september 2019 wordt een nieuwe TLTRO gelanceerd, tegen een driemaandelijks tarief dat tot maart 2021 wordt gehandhaafd.  Elke TLTRO heeft een levensduur van twee jaar.

 

Tot de activiteiten van TLTRO werd besloten vanwege het verstrijken van de laatste TLTRO, die in 2016 in werking trad voor een periode van vier jaar.  De operatie moet één jaar voor 2020 van start gaan om banken te helpen te voldoen aan de vereisten van de NSFR (Net Stable Fund Ratio), die vereist dat banken over een aanzienlijke hoeveelheid liquiditeit op lange termijn beschikken.  Bij de berekening van deze ratio worden de kortlopende verplichtingen negatief gewogen. 

 

Met name perifere banken zouden een impuls nodig hebben.  Met name in Italië blijven de onvolwaardige kredieten op een hoog niveau en, zoals uit onderstaande grafiek blijkt, bevindt het land zich midden in een kredietcrisis*.  De werkloosheid in het gebied is aanzienlijk gedaald en de lonen stijgen. Lage inflatie en lagere olieprijzen - die nog steeds veel lager liggen dan in 2018 - stimuleren de koopkracht. Onze groeiprognose voor 2019 is 1,3%2.

De grote mercato

Mario Draghi's termijn loopt af op 31 oktober. De ambtstermijn van de hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, en van Benoit Coeuré, lid van de raad van bestuur, verstrijkt respectievelijk op 31 mei en 31 december. Daarnaast zullen Oostenrijk, België, Cyprus, Estland, Cyprus, Cyprus, Ierland, Letland, Slowakije, Slovenië, Oostenrijk en Oostenrijk dit jaar nieuwe presidenten van hun centrale banken moeten benoemen.

 

Hij is de grote mercato. Waar zijn we nu?

 

Voor het voorzitterschap zijn François Villeroy de Galhau (blauw-wit rood masker), Jens Weidmann (Duitsland), Olli Rehn en Erkki Liikanen (beide Fins) in de running.

Benoît Coeuré (Frankrijk) wordt ook in de pers als papabel vermeld, maar als lid van de raad van bestuur komt hij niet in aanmerking. Hij zou moeten aftreden voor zijn benoeming, maar deze tactiek zou ongekend zijn en in strijd met de geest van de wet. Bovendien heeft Frankrijk al het voorzitterschap van de ECB bekleed, wat de kansen van de Fransen verkleint.

De Duitsers mogen terecht denken dat het hun beurt is. Maar Jens Weidmann zal weinig steun krijgen: hij heeft zich openlijk verzet tegen het programma van de ECB en voert een openlijke strijd met de Italiaanse premier over de begroting 2018. Duitsland zou de voorkeur moeten geven aan het voorzitterschap van de Europese Commissie, dat ook dit jaar evenwichtig is. Bovendien, als Weidman wordt benoemd, zal Sabine Lautenschläger uit Duitsland moeten aftreden, waardoor de aanwezigheid van vrouwen in de grote Europese instellingen verder zal afnemen.

De Finnen zijn dus redelijk goed geplaatst.

Zeker, begraafplaatsen worden bevolkt door onvervangbare mensen. Maar de markten waardeerden Mario Draghi's creativiteit en toewijding. De meest geloofwaardige kandidaten worden ook beschouwd als vrij conservatief van geest.

De afspraak wordt dan ook met grote belangstelling en waarschijnlijk een beetje ongerustheid gevolgd.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
Gunther De Backer
 
Op:  14-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 


AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het