Pictet Asset Management BarometerMarktoverzicht: fluctuerende nec mergitur

De wereldwijde aandelenmarkten herstelden zich in februari na de stijgingen van de afgelopen maand. De investeerders werden inderdaad nieuw leven ingeblazen door de groeiende verwachtingen voor een oplossing van het handelsgeschil tussen China en de Verenigde Staten en door de waarschijnlijke pauze in de monetaire verstrakkingscampagne van de Fed.

De MSCI World Index eindigde met meer dan 3%, met een rendement van 11% sinds het begin van het jaar, een enorme opleving na de bijna crash in december, die de sterkste start van het jaar sinds 1987 betekende.

Voor de tweede achtereenvolgende maand waren alle economische sectoren van de S&P 500 U.S. Stock Index in de groene en de economisch meest gevoelige voorraden, zoals technologie en materialen, leidden het peloton.

HOOFDELIJKE REBOND

De aankondiging van de komende aandeleninkoop heeft waarschijnlijk ook Amerikaanse aandelen geholpen. Technologiegigant Cisco, de spoorweggroep Union Pacific en de Bank of America hebben toestemming gegeven voor het terugkopen van aandelen van meer dan 20 miljard dollar per jaar.

De Chinese aandelen bleven zich sterk herstellen nadat Beijing zijn monetaire stimulans om particuliere leningen aan te moedigen, had versterkt. Eind februari was de Shanghai Shenzhen CSI 300 Index bijna 30% hoger dan eind 2018 (zie grafiek).

Met uitzondering van China bleven de aandelen uit de opkomende markten in de loop van de maand achter: de MSCI EM-index steeg slechts met 0,2%, tegengehouden door de sterke daling van de Latijns-Amerikaanse markten.

Wereldwijde obligaties verloren terrein en het rendement op Amerikaanse en Duitse staatsobligaties steeg licht. De schuld van de Italiaanse overheid werd aan het einde van de maand opgevoerd toen Fitch besloot om de kredietwaardigheid van het land niet te verlagen.

Op de valutamarkt steeg de dollar ten opzichte van de meeste belangrijke valuta's, waaronder de Japanse yen, de euro en de Zwitserse frank. Het Britse pond volgde deze trend echter niet en steeg met meer dan 1% dankzij de daling van de exitprognoses van het Verenigd Koninkrijk zonder goedkeuring van de EU.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
Gunther De Backer
 
Op:  14-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 


AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het