La Financière de l'Echiquier : Nieuwe wereld?Warren Buffett, een van de geestelijke vaders van contrair beleggen, is lange tijd terughoudend geweest om in technologieaandelen te beleggen, maar bleef desondanks ook vallen voor de charmes van de GAFA. De legendarische belegger kocht vorige maand aandelen AMAZON, nadat hij in 2016 ook al in APPLE had belegd, en blijft dus verrassen en zijn volgelingen af en toe in de war brengen.

Zijn beslissing was des te opmerkelijker, omdat de aandelenmarkt zich de laatste tijd wat atypisch gedraagt en veel beleggers zo al niet goed meer weten wat ze nu precies moeten doen. Er lijkt een nieuwe, onverbiddelijke logica te heersen op de markt, met een polarisatie naar de technologiesector en voorspelbare effecten, terwijl al de rest buiten beschouwing wordt gelaten. Beleggers lijken een fundamenteel element te vergeten: de waardering. En doordat de rentevoeten heel laag worden gehouden, wat beleggers zou moeten stimuleren om meer risico's te nemen, gaan ze net op één type onderneming focussen.

Zijn contraire beleggingen dan gedoemd te mislukken of is de aanpak gewoon veranderd? Als beleggers in deze nieuwe, gepolariseerde wereld hun weg willen kunnen vinden, zijn nieuwe referentiepunten cruciaal. Tegen de stroom in kopen, betekent niet gewoon een 'vallend mes' opvangen door aandelen te kopen na een sterke daling van de beurs. Een contraire belegger probeert te beleggen in effecten die de markt links laat liggen, effecten die met een korting op hun reële waarde genoteerd staan, ondergewaardeerde effecten, een benadering die soms aanleunt bij die van een waardebelegger. De onderwaardering van een onderneming volstaat als criterium echter niet langer. De waardering op zich, die niet meer is dan een weerspiegeling van verwachtingen die uiteindelijk misschien ongegrond zullen blijken, is soms misleidend.

De opkomst van nieuwe economische modellen die de wereld veranderen, maakt de situatie nog ingewikkelder. De GAFA-strategie, die natuurlijke monopolies creëert met haast ongebreidelde uitbreidingsvooruitzichten, maakt de contraire benadering heel delicaat voor de sectoren die centraal staan in hun expansieplannen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de distributie en de media, die in de frontlinie staan wat intensiteit van de disruptie betreft. Voor sommige activiteiten valt amper te voorspellen hoe ze zich zullen ontwikkelen, waardoor de kans bestaat dat beleggers ze permanent gaan mijden, ongeacht hoe de waarderingen ervoor staan.

Mode-effecten hebben op de financiële markten altijd al bestaan en daar niet blindelings in meegaan, is op lange termijn een strategie die loont. Het toenemende belang van ETF's, in combinatie met de logica van de geldstromen, zet meer aan tot volgzaamheid, waardoor soms volledige segmenten van de aandelenmarkt worden genegeerd. Door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben de markten nochtans 'niet-verstoorde' bedrijven die liquiditeit genereren en ondergewaardeerde groeivooruitzichten hebben, links laten liggen. Daardoor worden dat ideale doelwitten voor private-equity fondsen, die meestal naar de lange termijn kijken.

In die nieuwe wereld moeten we ons weliswaar blijven aanpassen, maar blijven we niettemin trouw aan een van de gouden regels van Warren Buffett: "Wees beducht wanneer anderen gretig zijn en wees gretig wanneer anderen beducht zijn"[1].

 

[1] "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful"
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
16-06-2019

Wij onderwogen wereldwijde aandelen. De winstvooruitzichten zijn verslechterd door de economische vertraging, waardoor de spanningen op de handelsbalans nog meer zorgen baren. Opkomende aandelen blijven onze voorkeur genieten. De Chinese regering is vastbesloten om een bevredigend groeiniveau te handhaven. Verwacht wordt dat de groei in Latijns-Amerika in 2019 licht zal versnellen. Het...


Meer info

bizz com
Brussel
13-06-2019

Genève, 13 juni 2019 - SYZ Asset Management, de institutionele managementtak van SYZ Group, heeft de prijs 'Fund of hedge funds - specialist' gewonnen voor zijn ongecorreleerde strategie, de OYSTER Alternative Uncorrelated, tijdens de HFM European Hedge Fund Performance Awards 2019, gehouden op 6 juni in Londen. De prijs is een eerbetoon aan het alternatieve team, dat het erkent...


Meer info

bizz com
Brussel
11-06-2019

De duiven zijn gelost Na een bijzonder woelige maand mei hebben risicovolle activa juni heel wat positiever ingezet. Zijn de handelsspanningen verminderd? Niet echt. Zijn de macro-economische cijfers verbeterd? Ook niet bijster veel. Net zoals begin dit jaar is de opleving in de eerste plaats te danken aan de centrale banken, die zich de afgelopen dagen bijzonder actief – of in ieder geval...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het