Federatie Kinderopvang bepleit gelijk speelveld voor zelfstandige starters in kinderopvang"Keuzevrijheid en gelijk speelveld op vlak van subsidies en prijzen voor de ouders"

"Een ruim aanbod aan kwalitatieve en duurzame kinderopvang is erg belangrijk voor onze samenleving en economie. Daarom verdienen ook private sociale ondernemers in de kinderopvang maximale ondersteuning en kansen om hun zaak uit te bouwen, met passie voor hun beroep, maar tegelijk op een rendabele manier." Dat zegt Hilde Van de Velde, voorzitter van de vorig jaar door UNIZO opgerichte Federatie Kinderopvang: "Dat betekent ook dat ondernemers en vennootschappen toegang moeten krijgen tot dezelfde ondersteuning als andere kinderopvanginitiatieven."

Vandaag betalen ouders in de Vlaamstalige kinderopvang ofwel een vaste prijs (+/- 30 – 35 € per dag) ofwel een prijs gebaseerd op hun inkomen (tussen 5 € en 29 €), dit enkel gebaseerd op het feit of hun opvang al dan niet gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid om volgens inkomenstarief te werken.  Bepaalde ondernemers in de kinderopvang ontvangen geen of weinig subsidies, andere dan weer meer tot veel meer.

Om aan de grote vraag naar kinderopvang te kunnen voldoen, zijn private sociale initiatieven echter cruciaal. "Dat betekent ook dat ondernemers en vennootschappen de keuze moeten hebben om op een gelijkwaardige manier ondersteund te worden, zodat ze hun maatschappelijke meerwaarde als kinderopvang nog beter kunnen realiseren", gooit Hilde Van de Velde, voorzitter van de Federatie, op tafel. "Ook moeten alle ouders de kans krijgen een betaalbare opvangplaats te vinden”.

De Federatie Kinderopvang ijvert niet voor een automatische gelijkschakeling, elke sociale ondernemer in de sector moet hierin een vrije keuze hebben. Uit recent onderzoek en rechtstreekse contacten binnen de sector blijkt wel degelijk dat heel wat private initiatiefnemers in de kinderopvang hier vragende partij voor zijn. Op die manier kunnen meer ouders gebruik maken van opvang met een tarief gebaseerd op hun inkomen. "De toegang tot extra ondersteuning die wij hier vragen, gaat niet naar de ondernemers zelf, maar vloeit rechtstreeks door naar een betere dienstverlening", aldus nog Hilde Van de Velde van de Federatie Kinderopvang. "Vanuit die optiek gaat het om een sociale, rechtvaardige maatregel, in het algemeen belang."

De Federatie pleit er ook voor dat elke startende sociale ondernemer in de Kinderopvang financieel ondersteund zou worden door de (lokale) overheid. “Want de paradox is vandaag immers dat de overheid extra plaatsen wil creëren maar men tegelijk enkel kan starten zonder subsidies. Sommige steden zoals Antwerpen geven starters nu reeds een startpremie per gecreëerde plaats. Geen overbodige luxe. Zeker wanneer we weten dat ca. 50 crèches per jaar stoppen die het nog geen 5 jaar hebben volgehouden. 70 % van alle stoppers hadden geen enkele vorm van subsidie. In 2016 waren er slechts 110 starters", besluit Hilde Van de Velde.

Meer info: www.federatiekinderopvang.be

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over UNIZO

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
22-03-2018

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 heeft UNIZO Maaseik op woensdag 21 maart 2018, alvast haar dossier met ondernemersprioriteiten overhandigd aan de lokale politieke partijen. Economie is de motor van iedere gemeente en die motor wordt aangedreven door alle ondernemers, in alle sectoren, van klein naar groot, van jong tot oud. Elk van deze ondernemers die...


Meer info

UNIZO
Brussel
22-03-2018

Exact twee dagen na de aanslagen hebben de Brusselse en Belgische economie hun rug gerecht. "Tijdens de eerste maand na de aanslagen was de impact enorm", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar al gauw haalde de 'we moeten vooruit'-mentaliteit het op de verslagenheid. Het ondernemersvertrouwen herstelde zich, ook en vooral door de gunstige...


Meer info

UNIZO
Antwerpen
20-03-2018

UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederatie Buurstuper.be reageren positief op het veto van Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) tegen de invoering van statiegeld op blikken en plastiek drankverpakkingen. "Voor ons is dit geen kwestie van principes maar van praktische haalbaarheid, van extra kosten voor de handelaar en van concrete resultaten", zegt Danny Van Assche,...


Meer info

UNIZO
Brussel
17-03-2018

UNIZO reageert tevreden op de beslissing van de regering om het mobiliteitsbudget in te voeren, dat op basis van het voorstel van de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) werd uitgewerkt. "Dit is een belangrijke stap naar het stimuleren van andere vervoersmodi, met als doel de drukte op onze wegen terug te dringen en ons op een meer duurzame manier te verplaatsen", zegt...


Meer info

UNIZOAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het