Federatie Kinderopvang bepleit gelijk speelveld voor zelfstandige starters in kinderopvang"Keuzevrijheid en gelijk speelveld op vlak van subsidies en prijzen voor de ouders"

"Een ruim aanbod aan kwalitatieve en duurzame kinderopvang is erg belangrijk voor onze samenleving en economie. Daarom verdienen ook private sociale ondernemers in de kinderopvang maximale ondersteuning en kansen om hun zaak uit te bouwen, met passie voor hun beroep, maar tegelijk op een rendabele manier." Dat zegt Hilde Van de Velde, voorzitter van de vorig jaar door UNIZO opgerichte Federatie Kinderopvang: "Dat betekent ook dat ondernemers en vennootschappen toegang moeten krijgen tot dezelfde ondersteuning als andere kinderopvanginitiatieven."

Vandaag betalen ouders in de Vlaamstalige kinderopvang ofwel een vaste prijs (+/- 30 – 35 € per dag) ofwel een prijs gebaseerd op hun inkomen (tussen 5 € en 29 €), dit enkel gebaseerd op het feit of hun opvang al dan niet gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid om volgens inkomenstarief te werken.  Bepaalde ondernemers in de kinderopvang ontvangen geen of weinig subsidies, andere dan weer meer tot veel meer.

Om aan de grote vraag naar kinderopvang te kunnen voldoen, zijn private sociale initiatieven echter cruciaal. "Dat betekent ook dat ondernemers en vennootschappen de keuze moeten hebben om op een gelijkwaardige manier ondersteund te worden, zodat ze hun maatschappelijke meerwaarde als kinderopvang nog beter kunnen realiseren", gooit Hilde Van de Velde, voorzitter van de Federatie, op tafel. "Ook moeten alle ouders de kans krijgen een betaalbare opvangplaats te vinden”.

De Federatie Kinderopvang ijvert niet voor een automatische gelijkschakeling, elke sociale ondernemer in de sector moet hierin een vrije keuze hebben. Uit recent onderzoek en rechtstreekse contacten binnen de sector blijkt wel degelijk dat heel wat private initiatiefnemers in de kinderopvang hier vragende partij voor zijn. Op die manier kunnen meer ouders gebruik maken van opvang met een tarief gebaseerd op hun inkomen. "De toegang tot extra ondersteuning die wij hier vragen, gaat niet naar de ondernemers zelf, maar vloeit rechtstreeks door naar een betere dienstverlening", aldus nog Hilde Van de Velde van de Federatie Kinderopvang. "Vanuit die optiek gaat het om een sociale, rechtvaardige maatregel, in het algemeen belang."

De Federatie pleit er ook voor dat elke startende sociale ondernemer in de Kinderopvang financieel ondersteund zou worden door de (lokale) overheid. “Want de paradox is vandaag immers dat de overheid extra plaatsen wil creëren maar men tegelijk enkel kan starten zonder subsidies. Sommige steden zoals Antwerpen geven starters nu reeds een startpremie per gecreëerde plaats. Geen overbodige luxe. Zeker wanneer we weten dat ca. 50 crèches per jaar stoppen die het nog geen 5 jaar hebben volgehouden. 70 % van alle stoppers hadden geen enkele vorm van subsidie. In 2016 waren er slechts 110 starters", besluit Hilde Van de Velde.

Meer info: www.federatiekinderopvang.be

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over UNIZO

Brussel
17-06-2018

Vrijdag keurde de ministerraad het tussentijds rapport goed over de verdere implementatie van het Only Once-principe. "We verwelkomen deze belangrijke stap vooruit, onder impuls van staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Theo Francken", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Volgens dit Only Once-principe mag de federale overheid aan burgers en...


Meer info

UNIZO
Gent
13-06-2018

Studio Mattes (creatief tafelservies) is 'HIB'ster' of ambachtelijk maakbedrijf van het jaar Meyvaert Glass Engineering uit Gent werd zopas door UNIZO en DHL verkozen tot "Productiebedrijf van het jaar". Studio Mattes uit Herk-de-Stad sleepte de nationale titel 'HIBster van het jaar', voor ambachtelijke maak- of productiebedrijven, in de wacht. Met deze verkiezing...


Meer info

UNIZO
Brussel
07-06-2018

"Als de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet op het onbelast bijklussen goedkeurt, zonder de voor ons essentiële wijzigingen, zien we ons verplicht om naar het Grondwettelijk hof te stappen. Deze regering organiseert oneerlijke concurrentie. Dit kunnen we niet laten passeren." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, enkele uren voor de wet wordt gestemd. ...


Meer info

UNIZO
Brussel
05-06-2018

UNIZO noemt het ABVV-voorstel om de arbeidsduur te verminderen van een 38- naar een 32-urenweek volstrekt onrealistisch en contraproductief. "De krapte op de arbeidsmarkt is nú al nijpender dan ooit", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Er moet net méér werk worden verzet om onze economie en welvaart op peil te houden. Het tekort aan...


Meer info

UNIZOAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het