Wil je weten hoeveel mensen er dankzij jouw OCMW geholpen worden? Check dan zeker de barometer voor maatschappelijke integratie!Brussel, 13 april 2018. Dankzij het open databeleid van de federale regering kan iedere burger, onderzoeker en politici het sociaal beleid van zijn of haar OCMW opvolgen en vergelijken met rondom liggende gemeenten. Wil weten hoeveel mensen met een leefloon moeten rondkomen in jouw gemeente? Zijn dit hoofdzakelijk alleenstaanden of eerder eenoudergezinnen met kinderen? Al dit en meer kan je vinden via de barometer voor maatschappelijke integratie.

Op initiatief van de Minister voor Maatschappelijke Integratie, Denis Ducarme, stelt sinds 2017 de POD Maatschappelijke Integratie gegevens ter beschikking op https://stat.mi-is.be. Deze barometer voor maatschappelijke integratie blijkt een ideaal referentiekader voor de OCMW’s te zijn om hun lokaal sociaal beleid te vergelijken met dat van de rond omliggende gemeenten. Alle informatie wordt al na enkele maanden geanonimiseerd en online bijgewerkt. 

De interactieve webtool biedt de mogelijkheid aan om het aantal hulpbehoevenden af te zetten ten opzichte van evoluties op zowel het lokale, provinciale, regionale en federale niveau. Alle gegevens zijn downloadbaar voor hergebruik.

De interactieve kaarten geven een overzicht van het aantal begunstigden per 1000 inwoners voor maatregelen waar de federale overheid in tussenkomt. Deze gegevens worden verder geanalyseerd naargelang het gemiddeld maandelijks groeipercentages, de evoluties van het aantal begunstigden en de verdeling volgens geslacht, groep van nationaliteiten, leeftijdsklasse, gezinscategorie, …

In de laatste focusnota gaat de studiedienst van de POD MI dieper in op de webtool met een analyse van de cijfers en evoluties op het nationale niveau. De statistici stellen daarbij vast dat 140.678 individuen in oktober 2017 een leefloon ontvingen. Anders uitgedrukt komt dit neer op 12 leefloners per 1000 inwoners.

Andere grafieken tonen onder andere het verband aan tussen het mediaan inkomen per gemeente en het aantal leefloners: hoe hoger het mediane inkomen in de gemeente, hoe minder leefloners we aantreffen.

Recentelijk werd de data bijgewerkt over het aantal:begunstigden van het Recht op Maatschappelijke Integratie;

begunstigden van het leefloon;

begunstigden van een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie;

begunstigden van een equivalent leefloon;

begunstigden van een socio-professionele vrijstelling;

... 
De data op deze website wordt regelmatig bijgewerkt en uitgebreid met nieuwe gegevensbronnen en andere functionaliteiten.

Meer informatie over deze tool en de bijhorende focusnota is beschikbaar op de website van de POD Maatschappelijke Integratie.


Bron: 
POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-04-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Zaventem
18-04-2018

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf donderdag 19 april onderhoudswerken uit op de Leuvensesteenweg (N2) in Zaventem tussen het kruispunt Lange Wagenstraat/Bareelstraat en het kruispunt met de Eversestraat. De aannemer zal er de oude betonplaten vervangen. Tijdens de werken beschikt het verkeer over twee versmalde rijstroken en er geldt een parkeerverbod langs beide kanten van de rijweg....


Meer info

Belga Media Support
Dendermonde
17-04-2018

Hinder op N41: beurtelings verkeer vanaf 23 april Op maandag 23 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de asfaltwerken op de N41 aan de kruispunten van de Neerstraat, Veldstraat en Biezestraat in Hamme. Verkeer op de N41 blijft in beide richtingen mogelijk, maar wordt beurtelings geregeld. Dit zal veel hinder veroorzaken op en rond de N41. Extra signalisatie en tekstkarren zullen...


Meer info

Belga Media Support
Asse
17-04-2018

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf woensdag 18 april punch-out herstellingen uit op de Pontbeeklaan (N9) in Asse tussen de R0 en de Kortemansstraat. Het verkeer zal in beide rijrichtingen t.h.v. de verschillende werfzones over 1 rijstrook worden geleid.


Meer info

Belga Media Support
Temse
17-04-2018

Hinder op N41: beurtelings verkeer vanaf 23 april Op maandag 23 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de asfaltwerken op de N41 aan de kruispunten van de Neerstraat, Veldstraat en Biezestraat in Hamme. Verkeer op de N41 blijft in beide richtingen mogelijk, maar wordt beurtelings geregeld. Dit zal veel hinder veroorzaken op en rond de N41. Extra signalisatie en tekstkarren zullen...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het