Baby’s en kinderen in gechlorineerde zwembaden: in gevaar?In aanvulling op het advies over chloor in zwembaden (februari 2017), heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over baby’s en kinderen in zwembaden en alternatieven voor chloor in zwembaden.

 

Baby zwemmen ontmoedigd

De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt baby zwemmen (leeftijd van 0-12 maanden) in de huidige Belgische zwembaden. Hoewel deze activiteit ook voordelen biedt, moet men rekening houden met het feit dat:

  • coördinatievaardigheden van de ledematen niet verworven wordt vóór de leeftijd van 3 à 4 jaar;
  • baby’s een kwetsbare groep zijn, in het bijzonder in geval van erfelijke aandoeningen, atopische ouders of otitis;
  • zwembaden voor baby’s vaak een relatief hoge water- en luchttemperatuur vertonen wat de groei van micro-organismes bevordert;
  • baby zwemmen vaak georganiseerd is in publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die niet systematisch gecontroleerd of geïnspecteerd worden;
  • de voordelen van de fysieke beweging en een band met de ouders ook via andere activiteiten kunnen bekomen worden, zoals bij het nemen van een bad thuis.

 

Zwemmen bij kinderen aangemoedigd

Het zwemmen bij oudere kinderen (vanaf 1 jaar) wordt zeker aangemoedigd, zelfs in het geval van astma. Voor deze groep wegen de voordelen van zwemmen (in goede hygiënische omstandigheden in gecontroleerde zwembaden) sterker door dan de risico’s van chloor en bijproducten.

 

Gezondheidsrisico analyse voor zwembaden

Infectie is het belangrijkste gezondheidsrisico bij zwemmen in zwembaden.

In de meeste zwembaden in België worden chloorbevattende desinfectanten gebruikt.

Deze laatste worden omgezet in bijprodukten die mogelijks toxisch kunnen zijn, afhankelijk van de concentratie. Organisch materiaal (zweet, urine, etc.) speelt een belangrijke rol bij het vormen van deze giftige bijproducten.

Er is geen bewijs dat zwemmen in publieke gechlorineerde zwembaden (onder inspectie) astma of andere aandoeningen veroorzaakt.

 

Geen geschikt alternatief voor chloor

De andere desinfectiemethoden zijn gecombineerde alternatieven waarbij chloor additioneel wordt gebruikt. Bovendien zijn er geen vergelijkende studies van de potentiële gezondheidseffecten van de alternatieven met deze van chlorinatie. De Raad besluit dat er momenteel geen bewijs is dat deze desinfectiemethoden een geschikte oplossing bieden. 

 

 

Basisregels voor zwemmers en in het bijzonder voor kinderen

Aangepaste en eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen het potentiële risico verminderen. Badgasten kunnen door de onderstaande regels te volgen het gevaar op besmetting verminderen:

  • niet zwemmen wanneer je diarree hebt;
  • vermijden van het inslikken van zwembadwater;
  • jezelf en je kinderen douchen met water en zeep vooraleer het zwembad te betreden;
  • je handen wassen met water en zeep na het gebruik van de toiletten en het vervangen van luiers van kinderen;
  • naar de toiletten gaan om luiers te vervangen of wanneer kinderen hun behoefte moeten doen. Het is uiteraard noodzakelijk dat de nodige faciliteiten hiervoor aanwezig zijn.

 

Deze maatregelen moeten nogmaals onderlijnd worden aan en door zwembadeigenaren en –uitbaters.

 

Aanbevelingen

Zowel de kwaliteit van de lucht als het water moeten gecontroleerd en geïnspecteerd worden. Dit geldt zeker en vast voor publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die bezocht worden door kleine kinderen.

Actueel zijn er geen standaardregels die gelden voor heel België. De regels verschillen per regio. Het zou beter zijn dat deze regels geharmoniseerd worden.

 

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat een risico analyse zou uitgevoerd worden om de mogelijke risico’s op lange-termijneffecten en vertraagd optreden van ernstige ziektes door chloor en andere methodologieën te onderzoeken.

 

Het volledige advies 8748 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: https://www.health.belgium.be/nl/advies-8748-babyzwemmen

 

 

De website van de Hoge Gezondheidsraad: www.hgr-css.be
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen

Aalst
23-01-2018

Vanuit JCI Aalst hebben we een gloednieuw programma opgezet om ontluikend ondernemerschap te ondersteunen: “Starters Onder Stoom”! Tijdens 5 interactieve sessies gaan we aan de slag rond vijf thema’s die starters aanbelangen. Telkens geven drie sprekers, ondernemers uit Aalst en omstreken, een inleiding rond het thema, waarna we vragen en bedenkingen rond het thema bespreekbaar...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Antwerpen
>>
22-01-2018

ZOO Antwerpen, Planckendael en Serpentarium leggen schoolkinderen vanaf nu gezond in de watten. Alle kinderen die met hun schoolklas één van de parken bezoeken, krijgen een supermooi fruitdoosje als leuke herinnering aan hun uitstap. Met deze actie willen deze dierenparken kinderen aansporen om, net zoals de dieren, lekker en gezond te snoepen. Op elk doosje smult een dier van...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Hasselt
21-01-2018

In de eerste wedstrijd van 2018 kwam Fiqas Aalsmeer, gedeeld tweede in de stand, op bezoek in de Alverberg. Een wedstrijd waar veel op het spel stond, want de Final 4 nadert. In een aftastende eerste helft bleek Hasselt net de betere van de Nederlandse bezoekers. De thuisploeg was in de eerste helft vooral in verdediging een tikkeltje agressiever. In aanval kon Initia rekenen op de trefzekere...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Aarschot
>>
21-01-2018

Samen met hun mentoren Alina Dams en Laurence Deckers werkten ze naar een dag vol leerrijke en leuke proefjes rond drones. Op 19 januari hebben de leerlingen van 5 WEWI (wiskunde wetenschappen) de leerlingen van 1 STEM A ondergedompeld in de wereld van drones. Dit deden ze door verschillende workshops (die ze helemaal zelf gemaakt hadden) te geven. De hele dag door konden de leerlingen...


Meer info

Redactie inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het