Baby’s en kinderen in gechlorineerde zwembaden: in gevaar?In aanvulling op het advies over chloor in zwembaden (februari 2017), heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over baby’s en kinderen in zwembaden en alternatieven voor chloor in zwembaden.

 

Baby zwemmen ontmoedigd

De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt baby zwemmen (leeftijd van 0-12 maanden) in de huidige Belgische zwembaden. Hoewel deze activiteit ook voordelen biedt, moet men rekening houden met het feit dat:

  • coördinatievaardigheden van de ledematen niet verworven wordt vóór de leeftijd van 3 à 4 jaar;
  • baby’s een kwetsbare groep zijn, in het bijzonder in geval van erfelijke aandoeningen, atopische ouders of otitis;
  • zwembaden voor baby’s vaak een relatief hoge water- en luchttemperatuur vertonen wat de groei van micro-organismes bevordert;
  • baby zwemmen vaak georganiseerd is in publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die niet systematisch gecontroleerd of geïnspecteerd worden;
  • de voordelen van de fysieke beweging en een band met de ouders ook via andere activiteiten kunnen bekomen worden, zoals bij het nemen van een bad thuis.

 

Zwemmen bij kinderen aangemoedigd

Het zwemmen bij oudere kinderen (vanaf 1 jaar) wordt zeker aangemoedigd, zelfs in het geval van astma. Voor deze groep wegen de voordelen van zwemmen (in goede hygiënische omstandigheden in gecontroleerde zwembaden) sterker door dan de risico’s van chloor en bijproducten.

 

Gezondheidsrisico analyse voor zwembaden

Infectie is het belangrijkste gezondheidsrisico bij zwemmen in zwembaden.

In de meeste zwembaden in België worden chloorbevattende desinfectanten gebruikt.

Deze laatste worden omgezet in bijprodukten die mogelijks toxisch kunnen zijn, afhankelijk van de concentratie. Organisch materiaal (zweet, urine, etc.) speelt een belangrijke rol bij het vormen van deze giftige bijproducten.

Er is geen bewijs dat zwemmen in publieke gechlorineerde zwembaden (onder inspectie) astma of andere aandoeningen veroorzaakt.

 

Geen geschikt alternatief voor chloor

De andere desinfectiemethoden zijn gecombineerde alternatieven waarbij chloor additioneel wordt gebruikt. Bovendien zijn er geen vergelijkende studies van de potentiële gezondheidseffecten van de alternatieven met deze van chlorinatie. De Raad besluit dat er momenteel geen bewijs is dat deze desinfectiemethoden een geschikte oplossing bieden. 

 

 

Basisregels voor zwemmers en in het bijzonder voor kinderen

Aangepaste en eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen het potentiële risico verminderen. Badgasten kunnen door de onderstaande regels te volgen het gevaar op besmetting verminderen:

  • niet zwemmen wanneer je diarree hebt;
  • vermijden van het inslikken van zwembadwater;
  • jezelf en je kinderen douchen met water en zeep vooraleer het zwembad te betreden;
  • je handen wassen met water en zeep na het gebruik van de toiletten en het vervangen van luiers van kinderen;
  • naar de toiletten gaan om luiers te vervangen of wanneer kinderen hun behoefte moeten doen. Het is uiteraard noodzakelijk dat de nodige faciliteiten hiervoor aanwezig zijn.

 

Deze maatregelen moeten nogmaals onderlijnd worden aan en door zwembadeigenaren en –uitbaters.

 

Aanbevelingen

Zowel de kwaliteit van de lucht als het water moeten gecontroleerd en geïnspecteerd worden. Dit geldt zeker en vast voor publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die bezocht worden door kleine kinderen.

Actueel zijn er geen standaardregels die gelden voor heel België. De regels verschillen per regio. Het zou beter zijn dat deze regels geharmoniseerd worden.

 

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat een risico analyse zou uitgevoerd worden om de mogelijke risico’s op lange-termijneffecten en vertraagd optreden van ernstige ziektes door chloor en andere methodologieën te onderzoeken.

 

Het volledige advies 8748 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: https://www.health.belgium.be/nl/advies-8748-babyzwemmen

 

 

De website van de Hoge Gezondheidsraad: www.hgr-css.be
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen

Izegem
26-04-2018

CD&V Izegem pakt opnieuw uit met vijf nieuwe gezichten. “CD&V wil ook in Izegem de vinger aan de pols houden. Met deze vijf gezichten geven we elke Izegemnaar de kans om zich in onze stad thuis te voelen. We gaan voluit voor diversiteit in alle betekenissen van het woord”, aldus lijsttrekker Ann Van Essche. Dries Dehaudt (29) woont samen met zijn partner Ilse Vandebroucke in...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Izegem
26-04-2018

Op de gemeenteraad van 24 april 2018 werd meegedeeld dat de werken in de Marktstraat andermaal vertraging op zullen lopen. “Een streep door de rekening van onze handelaars”, klaagt fractievoorzitter van CD&V Ann Van Essche aan. Op de gemeenteraad van 24 april 2018 bracht schepen van Openbare Werken Marc Vanlerberghe een mededeling over de werken in de Izegemse Marktstraat. Die...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Mechelen
26-04-2018

Zondag 29 april bouwen weer meer dan 120 kwekers van planten hun stand op te Mechelen tijdens de NATIONALE PLANTENBEURS. Exotische planten, sierstruiken, boompjes, oranjerie, moeras-, water-, klim- en vleesetende planten tegen de meest democratische prijzen!! Slechts 3 euro inkom. Gratis: parking, inkom kinderen, grootste en gezelligste plantenbeurs van België. Dit jaar met 6...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Mechelen
26-04-2018

Op woensdagavond 25 april ondertekenden acht schoolbesturen uit Mechelen en omgeving (samen goed voor twintig basisscholen en vier secundaire scholen gewoon en buitengewoon onderwijs, een internaat, bijna 5500 leerlingen basisonderwijs en bijna 4000 leerlingen secundair onderwijs) een engagement om de stap te zetten naar een sterker en ééngemaakt bestuur onder de werknaam BOS-M. ...


Meer info

Redactie inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het