Presentatie activiteitenverslag 2016 Voedselveiligheid neemt verder toe, vooral in scholenHet Voedselagentschap voerde in 2016 zo’n 120.000 controlemissies uit bij meer dan 66.000 voedingsbedrijven. 87,3% van de controles met een checklist waren gunstig, een lichte stijging tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het activiteitenverslag van het FAVV. De verbetering bij de schoolkeukens valt daarbij op: 80% haalt een goed resultaat. Dat is 5,5% meer dan in 2015.


“De bewaking van de voedselketen is de centrale missie van het FAVV en daar blijven we volop op inzetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Herman Diricks. In 2016 voerde het Voedselagentschap dan ook 119.487 missies uit bij 66.038 Belgische voedingsbedrijven. Ruim 87% van de gecontroleerde domeinen waren gunstig. Van de 85.905 genomen monsters waren er 96,8% in orde. Een hoog niveau van voedselveiligheid dat niet alleen de verdienste is van het FAVV maar ook van de bedrijven en sectororganisaties.


Vooral de betere resultaten bij de schoolkeukens vallen op. In 2014 haalde 66% een goed rapport, in 2015 was dat al driekwart om vorig jaar nog eens met 5,5% te stijgen tot 80%. “Onze voorlichtingscel heeft in samenwerking met de scholen opleidingen rond voedselveiligheid opgezet en dat werpt vruchten af. We hopen dat deze verbetering een duurzame trend is”, zegt Herman Diricks.


Niet alleen bij de grootkeukens (+8,3%) steeg het aantal controles met gunstig resultaat in 2016. Ook de groothandel (+3,6%) en de horeca (+6,1%) gingen er in 2016 op vooruit. In de detailhandel boekten de viswinkels (+3,4%) en de bakkerijen (+1,1%) dan weer vooruitgang. De sector van de primaire productie blijft één van de beste leerlingen van de klas: van de landbouw- en andere bedrijven die zich op plantaardige productie richten haalt 97% een gunstige score, voor de dierlijke productie (houden van dieren) is dat 94,8%.


Uiteraard zijn er sectoren, zoals de ziekenhuiskeukens, en individuele bedrijven waar nog een marge voor verbetering is.  Het FAVV wil deze verbetering niet alleen bereiken door controles, maar ook door informatie en opleiding. Door de samenwerking met Europese partners heeft het FAVV bovendien ook zicht op interessante initiatieven van collega’s die gericht zijn op het bijsturen van het gedrag van operatoren.


In sectoren die het minder goed doen op het vlak van algemene hygiëne duiken vaak nog andere non-conformiteiten op, zoals producten waarvan de vervaldatum overschreden is. Het gaat om erg bederfelijke voedingsmiddelen waarvan het etiket aangeeft dat ze ‘te gebruiken tot’ (of ‘TGT’) een uiterste consumptiedatum zijn. Na de aangegeven datum mogen zij zeker niet meer gebruikt worden. Het risico voor de gezondheid is immers groot. Als controleurs zulke producten aantreffen, zorgen zij er dan ook voor dat deze niet meer tot bij de consument geraken. “Is het resultaat van een controle ongunstig, dan blijven we trouwens teruggaan tot alles in orde is”, benadrukt Herman Diricks.


Ook op andere vlakken blijft het FAVV actief.  In 2016 bouwde de begeleidingscel haar activiteiten uit en verliepen verschillende inspectiebezoeken door derde landen succesvol wat belangrijk is voor de export van Belgische producten.


Wie wil weten hoe het met de hygiëne en infrastructuur z’n schoolkeuken, bakker of café is gesteld, kan de resultaten van de controles consulteren op www.foodweb.be.


Voor alle resultaten van het activiteitenverslag:   http://www.favv.be/activiteitenverslag/2016/

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  28-06-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Nijlen
19-09-2019

Loxone Benelux neemt deel aan Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober 2019. Op deze dag willen we u laten kennismaken met ons automatiseringssysteem voor woningen, commerciële gebouwen of andere (grote) projecten. Particulier, projectontwikkelaar, architect, installateur, sleutel-op-de-deur-woningfabrikant … Iedereen is welkom om die dag het leven in een Loxone project te komen...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
>>
19-09-2019

Met de start van het nieuwe opleidingsjaar bij Syntra AB, vallen er weer enkele interessante trends te noteren. De opleidingen informatica zitten duidelijk in de lift, en dat geldt zowel voor creatieve als technische opleidingen.Vooral de technische IT-opleidingen doen het bijzonder goed. Bedrijven zitten tegenwoordig met een gigantische hoop data, waar ze belangrijke inzichten uit kunnen halen...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
19-09-2019

Een nieuwe studie van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen toont aan dat vrouwen ondervertegenwoordigd blijven aan de top van de federale overheid. België is op dit gebied een van de slechtste leerlingen in de Europese Unie en ondanks de maatregelen die de afgelopen jaren getroffen werden, is er geen noemenswaardige verbetering.Uit de studie van het Instituut voor de...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
19-09-2019

De Brusselse kliniek, in hartje Brussel, heeft beslist om de ereloonsupplementen die aan de patiënt worden gefactureerd wanneer deze in een éénpersoonskamer verblijft, te beperken tot maximaal 200%. Deze maatregel geldt sinds 1 september.Voor in een ziekenhuis opgenomen patiënten, hangt de aanrekening van extra kosten immers uitsluitend af van de kamerkeuze...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het