Al meer dan 175 speelpleinen en vakantiewerkingen in Vlaanderen doen mee met de Dag van de Animator!27 juli, een feestdag voor 23.000 speelpleinanimatoren!
Kinderen geven een tekening, ouders zeggen ‘dankjewel’.

23.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Jeugddienst Don Bosco roepen ouders op om samen met hun kinderen een tekening te maken en deze op 27 juli – Dag van de Animator - aan de speelpleinanimatoren af te geven. Een tekening als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet.


Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen
Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!


Waarom een Dag van de Animator?
Het gebeurt dat ouders op het einde van de zomer of een speelpleinweek met een doosje pralines komen aanzetten, de verantwoordelijke een mailtje sturen met warme woorden voor de ploeg of ‘dankjewel’ zeggen… maar het is eerder uitzondering dan regel. De meeste, dat geloven we écht, zijn dankbaar voor de manier waarop deze jongeren hun kinderen een fijne vakantie bezorgen. Alleen horen ze dat zo weinig… en laat het nu net dat stukje erkenning en waardering zijn waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten.
“Op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Een simpele ‘dankjewel’ betekent zoveel.”
 

Bert Breugelmans |Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
“Het geeft me vleugels wanneer kinderen enthousiast vertellen hoe plezant het was vandaag. Een ‘dankjewel’ van de ouders is de kers op de taart! Dan weet je dat wat je doet geapprecieerd wordt.”
Lissa Maes |Speelplein Bornem


200 speelpleinwerkingen doen mee!
De Dag van de Animator wil ouders van kinderen én animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van deze jongeren op het speelplein. We verwachten geen grootste dingen of dure cadeau’s. Een simpele tekening, schouderklop en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles. Zo simpel kan het zijn.

1 op 3 speelpleinwerkingen engageerden zich reeds om samen met ons de boodschap naar ouders uit te dragen. Op sociale media, met flyers, een affiche, een filmpje, via lokale acties…


Zonder animatoren, geen speelpleinwerking
Naar aanloop van de zomer wordt regelmatig bericht over het 'tekort aan animatoren'.
In één adem wordt dan wel eens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig niet meer wil vrijwilligen. Dat moeten we ontkrachten. Er staan nog steeds evenveel vrijwilligers op het speelplein als in het verleden. Alleen staan in tegenstelling tot vroeger die nieuwe vrijwilligers veel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben. Des te belangrijker dat we luidop benoemen hoe waardevol ze zijn en dat we appreciëren wat ze doen!


“Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger.
De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben. Des te belangrijker dat we luidop benoemen hoe waardevol ze zijn en dat we appreciëren wat ze doen!”
Bert Breugelmans |Vlaamse Dienst Speelpleinwerk


Wie is de animator op het speelplein?
Volgens de laatste bevraging in 2015 staan er 23000 animatoren op het speelplein.
Bijna 70% doet dat vrijwillig of tegen een onkostenvergoeding. 30% zijn jobstudenten.
¼ is jonger dan 17 jaar. Meer dan 40% is ouder dan 18 jaar.
Er staan nog steeds meer meisjes (65%), dan jongens (35%) op het speelplein.
En 57% heeft een erkend attest animator in het jeugdwerk, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.
 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
21-09-2019

In onze winkel kan je terecht voor een ruim assortiment kant en klare gerechten, soepen, salades,desserten, frieten, snacks, burgers ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
21-09-2019

Elke dag een drie-gangenmenu met uitsluitend dagverse producten, verkrijgbaar tussen 11h30 en 14h00.


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het