Uniek in Vlaanderen en de rest van de wereld: Schoonbroekse scholen gaan GORIËNZINGENGoriën, Goriën, gee-gaan, Hed-de geen kinnekes die meegaan? We zullen ze wel onthouwe bij onze Lieve Vrouwe. We zullen ze wel wat leere van onzen Lieven Heere Aa ... bee ... cee Geft de kinnekes een eike mee, of een centje in de bus.
Op 12 maart begint de lente in Schoonbroek want dan trekken alle kinderen van de kleuter- en lagere school traditioneel richting Goriënberg. Uitgedost met kleurrijke bloemenkronen verwelkomen ze al zingend en toeterend de lente. Dit ter ere van Sint-Gregorius, de patroonheilige van de schoolgaande jeugd.


Scholieren trekken naar de Goriënberg
De kinderen van de lagere school van GBRetie afd. Schoonbroek trokken op 12 maart te voet richting Goriënberg. De kleuters van Spelewei Schoonbroek mochten een plaatsje in de huifkar uitzoeken. Daar aangekomen konden ze zich uitleven in de zandduinen en in het ven. Daarna kregen ze allemaal iets lekkers aangeboden door het oudercomité en het gemeentebestuur. De traditie wil dat ze dan een eiergerecht krijgen, het symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven en kracht. Deze keer mochten de kinderen smullen van een overheerlijke pannenkoek.


Ontstaan
De heilige Gregorius was een Romeinse kerkvader die aan de basis lag van het katholiek onderwijs. In de 8e eeuw werd zijn pionierswerk beloond door de inrichting van het Sint-Gregoriusfeest, wat kan gezien worden als het oudste schoolfeest binnen de Christelijke context. Sint-Gregorius werd de patroonheilige van de schoolgaande jeugd. Rond 1700 evolueerde dat feest in onze regio tot een dag waarop de schoolkinderen op hun bedelzangtochten ook kattenkwaad uithaalden. Er waren zelfs regelmatig vechtpartijen tussen rivaliserende groepen. Dat was een doorn in het oog van menig bisschop, die dit ‘groot schandael’ dan ook probeerden te onderdrukken.


Goriënzingen alleen nog in Schoonbroek
Tegen het einde van de 19e eeuw was het Goriënzingen op de meeste plaatsen verdwenen. Gelukkig bleef Schoonbroek dit eeuwenoud gebruik als kostbaar kleinood koesteren. Feit is dat dit Retiese kerkdorp op dit moment nog de enige plek in Vlaanderen is waar de kinderen Goriënzingen.
Om kwade demonen te weren, toetten onze voorouders - de Germanen - op ossenhoorns bij bijzondere gelegenheden. De Goriënzangers blazen er de winter mee uit het land en kondigen zo ook hun komst aan. Er zijn in Schoonbroek nog steeds 5 familiehoorns die al decennia worden doorgegeven van generatie op generatie. En omdat de eerste bloemen zich in die periode laten opmerken in het landschap, verwelkomen de zangers de lente met een kleurrijke bloemenkroon.


Eieren op de Goriënberg
Op een bepaald moment in de geschiedenis kwamen de Goriënzangers tijdens hun tocht even verpozen en ravotten op de Goriënberg. Het gemeentebestuur heeft enkele jaren geleden dit prachtig stukje natuur terug in ere hersteld, en sinds 2012 zingen we niet meer van deur tot deur maar is de Goriënberg het einddoel van de zangers. Daar aangekomen krijgen ze traditioneel een eiergerecht voorgeschoteld: het ei staat symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven en kracht.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Retie

Retie
22-06-2018

Naar jaarlijkse traditie komen de laatste zaterdag van juni bedevaarders uit Eersel naar de kapel van Werbeek (kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw) om Maria ter Sneeuw te eren. Dit jaar is het de 357e keer dat de Eerselse pelgrims naar de kapel trekken. Deze traditie ontstond in de periode 1660 - 1670 toen de Kempen geplaagd werd door de pest. De inwoners van Eersel en Veldhoven deden een...


Meer info

Retie
Retie
22-06-2018

Naar jaarlijkse traditie komen de laatste zaterdag van juni bedevaarders uit Eersel naar de kapel van Werbeek (kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw) om Maria ter Sneeuw te eren. Dit jaar is het de 357e keer dat de Eerselse pelgrims naar de kapel trekken. Deze traditie ontstond in de periode 1660 - 1670 toen de Kempen geplaagd werd door de pest. De inwoners van Eersel en Veldhoven deden een...


Meer info

Retie
Retie
19-06-2018

Het concept is stilaan bekend: in juli kan men elke zondag en woensdag afzakken naar de pastorie voor een muzikale picknick of heerlijke filmavond. De aftrap wordt gegeven in Schoonbroek: op zondag 1 en woensdag 4 juli kan men ook daar in de pastorietuin een plaatsje gaan uitzoeken. In 2017 behaalde onze gemeente de titel van FairTradegemeente. Deze visie willen we ook tijdens de Zomer in Retie...


Meer info

Retie
Retie
+1
07-06-2018

De collega’s van de Technische Dienst hebben onlangs hun nieuwe werkplaats in de Veldenstraat in gebruik genomen. De vorige werkplaats was verouderd, voldeed niet meer aan het modern comfort en was te klein voor de huidige personeelsbezetting. Op vrijdag 1 juni ’18 hebben ze hun deuren opengezet voor de rest van het gemeentepersoneel. Zo konden alle collega’s van gemeente en...


Meer info

RetieAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het