Uniek in Vlaanderen en de rest van de wereld: Schoonbroekse scholen gaan GORIËNZINGENGoriën, Goriën, gee-gaan, Hed-de geen kinnekes die meegaan? We zullen ze wel onthouwe bij onze Lieve Vrouwe. We zullen ze wel wat leere van onzen Lieven Heere Aa ... bee ... cee Geft de kinnekes een eike mee, of een centje in de bus.
Op 12 maart begint de lente in Schoonbroek want dan trekken alle kinderen van de kleuter- en lagere school traditioneel richting Goriënberg. Uitgedost met kleurrijke bloemenkronen verwelkomen ze al zingend en toeterend de lente. Dit ter ere van Sint-Gregorius, de patroonheilige van de schoolgaande jeugd.


Scholieren trekken naar de Goriënberg
De kinderen van de lagere school van GBRetie afd. Schoonbroek trokken op 12 maart te voet richting Goriënberg. De kleuters van Spelewei Schoonbroek mochten een plaatsje in de huifkar uitzoeken. Daar aangekomen konden ze zich uitleven in de zandduinen en in het ven. Daarna kregen ze allemaal iets lekkers aangeboden door het oudercomité en het gemeentebestuur. De traditie wil dat ze dan een eiergerecht krijgen, het symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven en kracht. Deze keer mochten de kinderen smullen van een overheerlijke pannenkoek.


Ontstaan
De heilige Gregorius was een Romeinse kerkvader die aan de basis lag van het katholiek onderwijs. In de 8e eeuw werd zijn pionierswerk beloond door de inrichting van het Sint-Gregoriusfeest, wat kan gezien worden als het oudste schoolfeest binnen de Christelijke context. Sint-Gregorius werd de patroonheilige van de schoolgaande jeugd. Rond 1700 evolueerde dat feest in onze regio tot een dag waarop de schoolkinderen op hun bedelzangtochten ook kattenkwaad uithaalden. Er waren zelfs regelmatig vechtpartijen tussen rivaliserende groepen. Dat was een doorn in het oog van menig bisschop, die dit ‘groot schandael’ dan ook probeerden te onderdrukken.


Goriënzingen alleen nog in Schoonbroek
Tegen het einde van de 19e eeuw was het Goriënzingen op de meeste plaatsen verdwenen. Gelukkig bleef Schoonbroek dit eeuwenoud gebruik als kostbaar kleinood koesteren. Feit is dat dit Retiese kerkdorp op dit moment nog de enige plek in Vlaanderen is waar de kinderen Goriënzingen.
Om kwade demonen te weren, toetten onze voorouders - de Germanen - op ossenhoorns bij bijzondere gelegenheden. De Goriënzangers blazen er de winter mee uit het land en kondigen zo ook hun komst aan. Er zijn in Schoonbroek nog steeds 5 familiehoorns die al decennia worden doorgegeven van generatie op generatie. En omdat de eerste bloemen zich in die periode laten opmerken in het landschap, verwelkomen de zangers de lente met een kleurrijke bloemenkroon.


Eieren op de Goriënberg
Op een bepaald moment in de geschiedenis kwamen de Goriënzangers tijdens hun tocht even verpozen en ravotten op de Goriënberg. Het gemeentebestuur heeft enkele jaren geleden dit prachtig stukje natuur terug in ere hersteld, en sinds 2012 zingen we niet meer van deur tot deur maar is de Goriënberg het einddoel van de zangers. Daar aangekomen krijgen ze traditioneel een eiergerecht voorgeschoteld: het ei staat symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven en kracht.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Retie

Retie
22-03-2018

Na het succes van vorig jaar, organiseert VVV Retie voor het tweede jaar een ‘Paashappening met Hekselien’. Op 31 maart ‘18, de zaterdag voor Pasen, zijn alle kinderen tot en met 8 jaar welkom in het Prinsenpark. De kinderen gaan die dag, samen met onze paashazen, in het sprookjesbos op zoek naar Hekselien. Zij brengt met boeiende verhaaltjes de kleine luistervinken in een...


Meer info

Retie
Retie
22-03-2018

De voorbereidende werken op de E34 zijn in volle gang. De tijdelijke wegmarkeringen zijn aangebracht en de aannemer is nu bezig met het realiseren van de doorsteken in de middenberm. Vanaf zaterdag 31 maart zullen de voorbereidende werken afgerond zijn en wordt de signalisatie voor fase 1 van de eigenlijke werken op de E34 in dienst genomen. Vanaf dan rijdt het verkeer op de E34 in beide...


Meer info

Retie
Retie
16-03-2018

De dienst Vrije Tijd werkt elke vakantieperiode een leuk activiteitenprogramma uit. Deze activiteiten zijn voortaan gebundeld in het KidZzzKompas. Voordien kenden we dit programma onder de noemer van de Grabbelpas maar sinds 2018 slaan we een nieuwe weg in met het KidZzzKompas. Het concept blijft ongewijzigd: je kan nog steeds deelnemen aan superleuke activiteiten. De aanschaf van een Grabbelpas...


Meer info

Retie
Retie
16-03-2018

De nieuwe website voldoet aan een responsive lay-out, waardoor deze gemakkelijk raadpleegbaar is vanop elk toestel en via elke browser. De website past zich automatisch aan aan de grootte van je scherm, waardoor je alles in een oogopslag kan zien. Eenvoudige lay-out zorgt voor duidelijke structuur De nieuwe website is nu opgebouwd vanuit het standpunt van de gebruiker door een thematische...


Meer info

RetieAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het