Onthulling namen nieuwe basklokken Sint-KatharinakerkVandaag zijn de twee grootste nieuwe basklokken gewijd in klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten. De twee kleinere nieuwe basklokken kan je vanaf vandaag bezichtigen in de Sint-Katharinakerk. Ze worden plechtig gewijd op 12 augustus. Naar aloude traditie krijgen grotere ‘pasgeboren’ klokken, net als kinderen, een naam en een peter en meter. We willen u niet langer in spanning laten wachten en onthullen hier onze goed bewaarde geheimen.

Klokken worden volgens de kerkelijke traditie beschouwd als kinderen. Daarom krijgen grotere klokken een naam, worden ze gedoopt of gewijd en krijgen ze een meter en peter. Dit geldt ook voor de vier nieuwe basklokken die volgend jaar – samen met de andere klokken – vanop de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten weer zullen klinken bij vreugde en verdriet. Wat zijn de namen van de vier klokken en wie zijn hun peter en meter?

Franciscus

De grootste basklok wordt ‘Franciscus’ genoemd, naar Franciscus van Assisi, naar onze huidige paus Franciscus, naar de naam van de pastorale eenheid Hoogstraten-Rijkevorsel en naar de gemeenschap van de Kapucijnen in Meersel-Dreef. Stadsbeiaardier Luc Dockx en zijn echtgenote Ilse Verachtert zijn peter en meter. Deze klok zal elk uur de tijd aangeven.

Elisabeth

De naam van deze klok herinnert aan de eerste gravin van Hoogstraten, Elisabeth van Culemborg. De gravin had zelf geen kinderen en doopte de kerk tot haar ‘stenen kindeken’. ‘Elisabeth’ verwijst ook naar de Heilige Elisabeth van Hongarije, een groot voorbeeld voor gravin van Culemborg. Klok Elisabeths peter en meter zijn Dries Horsten en Beatrice Van Merode.

Rombout

Deze klok draagt de naam ‘Rombout’ als verwijzing naar de architect van de Sint-Katharinakerk Rombout Keldermans en naar de heilige Rombout (Rumoldus) die in de 8ste eeuw het geloof verkondigde in onze streken. Net als de stem van de heilige Rombout zal deze klok met haar zware toon mensen samenroepen, namelijk voor belangrijke vieringen. Pastoor Bart Rombouts en zijn moeder Maria Herygers zijn haar peter en meter.

Leonardus

De heilige Leonardus is de patroonheilige van de gevangenen. De pastorale eenheid Sint-Franciscus heeft een goede band met de gevangenispastores van Hoogstraten, Wortel en Merksplas. De klok zal ieder half uur de tijd aangeven en zo ook klinken ter nagedachtenis van pastoor-deken Leo Senden, overleden in gevangenschap in Duitsland in 1944. Leonardus’ peter en meter zijn Jan Jansen en Maria Dockx-Tilburgs. Op de klok worden de Beiaardvrienden vermeld als teken van grote dank.

Keuze peter en meter

Net als bij een kind ontfermen de peter en meter van een klok zich over de klok en zorgen ze ervoor. Beiaardvrienden Hoogstraten organiseerde een sponsoractie. Als antwoord hebben zich, naast vele kleine sponsors, 4 grote sponsors gemeld. Zij leverden een belangrijke financiële bijdrage voor de gieting van de klok en werden daarom gevraagd om het peter- en meterschap van een klok op te nemen. Deze personen dragen de beiaard en de klokken een warm hart toe. Ze gingen dan ook graag in op deze vraag. De namen van de peters en meters staan op de klok vermeld. Door op de klok Leonardus de vermelding ‘met de steun van de Beiaardvrienden Hoogstraten’ te vereeuwigen, klinkt een grote dank voor hun financiële steun en sympathie.

Wat staat er de volgende maanden te gebeuren?

 Op zondag 12 augustus in de eucharistieviering van 10 uur vindt de klokkenwijding plaats van de twee kleine basklokken die je vanaf vandaag, 11 juli, in de kerk kan bezichtigen. De twee grootste klokken werden al in de klokkengieterij in Asten gewijd, omdat ze te breed zijn voor de deuren van de kerk. Maar zij zullen op 12 augustus ook de nodige aandacht krijgen. De klokkenwijding is een bijzonder en uniek gebeuren. Alle Hoogstratenaren zijn van harte welkom om te komen meevieren. Nadien is er voor iedereen een receptie in zaal Pax, omstreeks 11.30 uur.

 13 augustus: aankomst van de twee grootste basklokken in Hoogstraten.

 14 augustus: alle klokken worden opnieuw in de Sint-Katharinatoren gehesen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 Tussen 20 augustus en 2 december worden de werken aan de beiaard onderbroken vanwege restauratiewerken aan de toren.

 25 december: de Hoogstraatse klokken worden voor het eerst weer geluid voor de viering van Kerstmis.

 De beiaard zal weer klinken in 2019.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-07-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hoogstraten

Hoogstraten
11-10-2018

Het Hoogstraatse schepencollege heeft op maandag 8 oktober de bouwaanvraag goedgekeurd voor het publieke gedeelte van het dorpskernvernieuwingsproject Meerle, ons dorp. Dat wil zeggen dat eind november de renovatiewerken kunnen starten aan de vroegere school 4-5-6. In dit gebouw worden nieuwe lokalen gecreëerd voor jeugdhuis Den Dorpel, de Chiromeisjes en kinderopvang Stekelbees. Aan de...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
09-10-2018

Draag je uniform dag en nacht op 19 oktober 2018! Op 19 oktober 2018 gaat er in heel Vlaanderen opnieuw een editie van 'Dag van de jeugdbeweging' door. Ook dit jaar wordt het weer een ochtend vol lekkers en plezier. Tijdens de Dag van de jeugdbeweging vieren we het engagement van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 240.000 kinderen en jongeren een gevuld...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
02-10-2018

Stad en OCMW Hoogstraten organiseren op woensdag 24 oktober 2018 een infomoment over e-facturatie en e-tendering. Hoogstraten is één van de eerste kleine steden in Vlaanderen die haar leveranciers wil sensibiliseren en begeleiden in de verdere digitalisering van de samenwerking met de lokale overheid. Lokale overheden en ondernemingen zullen in de toekomst veel meer langs digitale...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
18-09-2018

Op donderdag 20 september wordt de torenhaan van de Sint- Katharinakerk terug bovenop de toren geplaatst. Het Hoogstraatse stadsbestuur wil bij deze gelegenheid een boodschap voor de toekomst meegeven in een tijdscapsule die aan de torenhaan wordt bevestigd. Ook de Hoogstraatse jeugd krijgt de gelegenheid om aan de toekomstige generaties een boodschap mee te geven. Tosh, een leerling van het...


Meer info

HoogstratenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het