Eerste vergunning afgeleverd voor dorpskernvernieuwing MeerleHet Hoogstraatse schepencollege heeft op maandag 8 oktober de bouwaanvraag goedgekeurd voor het publieke gedeelte van het dorpskernvernieuwingsproject Meerle, ons dorp. Dat wil zeggen dat eind november de renovatiewerken kunnen starten aan de vroegere school 4-5-6.


In dit gebouw worden nieuwe lokalen gecreëerd voor jeugdhuis Den Dorpel, de Chiromeisjes en kinderopvang Stekelbees. Aan de achterkant van het gebouw komt een gloednieuwe polyvalente zaal, die gezamenlijk door de drie partners gebruikt wordt.

Na het toekennen van de bouwvergunning begint de wettelijke termijn te lopen van 30 dagen waarbinnen de omwonenden eventueel nog bezwaar kunnen aantekenen. Daarna kunnen de werken beginnen.


Een groot deel van de dorpskernvernieuwing in Meerle zal gebeuren via een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij het stadsbestuur samenwerkt met een privépartner. Van Roey Vastgoed is de privépartner voor de PPS.


3 zones
De publiek-private samenwerking omvat drie zones. Naast de zone Raadhuis, is er ook nog een zone Weeshuis en een zone Pastorij.

In de zone Raadhuis wordt de voormalige basisschool voor de leerjaren 4-5-6 samen met het omringende openbaar domein onder handen genomen. Het wordt meer dan ooit een cluster voor het gemeenschapsleven. In het oude schoolgebouw, dat uitgebreid wordt met een polyvalente ruimte, vinden straks jeugdhuis Den Dorpel, de Chiromeisjes en Stekelbees hun plaats. De polyvalente ruimte wordt gezamenlijk door de drie partners gebruikt en biedt een eventuele bijkomende plek voor andere verenigingen of activiteiten. De voormalige speelplaats wordt openbaar toegankelijk gemaakt en biedt - na de uren van Stekelbees - een leuke vertoefplek voor jong en oud én zal eveneens gedeeltelijk dienen als terrasruimte voor Den Dorpel. Achter het schoolgebouw blijft de groene activiteitenzone behouden, maar deze krijgt een grondige facelift. Het verharde speelterrein wordt verlegd en sluit straks aan bij de polyvalente ruimte. De groene zone wordt aangevuld met avontuurlijk speelgroen en een skateplein.

Binnen de zone Raadhuis wordt ook het iconische Raadhuis van Meerle gerenoveerd. De vergunningsaanvraag voor de restauratie van dit mooie gebouw wordt vermoedelijk eind oktober ingediend, samen met het premieaanvraagdossier om subsidies te verkrijgen van Erfgoed Vlaanderen. Het is de bedoeling dat het Raadhuis wordt omgevormd tot het dorpshuis van Meerle. Er wordt dan een lokaal dienstencentrum van het OCMW in ondergebracht, in samenwerking met de bibliotheek en digidak.

De zone Weeshuis behelst een nieuwe inrichting voor het Gemeenteplein en de aanleg van nieuwe woningen op de plaats waar nu de school 1-2-3 staat. De bouwaanvraag voor dit project is lopende. De werken zullen starten nadat de renovatie van school 4-5-6 is afgelopen. Dit geeft de mogelijkheid aan de meisjeschiro om in hun huidige lokalen te blijven, tot ze naar het gerenoveerde complex kunnen verhuizen.

In de zone Pastorij komen op de plaats van de huidige pastorij in een latere fase enkele gestapelde woningen met een binnentuin, refererend naar de huidige vorm van de pastorij.
De historische panden tussen het raadhuis en de pastorij kunnen nog diverse commerciële, woon- of sociale functies krijgen. De zone Pastorij is de laatste fase van het hele project Meerle, ons dorp. Voor deze fase is nog geen bouwvergunning aangevraagd.


Participatieproject
Aan de toekenning van de bouwvergunning voor school 4-5-6 gaat een lang traject van burgerparticipatie vooraf, dat het stadsbestuur samen met de inwoners van Meerle heeft doorlopen sinds 2015. Het ontwerp bouwt voort op de bewonersvisie die in verschillende sessies tot uiting gekomen is. Dat participatietraject resulteerde op 13 februari 2018 in een grote informatievergadering in de Kerk van de Heilige Verlosser over het ontwerp. Op dat infomoment konden de burgers hun vragen en bezorgdheden kwijt. Ze werden toen ook op de hoogte gesteld dat er na de infovergadering een maandenlange periode zou volgen van het uitwerken van de plannen en het aanvragen van de nodige adviezen en vergunningen.

Meer informatie op www.hoogstraten.be/meerleonsdorp
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-10-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hoogstraten

Hoogstraten
14-06-2019

We stellen in Hoogstraten een stijging vast van het aantal kinderen dat in kansarmoede wordt geboren. Dat blijkt uit de kansarmoede-index van Kind & Gezin van 2018. De cijfers zijn voor het stadsbestuur van Hoogstraten geen verrassing; deze trend pikten we enkele jaren geleden al op. Sindsdien wordt er door onze diensten stevig ingezet op de begeleiding van kwetsbare gezinnen.12,2% van de...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
30-05-2019

GC Hoogstraten is klaar voor nieuw theaterseizoenVanaf vrijdag 31 mei start de ticketverkoop van het nieuwe theaterseizoen van Gemeenschapscentrum Hoogstraten. Opnieuw werden tal van boeiende voorstellingen geselecteerd om de bezoekers te trakteren op een fijne avond uit.Naar goede gewoonte biedt het GC een afgewogen mix tussen comedy, theater, muziek en kindervoorstellingen. Hierbij werd, nog...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
23-05-2019

Op 22 mei 2019 heeft schepen van toerisme Arnold Wittenberg op het recreatiedomein de Mosten de Blauwe Vlag gehesen. De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens. Het kwaliteitslabel werd uitgereikt door Goodplanet Belgium, Toerisme Vlaanderen en Aquafin. Deze onderscheiding wordt toegekend op basis van de verdiensten op het vlak van...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
23-05-2019

De inwoners van Hoogstraten hebben woensdag en donderdag kunnen zien hoe talrijke in gele hesjes geklede kinderen zich in het Hoogstraatse verkeer hebben begeven. Zorgvuldig begeleid door vrijwilligers en politie waagden de zesdeklassers van de basisscholen zich aan het fietsexamen.Veilig verkeer begint al in de basisschool, wanneer kinderen leren om zich op de openbare weg te begeven. Talrijke...


Meer info

HoogstratenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het