Vlimmeren herdenkt zijn oorlogsslachtoffersHonderd jaar na de eerste wereldoorlog en bijna 75 jaar na de tweede wereldoorlog wordt op zondag 9 december 2018 een gedenkplaat ingehuldigd voor de oorlogsslachtoffers van Vlimmeren.

 

“Terwijl in alle omringende dorpen een jaarlijks weerkerende herdenking plaatsvindt, bleef het in Vlimmeren oorverdovend stil rond de oorlogsslachtoffers.  Dit gegeven heb ik jarenlang als een grove onrechtvaardigheid ervaren ten overstaan van de Vlimmerse overledenen, die op geen enkele gedenkplaat in het dorp zijn terug te vinden.”

– Jan Oostvogels

 

Als eerbetoon aan de slachtoffers, maar zeker ook om de jeugd uit Vlimmeren iets bij te brengen over de gevolgen van beide wereldoorlogen, nam Jan Oostvogels het initiatief om een Comité Vlimmerse Oorlogsslachtoffers op te richten. Samen met de betrokken families van de slachtoffers richtte hij een verzoekschrift aan het college van burgemeester en schepenen om werk te maken van een gedenkplaat in Vlimmeren. Het gemeentebestuur was heel erg bereid om daarrond samen te werken. De gedenkplaat krijgt een gepaste plaats tegen de kerkmuur tussen de zij-ingang en de ingang van het kerkhof.

 

In aanloop van de inhuldiging werden de nabestaanden van de Vlimmerse slachtoffers opgespoord. Met hun hulp en de historische kennis van Jan Oostvogels maakten we het portret van de slachtoffers. De verhalen worden gebundeld in een brochure die ter plaatse wordt uitgedeeld.

In Vlimmeren vielen er van beide wereldoorlogen acht slachtoffers te betreuren. Uit WO I is dat Henricus Fransen als gesneuvelde soldaat en uit WO II Petrus Van Staeyen, John de Prins, Alfons Michielsen, Maria Bellemans, Maria Verboven, Jozef Driesen en Victor Maegh.

 

De nakomelingen van de Vlimmerse slachtoffers werden uitgenodigd op de inhuldiging. We  verwachten een groot deel van de nakomelingen op de inhuldiging aangezien zo velen een stuk van hun familiegeschiedenis kunnen afsluiten.

 

Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om samen met familie en vrienden getuige te zijn van deze gebeurtenis.

 

Programma

11 uur: gebedsviering in het teken van ‘vrede’ – Sint Quirinuskerk, Vlimmeren

12 uur: inhuldiging van de gedenkplaat – Kerkhof aan Sint Quirinuskerk, Vlimmeren

  • muzikale begeleiding van Brassband De Kempengalm
  • bloemlegging onder het ‘Te Velde’ door klaroenspelers Brandweer Beerse
  • speech van burgemeester Marc Smans
  • speech van initiatiefnemer en vertegenwoordiger van het Comité Vlimmerse oorlogsslachtoffers Jan Oostvogels

12.30 uur: receptie – Parochiezaal, Vlimmeren

Ö Meer informatie? Elle Verwaest – clustercoördinator vrije tijd – tel. 014 600 770 – e-mail: elle.verwaest@beerse.be
Ö Bevoegde schepen: Stefan Poortmans – gsm 0479 01 36 31 – e-mail: stefan.poortmans@beerse.be

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-12-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Beerse

Beerse
15-11-2018

Op zondag 18 november verwelkomt lokaal bestuur Beerse meer dan 140 nieuwe gezichten uit de gemeente. Ook huldigen we die dag de 18 000ste inwoner van onze gemeente! De 140 ingeschreven nieuwe inwoners worden ontvangen in de polyvalente hal de Pegger – Wetschot 2 waar ze kunnen genieten van een lekker ontbijt. Nadien worden zij meegenomen op een toeristische rondleiding met de bus door...


Meer info

Beerse
Beerse
31-10-2018

Op vrijdag 9 november wordt de nieuwe turnzaal van de gemeentelijke basisschool BAB feestelijk ingehuldigd. Het project is een toonvoorbeeld van hoe gemeentelijke sportinfrastructuur optimaal benut kan worden: overdag maakt basisschool Albertstraat gebruik van de turnzaal, tijdens de avond- en weekenduren vormt het de vaste locatie van turnkring Olympia. Het project is een mooi voorbeeld van...


Meer info

Beerse
Beerse
29-10-2018

Op maandag 5 november 2018 start IGM bvba in opdracht van Eandis met nutswerken in de Schransdriesstraat. De werken situeren zich aan de onpare huiszijde tussen het kruispunt met de Oostmalseweg-Kapelstraat en de gemeentelijke basisschool Schransdries - Schransdriesstraat 45. Het verkeer op de Schransdriesstraat kan steeds beurtelings de werf passeren door middel van tijdelijke driekleurige...


Meer info

BeerseAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het