Tentoonstelling met winnende foto’s wedstrijd ‘Het Zwin inspireert’ tot 10 maart in het Zwin Natuur ParkDe 18 winnaars van de wedstrijd natuurfotografie ‘Het Zwin inspireert’ zijn bekend. Tot zondag 10 maart 2019 kan het publiek de winnende foto’s bezichtigen tijdens de gelijknamige tentoonstelling ‘Het Zwin inspireert’. Die staat in het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park. De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket voor het park.

Winnaars in verschillende categorieën

Zowel amateurs als professionals konden gratis deelnemen aan de wedstrijd. In totaal stuurden 117 mensen samen 411 foto’s in.

Vijf juryleden beoordeelden de foto’s: fotografen Michel Hendryckx, Rollin Verlinde, Bernard Van Elegem en Jacques Martens en directeur van het Zwin Natuur Park, Ina De Wasch. Er zijn twee leeftijdscategorieën (‘jonger dan 18 jaar’ en ‘vanaf 18 jaar’) en drie thema’s (‘dieren’, ‘planten’ en ‘landschap’). In elke leeftijdscategorie zijn er zes winnaars die worden beloond met een prijzenpakket. Dat bestaat onder andere uit exclusieve bezoeken aan het Zwin Natuur Park, Zwinabonnementen, boekenpakketten, educatieve spelletjes en prijzen van WWF, Kite Optics, Jus de Mer, Westtoer, de gemeente Knokke-Heist en Zwinbistro The Shelter.

Wedstrijd

Deelnemers konden tussen 1 september en 14 oktober hun foto’s inzenden via de website. De foto’s moesten aan geen enkele technische vereiste voldoen en mochten dus zowel met een tablet, smartphone of (professioneel) fototoestel genomen zijn. De enige voorwaarde was dat foto’s in het Zwin Natuur Park of de directe Zwinomgeving genomen moesten worden, met respect voor de natuur.

Praktisch – tentoonstelling ‘Het Zwin inspireert’

Data: van zaterdag 1 december tot en met zondag 10 maart 2019 – tijdens de openingstijden van het Zwin Natuur Park

Locatie: het Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Prijs: inbegrepen in het toegangsticket voor het park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

www.zwin.be

Winnaars wedstrijd natuurfotografie ‘Het Zwin inspireert’

In de leeftijdscategorie ‘vanaf 18 jaar’

Top drie binnen het thema ‘dieren’:

 1. Patrick Keirsebilck
  Van alle steltlopers die voorkomen in het Zwin, is de scholekster één van de meest typische: ze heeft een opvallend zwart-wit vederkleed, een feloranje snavel, rode ogen en een luidruchtige roep. De scholekster komt het hele jaar door voor in het Zwin. De foto toont 2 vogels in hun typische biotoop aan de rand van het water.
 2. Dirk Blondeel
  Kleine zilverreigers zijn de 'witte dansers' van het Zwin. Ze zijn er vooral te zien in de zomer en de herfst. Dan zoeken ze actief naar visjes in ondiep water. Hun onstuimige bewegingen tijdens de vangst lijken wel op een gekke dans. De vogel op de foto heeft een prooi gezien en staat op het punt om toe te slaan.
 3. Hendrik Borglevens
  Een wulp zoekt naar voedsel in het Zwinslik. Dankzij zijn lange kromme bek kan hij diep in het slik prooien ontdekken. Wulpen eten allerlei kleine organismen, zoals pieren en schelpdiertjes. Buiten de broedtijd zijn er heel wat wulpen aanwezig in het Zwin. Hun trillende roep zorgt er mee voor de sfeer.

Top drie binnen het thema ‘planten’:

 1. Eric Inghelbrecht
  Planten verdragen normaal geen zout water. Toch zijn er enkele uitzonderingen die zich hebben aangepast. Zeekraal is zo’n typische zoutminnende plant. Ze komt voor op de Zwinvlakte en floreert er in een schijnbaar onmogelijke situatie.
 2. Michel Gilté
  Op de foto nemen enkele ontluikende hoornbloemen de eerste zonnestralen van de dag op. Hoornbloemen bestaan in veel verschillende soorten. Ze komen voor op zandgronden, daarom vind je ze ook in de Zwinduinen.
 3. Hendrik Borglevens
  Plaatsen die twee keer per dag door zeewater worden overspoeld? Daar groeien normaal geen planten. Je vindt er open slik. Toch is er een vaste plant langs de slikrand die zich heeft aangepast aan het leven op de scheiding tussen land en zee: de zeekraal.

 

Top drie binnen het thema ‘landschap’:

 1. Danielle Du Toin
  Vogels die zwerven over de Zwinduinen: het is een typisch beeld voor wie regelmatig het Zwin bezoekt. Deze mooie esthetische foto bewijst dat het Zwin een belangrijke internationale luchthaven voor vogels is.
 2. Daniel Vanlandschoot
  Veel Zwinbezoekers kennen ‘De Haas’. Dit fotogeniek standbeeld van kunstenaar Barry Flanagan vind je op de rand van de duinen en de Zwinvlakte. Bij zonsondergang lijkt het wel of het kunstwerk de vlakte wil inspringen.
 3. Eddy Christiaens
  Deze foto toont de Zwinvlakte in volle glorie tijdens de overgang van de zomer naar de herfst. De Zwinvlakte is het grootste zoutmoeras van België. Het gebied heeft een uniek ecosysteem waar enkele specifieke planten- en diersoorten leven die zich aanpasten aan dit zoute milieu.

 

In de leeftijdscategorie ‘jonger dan 18 jaar’

Top drie binnen het thema ‘dieren’:

 1. Reinout Ghijs 
  Een boomkikker neemt een zonnebad op een blad in het Zwin Natuur Park. De boomkikker is de enige inheemse kikkersoort die kan klimmen. Tien jaar geleden was de soort bijna uitgestorven in de Zwinstreek, maar dankzij gerichte maatregelen is de boomkikker helemaal terug. Vooral tijdens de warmere maanden van het jaar laten de kikkertjes zich bewonderen.
 2. Hanne Sys
  Een tijgerspin hangt geduldig in haar web te wachten op een prooi. Ze is groot en kan stevige prooien aan, zelfs sprinkhanen schrikken haar niet af. Tijgerspinnen komen hier nog niet zo lang voor. Ze verspreiden zich stilaan vanuit het zuiden richting het noorden. 
 3. Finlay Hamilton
  De grote groene sabelsprinkhaan is de reus onder de sprinkhanen. In het ruige gras van het Zwin Natuur Park komen deze schitterende dieren vaak voor. Ze worden zo’n 8 centimeter groot en zijn daardoor een opvallende en geliefde prooi voor Zwin-ooievaars.

Top drie binnen het thema ‘planten’:

 1. Emily Ureel
  Een elzenblad is stevig onder handen genomen door een elzenhaantje. Dit klein kevertje is zo’n 6 tot 7 millimeter lang en voedt zich graag met de bladeren van de els. De foto toont de sporen van z’n destructieve tocht op het blad.
 2. Emily Ureel
  Meidoornblaadjes kleuren de Zwinbosjes. Deze struik komt veel voor in de regio en speelt er een belangrijke rol. In mei fleuren hun witte blaadjes het landschap op. In het najaar zijn hun rode vruchten een belangrijke voedselbron voor heel wat vogels.
 3. Maud De Somviele
  Een opvallend spinnenweb met ochtenddauw op de draden: het is een typisch herfstbeeld. Veel spinnen zijn volwassen in de herfst, dan vallen hun grote webben het meest op. Er bestaan verschillende vormen spinnenwebben. Deze foto toont een wielweb, de gekendste vorm.

 

Top drie binnen het thema ‘landschap’:

 1. Emily Ureel
  De weidse open landschappen van het Zwin komen helemaal tot hun recht in het typische licht van de overgang tussen de zomer en de herfst. Het landschap lijkt dan precies één groot schilderij.
 2. Maud De Somviele
  De hogere delen van de Zwinvlakte raken maar zelden overspoeld met zout zeewater. Je vindt er heel wat riet. Deze plant is een echte pionier. Als de zee wegtrekt van een stuk land, is riet de eerste die er zich komt vestigen.
 3. Marcel Tobback
  Een zicht vanuit de ooievaarstoren van het Zwin Natuur Park. Van hieruit kan je tijdens het broedseizoen kijken naar het gezinsleven van de ooievaars. De ooievaarstoren is een ware publiekstrekker. In 2018 zag het publiek er 14 broedende ooievaarskoppels en 22 jongen.Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-12-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
11-12-2018

De gemeente Knokke-Heist is bijzonder verheugd dat staatssecretaris Philippe De Backer het testeiland voor de kust van Knokke-Heist uit het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) geschrapt heeft. De federale regering heeft vrijdag 7 december 2018 het definitief MRP 2020-2026 goedgekeurd. De mogelijkheid om een testeiland te bouwen voor de kust van Knokke-Heist werd, zoals door de gemeente gevraagd, uit het...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
11-12-2018

Sinds dit schooljaar organiseert MAAK, de Open Academie voor Kunsten in Knokke-Heist een pakket kortlopende cursussen voor iedereen die wil proeven en ontdekken. De eerste cursus van het voorjaar van 2019 wordt levend model. In 7 sessies (van 1 februari tot 15 maart 2019) leer je een unieke manier van kijken door te tekenen naar model. De inschrijvingen voor deze cursus starten op dinsdag 11...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
11-12-2018

Binnenkort starten de werkzaamheden voor de herinrichting van het buurtpark Groene Long in Oostwinkel. Het project omvat de heraanleg van de zone rond de vijver met de aanleg van een nieuwe, natuurlijke vijver en de gedeeltelijke demping van de bestaande vijver. Daarnaast komen er ook nog een open grasveld (lig- en speelweide) en een speelzone met nieuwe speeltoestellen en meubilair. De...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
11-12-2018

Ook Lakeside Paradise laat Music for Life van Studio Brussel niet zomaar aan zich voorbijgaan en komt naar aanleiding van de warmste week voor de proppen met 2 primeurs: een echte ijsduik en “wake for life”. Op zondag 16 december wordt iedereen verwacht voor de allereerste ijsduik ooit in het Duinenwatermeer. Aansluitend is er een wakeboardingdemonstratie van de beste wakeboarders uit...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het