Gezond kraantjeswater, ook in jouw huis: vervang loden leidingen!In oude gebouwen van voor 1970 kunnen nog loden waterleidingen liggen. Deze leidingen zijn ongezond, vooral voor zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen.  Het lood uit die leidingen komt los en zit dan in je kraantjeswater. Door kraantjeswater met lood te drinken stapelt het lood zich op in het lichaam en beschadigt het lood het skelet, de organen en het zenuwstelsel. Woon je in een ouder huis? Controleer dan zeker je leidingen!

Hoe herken je loden leidingen?

Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Let wel op: sommige leidingen zijn geverfd.
  • Lood is niet magnetisch. Kan je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig.
  • Tik je een loden leiding aan met een metalen voorwerp, dan hoor je een dof geluid.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukkenmaar wel verdikkingen aan kruispunten.
  • Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot: daar kun je gemakkelijk zien of ze uit lood bestaan. Als de leidingen aan de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw loden leidingen liggen.
  • Twijfel je of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

 

 

Wat als je loden leidingen in huis hebt?

Je laat ze best allemaal vervangen. Soms is het niet gemakkelijk om loden waterleidingen heel snel te vervangen, omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen budget is voor een grondige verbouwing. Dan moet je er zeker voor zorgen dat je zo weinig mogelijk lood binnen krijgt:

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in water dat niet beweegt. Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken. Let op: het koken van water zorgt er niet voor dat het lood er uit is.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  • Bekijk of je een tijdelijke nieuwe leiding kan (laten) leggen naar de belangrijkste kraantjes of afnamepunten. Vaak is het wel te doen om alleen al de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen. Zo kan je al een pak minder lood binnen krijgen.

Meer weten? www.vmm.be/gezondwater
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  09-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
07-08-2019

De lokale politie Damme/Knokke-Heist kiest voor meer groen op straat met de leasing van twee splinternieuwe, elektrische wagens. De Renaults Zoe R90 Life stoten geen CO2 uit en zijn uitgerust als politiewagen. Een van de wagens gaat naar het Knokse wijkteam. Het politieteam wil de komende jaren zijn motor- en wagenpark verder vergroenen. Sinds enkele jaren zijn ook twee elektrische maxi-scooters...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
07-08-2019

Ben jij een gemotiveerde leerkracht secundair onderwijs die graag tijdelijk een nieuwe uitdaging aangaat? Dan ben jij misschien wel de ideale kandidaat om het team van het Zwin Natuur Park te versterken.Educatieve modules voor scholenHet Zwin Natuur Park biedt een unieke natuurbeleving aan een breed doelpubliek van scholen, groepen, bedrijven en individuele bezoekers om hun kennis van natuur,...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
06-08-2019

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook het gemeentebestuur van Knokke-Heist lid van is. Op 6 en 9 augustus is het exact 74 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Daarom heeft het gemeentebestuur op het Abraham Hansplein de vlag van Mayors for Peace gehesen op dinsdag 6 augustus 2019...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
06-08-2019

Op maandag 5 augustus 2019 mocht burgemeester Graaf Leopold Lippens het lint doorknippen van het gloednieuwe petanqueveldje op het Oosthoekplein. De burgemeester en schepenen Piet De Groote en Jan Morbee speelden daarna het terrein in. De realisatie kwam er op vraag van een aantal handelszaken die het plein nieuw leven willen inblazen. Met de prachtige platanen die het Oosthoekplein voor een...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het