Gezond kraantjeswater, ook in jouw huis: vervang loden leidingen!In oude gebouwen van voor 1970 kunnen nog loden waterleidingen liggen. Deze leidingen zijn ongezond, vooral voor zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen.  Het lood uit die leidingen komt los en zit dan in je kraantjeswater. Door kraantjeswater met lood te drinken stapelt het lood zich op in het lichaam en beschadigt het lood het skelet, de organen en het zenuwstelsel. Woon je in een ouder huis? Controleer dan zeker je leidingen!

Hoe herken je loden leidingen?

Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Let wel op: sommige leidingen zijn geverfd.
  • Lood is niet magnetisch. Kan je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig.
  • Tik je een loden leiding aan met een metalen voorwerp, dan hoor je een dof geluid.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukkenmaar wel verdikkingen aan kruispunten.
  • Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot: daar kun je gemakkelijk zien of ze uit lood bestaan. Als de leidingen aan de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw loden leidingen liggen.
  • Twijfel je of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

 

 

Wat als je loden leidingen in huis hebt?

Je laat ze best allemaal vervangen. Soms is het niet gemakkelijk om loden waterleidingen heel snel te vervangen, omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen budget is voor een grondige verbouwing. Dan moet je er zeker voor zorgen dat je zo weinig mogelijk lood binnen krijgt:

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in water dat niet beweegt. Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken. Let op: het koken van water zorgt er niet voor dat het lood er uit is.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  • Bekijk of je een tijdelijke nieuwe leiding kan (laten) leggen naar de belangrijkste kraantjes of afnamepunten. Vaak is het wel te doen om alleen al de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen. Zo kan je al een pak minder lood binnen krijgen.

Meer weten? www.vmm.be/gezondwater
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  09-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
18-02-2019

Om hun administratief team te versterken, zoekt Hulpverleningszone 1 enthousiaste collega’s. Ben je op zoek naar een administratieve functie in een maatschappelijk relevante context? Dan is deze job zeker iets voor jou! De Hulpverleningszone legt ook een wervingsreserve aan voor de functie administratief medewerker met financieel profiel. Voor beide functies kan je solliciteren tot en met...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-02-2019

Op woensdagavond 13 februari 2019 stelde Prins Carnaval Bieze I in museum Sincfala het nieuwe streekbier De Klakker voor. Dit blonde gerstennat met een sprankeltje hop en een fruitige toets wordt door het Hof der Prinsen in de carnavalperiode in alle Heistse volkskroegen verdeeld. De naam Klakker verwijst naar het houten slaginstrumentje van de Heistse carnavalisten waarmee ze de...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-02-2019

Vier nieuwe gezichten binnen de wijkteams Knokke en Heist. Inspecteurs Didier Dewaele (51), Arne De Blauwe (25) en Karolien Koekuyt (24) leren sinds kort de kneepjes van het vak als wijkinspecteur. Inspecteur Serge Degrande (48) versterkt tijdelijk het wijkteam Heist. Wijkteam Knokke Inspecteur Didier Dewaele verlaat het interventieteam voor een nieuwe uitdaging als wijkinspecteur van de buurt...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-02-2019

De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening is een adviesorgaan dat elke legislatuur opnieuw wordt samengesteld. De Gecoro is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om de kwaliteit van het gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid te bevorderen en een maatschappelijk draagvlak te creëren voor dat beleid. De gemeente Knokke-Heist zoekt momenteel kandidaten voor de Gecoro voor de...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het