Gezond kraantjeswater, ook in jouw huis: vervang loden leidingen!In oude gebouwen van voor 1970 kunnen nog loden waterleidingen liggen. Deze leidingen zijn ongezond, vooral voor zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen.  Het lood uit die leidingen komt los en zit dan in je kraantjeswater. Door kraantjeswater met lood te drinken stapelt het lood zich op in het lichaam en beschadigt het lood het skelet, de organen en het zenuwstelsel. Woon je in een ouder huis? Controleer dan zeker je leidingen!

Hoe herken je loden leidingen?

Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Let wel op: sommige leidingen zijn geverfd.
  • Lood is niet magnetisch. Kan je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig.
  • Tik je een loden leiding aan met een metalen voorwerp, dan hoor je een dof geluid.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukkenmaar wel verdikkingen aan kruispunten.
  • Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot: daar kun je gemakkelijk zien of ze uit lood bestaan. Als de leidingen aan de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw loden leidingen liggen.
  • Twijfel je of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

 

 

Wat als je loden leidingen in huis hebt?

Je laat ze best allemaal vervangen. Soms is het niet gemakkelijk om loden waterleidingen heel snel te vervangen, omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen budget is voor een grondige verbouwing. Dan moet je er zeker voor zorgen dat je zo weinig mogelijk lood binnen krijgt:

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in water dat niet beweegt. Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken. Let op: het koken van water zorgt er niet voor dat het lood er uit is.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  • Bekijk of je een tijdelijke nieuwe leiding kan (laten) leggen naar de belangrijkste kraantjes of afnamepunten. Vaak is het wel te doen om alleen al de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen. Zo kan je al een pak minder lood binnen krijgen.

Meer weten? www.vmm.be/gezondwater
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  09-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
19-04-2019

Uiterlijk op 22 december 2021 zal de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 en het bijhorende maatregelenprogramma vaststellen. De plannen voor Schelde en Maas zullen maatregelen en acties bevatten die moeten zorgen voor een verbetering van de toestand van de watersystemen en voor een betere bescherming tegen overstromingen en droogte. Om de mogelijke effecten van dat plan op...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
19-04-2019

De hulplijn 1712 voor alle vragen en meldingen over geweld kwam er in opdracht van de Vlaamse overheid. Dit initiatief verloopt in samenwerking tussen de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en de Centra Algemeen Welzijnswerk. Elke burger met vermoedens van geweld, misbruik en kindermishandeling kan er terecht, telefonisch of via e-mail. Anoniem Het telefoonnummer 1712 is één...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-04-2019

Naar jaarlijkse traditie slaan de Jeugdraad Knokke-Heist en de Gezinsbond Knokke opnieuw de handen in elkaar om een schitterende editie van de Paasgrabbel op poten te zetten. Op paaszaterdag 20 april 2019 vindt dit grote evenement opnieuw plaats in de tuin van CC Scharpoord. Programma Vanaf 13.30 uur starten de inschrijvingen en worden de neusjes van de deelnemers in een fleurig paastintje...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-04-2019

Het Surfers Paradise golfsurf trainingsteam bestaat 11 jaar! Jongeren tussen 8 en 16 jaar komen elke zondagnamiddag van 13.30 tot-16.30 uur samen om te trainen. De focus tijdens deze trainingen is vooral om het golfsurfniveau van jongeren in België op te trekken, terwijl een portie amusement hier uiteraard niet aan mag ontbreken. In een ontspannen sfeer en onder begeleiding van Jerry Brown...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het