Mijn Burgerprofiel: al je overheidszaken in één overzichtOudsbergen sluit als één van de eerste gemeenten aan

Sinds vandaag is Oudsbergen aangesloten op Mijn Burgerprofiel. Dat is een online profielpagina waar je je persoonlijke gegevens terugvindt die bij de overheid bekend zijn, zowel op Vlaams als federaal niveau. Verschillende attesten kunnen digitaal worden aangevraagd en zijn meteen beschikbaar.

“Mijn Burgerprofiel is een project van de Vlaamse Overheid om digitalisering een boost geven”, zegt Hanne Schrooten, schepen van communicatie en participatie. “Het systeem stelt de burger centraal en bundelt de informatie die over hem bekend is bij de verschillende overheidsdiensten. De informatie wordt per thema getoond en niet zoals de overheidsdiensten zelf georganiseerd zijn.”

Mijn Burgerprofiel past perfect in het Oudsbergs plaatje. “Toen we onderzochten of een fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek een meerwaarde was, concludeerden we dat we meer digitale dienstverlening wilden aanbieden en een voortrekkersrol wilden opnemen”, zegt Schrooten. “Met Mijn Burgerprofiel bouwen we nu al onze digitale dienstverlening uit. We zijn bovendien de elfde gemeente die Mijn Burgerprofiel in gebruik neemt.”

Hanne Schrooten is erg gecharmeerd door Mijn Burgerprofiel. “Voor digitale dienstverlening zijn er twee grote struikelblokken”, zegt ze. “Ten eerste, is er het aanmelden. Dat blijft voor veel mensen erg omslachtig. Bovendien heeft wel bijna elke overheidsinstantie zijn eigen methode om aan te melden. Ten tweede is er de versnippering van de overheid. Voor de burger is er slechts één overheid, terwijl in de praktijk alle verschillende besturen en agentschappen een eigen digitaal loket aanbieden.”

Mijn Burgerprofiel biedt een oplossing voor deze twee struikelblokken. “Aanmelden is eenvoudig en kan op verschillende manieren: via itsme, sms, eid of de mobiele app van de federale overheid. Als je aangemeld bent via de gemeentelijke website, blijf je ook ingelogd als je daarna www.vlaanderen.be bezoekt.”

Het project werd pas in december officieel gelanceerd en staat dus nog min of meer in de kinderschoenen. Maar het is duidelijk dat de mogelijkheden groot zijn. “Op dit moment kan je al attesten aanvragen en ook pakweg je studieloopbaan en diploma’s raadplegen. Vijftien overheidsinstanties bereiden nog een koppeling met Mijn Burgerprofiel voor”, zegt Hanne Schrooten. “Zo volgt er nog informatie over de woonst, het gezin, de belastingen en de werksituatie. In 22 gemeenten is momenteel een integratie lopende.”

Wat betekent dat voor de Oudsbergenaar? “Vanaf vandaag kunnen onze inwoners allerlei attesten en uittreksels via www.oudsbergen.be aanvragen, bijvoorbeeld een attest van gezinssamenstelling voor de aanvraag van een busabonnement”, zegt Hanne Schrooten. Ook informatie over de onderwijsloopbaan en behaalde diploma’s is beschikbaar.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Oudsbergen

Oudsbergen
05-09-2019

Stechele, zeivere, mùule en kalleHet gemeentebestuur van Oudsbergen en de Vlaamse overheid ondersteunen ‘het jaar van het dialect’ van Heemkring De Reengenoten in Oudsbergen. Dat gebeurt onder de gepaste noemer ‘Stechele, zeivere, mùule en kalle’. De uitverkochte dialectavond op 4 september in de Dorpermolen geeft het startschot. Het programma van de avond...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
19-08-2019

Binnenkort voert aannemer Nelis Wegenbouw herstellingswerken uit aan het wegdek en de nutsleidingen van de Weg naar Helchteren. Het wegvak vanaf de verkeerslichten in het centrum tot aan huisnummer 37 wordt onder handen genomen in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. De werken nemen vijf werkdagen in beslag en worden uitgevoerd tussen 19 augustus en 6 september. De exacte datum is nog...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
15-06-2019

Een veertiental bewoners tekenden gisteren in het buurthuis in Wijshagen dat het een lieve lust was. In de Bosdijkstraat worden de groenvoorzieningen in de berm en op een pleintje binnenkort opnieuw aangelegd. Het gemeentebestuur nodigde de buurtbewoners uit om zelf enkele voorstellen uit te tekenen."Door de vernieuwing van de Bosdijkstraat werd de straat smaller en de bermen groter", zegt Marco...


Meer info

OudsbergenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het