Een restje vet niet door de gootsteen of in de wc!Het lijkt zo onschuldig. Even een restje vet met heet water door de gootsteen spoelen. Toch is het dat niet. Vet in het riool zorgt in combinatie met vochtig toiletpapier voor problemen.
Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc of het doucheputje spoelt, komt in het riool terecht. Vet, doekjes en ander afval hopen zich zo op, waardoor de afvoerbuis in huis of het riool verstopt kunnen raken.
Ook bij de rioolzuiveringsinstallatie kan het problemen geven, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. 

Vochtige doekjes
Een van de boosdoeners bij verstoppingen zijn schoonmaakdoekjes, billendoekjes, babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen.  Ondanks dat op de verpakking van vochtig toiletpapier staat dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn, is dat niet altijd het geval. Vochtig toiletpapier waar het pictogram (met doorstreepte toiletpot) opstaat moet bij het restafval. 

Olie en frituurvet
Ook frituurvet en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes) blijven hier weer aan kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner: het riool slibt langzaam dicht. Spoel dus nooit olie en vet door uw riool.  Grote hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je best recycleren .

Wel of niet in het riool.

  1. Gebruik de gootsteen of wc niet als afvalbak. Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de biobak.
  2. Vochtige toiletdoekjes waarop geen pictogram van verbod staat, mag je door de wc spoelen.
  3. Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar recycleer het. Veeg restjes olie of vet uit de pan met een stuk keukenpapier en gooi dit in de vuilnisbak.
  4. Lever oude medicijnen in bij je apotheek, spoel ze niet door het toilet.Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
13-10-2017

Met meer dan 4.000 leerlingen aan de start is de jaarlijkse stratenloop een groot evenement die de sportdienst samen met de scholengemeenschappen organiseert. Hierbij een overzicht van de verschillende wedstrijden op donderdag 19 oktober: Voormiddag 09.15 uur meisjes 2de graad 09.30 uur jongens 2de graad 11.00 uur meisjes 3de graad 11.25 uur jongens 3de graad Namiddag 13.30 uur...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
09-10-2017

Restjestruck on tour Samen met Vlaco toert Limburg.net de hele maand oktober rond in Limburg met een heuse restjestruck. Want restjes hoef je niet weg te gooien maar kan je verwerken in nieuwe gerechten. Niet overtuigd? Kom naar de foodtruck op een van bovenstaande markten en proef van verse hapjes met voedseloverschotten! Minder verspilling, goed voor het milieu en boordevol smaak. Op woensdag...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
09-10-2017

Het stadsbestuur van Maaseik wenst een standplaats op de kermis vacant te verklaren omdat de abonnementhouder éénmalig niet aanwezig is: Het gaat om een standplaats voor een draaimolen op de Sint-Donatus kermis in Dorne van zondag 26 november 2017 . De toekenning van de standplaats zal gebeuren op basis van geldige kandidaturen en op basis van de volgende criteria: De aard...


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het