Een restje vet niet door de gootsteen of in de wc!Het lijkt zo onschuldig. Even een restje vet met heet water door de gootsteen spoelen. Toch is het dat niet. Vet in het riool zorgt in combinatie met vochtig toiletpapier voor problemen.
Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc of het doucheputje spoelt, komt in het riool terecht. Vet, doekjes en ander afval hopen zich zo op, waardoor de afvoerbuis in huis of het riool verstopt kunnen raken.
Ook bij de rioolzuiveringsinstallatie kan het problemen geven, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. 

Vochtige doekjes
Een van de boosdoeners bij verstoppingen zijn schoonmaakdoekjes, billendoekjes, babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen.  Ondanks dat op de verpakking van vochtig toiletpapier staat dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn, is dat niet altijd het geval. Vochtig toiletpapier waar het pictogram (met doorstreepte toiletpot) opstaat moet bij het restafval. 

Olie en frituurvet
Ook frituurvet en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes) blijven hier weer aan kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner: het riool slibt langzaam dicht. Spoel dus nooit olie en vet door uw riool.  Grote hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je best recycleren .

Wel of niet in het riool.

  1. Gebruik de gootsteen of wc niet als afvalbak. Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de biobak.
  2. Vochtige toiletdoekjes waarop geen pictogram van verbod staat, mag je door de wc spoelen.
  3. Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar recycleer het. Veeg restjes olie of vet uit de pan met een stuk keukenpapier en gooi dit in de vuilnisbak.
  4. Lever oude medicijnen in bij je apotheek, spoel ze niet door het toilet.Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
07-12-2017

Vergeet de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Voortaan kan je ze beide in één keer aanvragen via het Omgevingsloket en spreken we van de omgevingsvergunning. Het Omgevingsloket is een online toepassing van de Vlaamse overheid waar je een aanvraag digitaal kan samenstellen, indienen en opvolgen. Vanaf 15 januari 2018 zal er ook een vereenvoudigde versie van het...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
06-12-2017

Op onderstaande zondagen openen de winkels in Maaseik ook op zondag haar deuren! 17 december 2017 23 december 2017 (*10:00-16:00uur) 18 maart 2018 13 mei 2018 24 juni 2018 16 september 2018 7 oktober 2018 Het Weekend van de Klant 16 december 2018 23 december 2018 De winkels zullen geopend zijn van 13:30-17:00uur.


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
04-12-2017

Onze gemeente scoorde heel goed op de rondvraag van Het Nieuwsblad. Alle steden en gemeenten werden getoetst op openbaar vervoer, sportinfrastructuur, betaalbaar wonen, rust, buurtwinkels, groen en gezond, scholenaanbod, veiligheidsgevoel, ligging en sociale contacten. Wij haalden de twaalfde plaats! Maaseik mag zich daarom voor het tweede jaar op rij een vijfsterrengemeente noemen. Een...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
27-11-2017

Tegen 2020 zullen er in totaal acht laadpalen staan in Maaseik, die 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar zullen zijn. De laadpalen kan je via een app reserveren. Meer info: www.allego.nl Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op...


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het