Vuurwerk: wat mag?Vuurwerk is mooi, maar voorzichtigheid is gewenst! Jaarlijks gebeuren er ongevallen door onverantwoord gebruik van vuurwerk. Bovendien ondervinden ook dieren veel last van de knallen. Daarom geven we graag wat meer informatie over wat mag en niet mag en over de aanvraagprocedure.

In januari 2016 besliste het stadsbestuur om enkel nog geluidloos vuurwerk toe te staan. Aanvragen voor gewoon vuurwerk (zowel particulier als professioneel) worden niet toegelaten, uitgezonderd tijdens nieuwjaarsnacht van 23u30 tot 0u30. Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden. Het stadsbestuur steekt zelf enkel nog vuurwerk af tijdens de zomerkermis en bij de nieuwjaarsborrel.

Feestvuurwerk produceert geen schadelijk geluid en kan je herkennen aan de volgende kenmerken op de verpakking: C/18/B of C/20/B of C/21/B. Opgelet: je mag maximum 5 kg vuurwerkmateriaal (= 1 kg pyrotechnische sas) gebruiken tijdens een feestvuurwerk. Als de hoeveelheid groter is, moet je voldoen aan het KB op springstoffen en moet je rekening houden met verpakking, vervoer en opslag.

Voor alle soorten vuurwerk moet er een toestemming van de burgemeester aangevraagd worden.  Toelatingen voor vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht moeten ten laatste op vrijdag 8 december aangevraagd worden. Er worden geen uitzonderingen toegestaan bij een latere aanvraag.
- Stuur je aanvraag, gericht aan de burgemeester,  naar info.evenementen@sint-truiden.be.
- Vergeet zeker niet de volgende gegevens te vermelden: naam en geboortedatum (de aanvrager moet meerderjarig zijn), adres- en telefoongegevens van de verantwoordelijke, datum, uur en locatie van het vuurwerk en het soort vuurwerk.
- Voeg bij je aanvraag foto’s en een plan van de locatie waar je het vuurwerk zal gebruiken. Je moet rekening houden met een veiligheidsperimeter (voor personen minstens 6 meter) en blusmiddelen.
- Zorg dat je juist verzekerd bent tijdens deze activiteit.
Alle aanvragen worden in een register opgenomen en ter controle doorgegeven aan de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Breng ook zeker de buurt tijdig op de hoogte. Zo kunnen onder andere dieren binnengehouden worden. Respecteer ook de richtlijnen van politie en brandweer (deze ontvang je bij de toestemming). Hou dieren binnen tijdens het vuurwerk Wij vragen aan de bewoners om dieren zeker binnen te houden tijdens het vuurwerk. Elk jaar breken dieren uit, lopen ze verloren of raken ze gewond. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden ook best op stal gezet. Zo kan het nieuwe jaar ook voor de dieren goed beginnen.

Bij het gebruik van geluidloos vuurwerk tijdens de rest van het jaar moet je minstens drie weken vooraf een aanvraag doen en dezelfde richtlijnen als hierboven volgen. 

 

Meer info?

Evenementen

info.evenementen@sint-truiden.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-11-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sint-Truiden

Sint Truiden
19-10-2018

Op vrijdag 19 oktober 2018 vierde Sint-Truiden de Dag van de Jeugdbeweging. In het stadspark verzamelden de leden van de Truiense jongerenverenigingen voor schooltijd voor een smakelijk FairTrade-ontbijtje, gezellige livemuziek en tal van andere animatie. Op de Dag van de Jeugdbeweging werd het maatschappelijke belang van jongerenverenigingen in Vlaanderen en Brussel in de kijker gezet. Ook...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
09-10-2018

Sint-Truiden is een toeristische trekpleister rijker. In het wandelgebied van de fruitvallei, middenin de natuur, staat er een gigantische glijbaan. Een dergelijke attractie is ongezien in Europa. U kan parkeren aan de achterzijde van het station van Sint-Truiden. Vandaaruit kan u via de Fabriekstraat en de Volmolenweg te voet de fruitvallei bereiken.


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
30-09-2018

Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt. De expo is vrij te bezoeken van 29 september tot 4 oktober in de parochiezaal van Melveren. ...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
30-09-2018

Op 28 en 29 september mochten buurtbewoners de speelpleintjes ‘Okidoki’ en ‘De Harlekijn’ feestelijk inhuldigen. De terreintjes in de Okeleistraat en Steenovenstraat waren eerst aan de beurt voor een vernieuwingsoperatie na het ‘Buitenpret’-project. Via deze bevraging peilde Sint-Truiden bij haar inwoners naar de toekomstige invulling van de lokale...


Meer info

Sint-TruidenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het