Vuurwerk: wat mag?Vuurwerk is mooi, maar voorzichtigheid is gewenst! Jaarlijks gebeuren er ongevallen door onverantwoord gebruik van vuurwerk. Bovendien ondervinden ook dieren veel last van de knallen. Daarom geven we graag wat meer informatie over wat mag en niet mag en over de aanvraagprocedure.

In januari 2016 besliste het stadsbestuur om enkel nog geluidloos vuurwerk toe te staan. Aanvragen voor gewoon vuurwerk (zowel particulier als professioneel) worden niet toegelaten, uitgezonderd tijdens nieuwjaarsnacht van 23u30 tot 0u30. Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden. Het stadsbestuur steekt zelf enkel nog vuurwerk af tijdens de zomerkermis en bij de nieuwjaarsborrel.

Feestvuurwerk produceert geen schadelijk geluid en kan je herkennen aan de volgende kenmerken op de verpakking: C/18/B of C/20/B of C/21/B. Opgelet: je mag maximum 5 kg vuurwerkmateriaal (= 1 kg pyrotechnische sas) gebruiken tijdens een feestvuurwerk. Als de hoeveelheid groter is, moet je voldoen aan het KB op springstoffen en moet je rekening houden met verpakking, vervoer en opslag.

Voor alle soorten vuurwerk moet er een toestemming van de burgemeester aangevraagd worden.  Toelatingen voor vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht moeten ten laatste op vrijdag 8 december aangevraagd worden. Er worden geen uitzonderingen toegestaan bij een latere aanvraag.
- Stuur je aanvraag, gericht aan de burgemeester,  naar info.evenementen@sint-truiden.be.
- Vergeet zeker niet de volgende gegevens te vermelden: naam en geboortedatum (de aanvrager moet meerderjarig zijn), adres- en telefoongegevens van de verantwoordelijke, datum, uur en locatie van het vuurwerk en het soort vuurwerk.
- Voeg bij je aanvraag foto’s en een plan van de locatie waar je het vuurwerk zal gebruiken. Je moet rekening houden met een veiligheidsperimeter (voor personen minstens 6 meter) en blusmiddelen.
- Zorg dat je juist verzekerd bent tijdens deze activiteit.
Alle aanvragen worden in een register opgenomen en ter controle doorgegeven aan de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Breng ook zeker de buurt tijdig op de hoogte. Zo kunnen onder andere dieren binnengehouden worden. Respecteer ook de richtlijnen van politie en brandweer (deze ontvang je bij de toestemming). Hou dieren binnen tijdens het vuurwerk Wij vragen aan de bewoners om dieren zeker binnen te houden tijdens het vuurwerk. Elk jaar breken dieren uit, lopen ze verloren of raken ze gewond. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden ook best op stal gezet. Zo kan het nieuwe jaar ook voor de dieren goed beginnen.

Bij het gebruik van geluidloos vuurwerk tijdens de rest van het jaar moet je minstens drie weken vooraf een aanvraag doen en dezelfde richtlijnen als hierboven volgen. 

 

Meer info?

Evenementen

info.evenementen@sint-truiden.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-11-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Sint-Truiden

Sint Truiden
+1
22-01-2018

Op zaterdag 20 januari 2018 werden de winnaars van de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden bekendgemaakt in cultuurcentrum de Bogaard. De wedstrijd is een jaarlijkse traditie, met drie prijzen in twee categorieën. De Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden richten zich naar nieuw talent en niet-gevestigde auteurs. Ze zijn een barometer voor succesvolle dichters en schrijvers in...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
19-01-2018

Geef nu je mening over de speelpleinen in Sint-Truiden. Doe nu mee, want jij bent aan zet! Participatietraject in 2 fasen De stad wil niet gewoon de huidige speelpleinen vernieuwen. We willen weten waar onze kinderen en jongeren nood aan hebben en op basis daarvan investeren in de aanpassing van reeds bestaande speelomgevingen of misschien zelfs zorgen voor nieuwe plekken. Daarom vragen we de...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
17-01-2018

Tijdens de nacht van woensdag 17 januari op donderdag 18 januari trekt er een stormdepressie over het land. Dit zal vooral vanaf het tweede deel van de nacht merkbaar zijn. Uit voorzorgsmaatregel voor het aangekondigde stormweer heeft burgemeester Veerle Heeren beslist om van woensdag 17 januari om 22u tot donderdag 18 januari om 14u de toegang tot het stadspark en ‘t Speelhof te sluiten. ...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
16-01-2018

‘Bewegen op Verwijzing’ (BOV) helpt inwoners meer te bewegen. Mensen die er niet in slagen om aan lichaamsbeweging te doen, worden door de huisarts doorverwezen naar een coach. Zij stippelt een traject uit op maat van ieders levenspatroon. Onderzoek wijst uit dat deelnemers hierdoor dubbel zoveel gaan bewegen. In Sint-Truiden startte het project op 15 januari. Bewegen is gezond...


Meer info

Sint-TruidenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het