Vuurwerk: wat mag?Vuurwerk is mooi, maar voorzichtigheid is gewenst! Jaarlijks gebeuren er ongevallen door onverantwoord gebruik van vuurwerk. Bovendien ondervinden ook dieren veel last van de knallen. Daarom geven we graag wat meer informatie over wat mag en niet mag en over de aanvraagprocedure.

In januari 2016 besliste het stadsbestuur om enkel nog geluidloos vuurwerk toe te staan. Aanvragen voor gewoon vuurwerk (zowel particulier als professioneel) worden niet toegelaten, uitgezonderd tijdens nieuwjaarsnacht van 23u30 tot 0u30. Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden. Het stadsbestuur steekt zelf enkel nog vuurwerk af tijdens de zomerkermis en bij de nieuwjaarsborrel.

Feestvuurwerk produceert geen schadelijk geluid en kan je herkennen aan de volgende kenmerken op de verpakking: C/18/B of C/20/B of C/21/B. Opgelet: je mag maximum 5 kg vuurwerkmateriaal (= 1 kg pyrotechnische sas) gebruiken tijdens een feestvuurwerk. Als de hoeveelheid groter is, moet je voldoen aan het KB op springstoffen en moet je rekening houden met verpakking, vervoer en opslag.

Voor alle soorten vuurwerk moet er een toestemming van de burgemeester aangevraagd worden.  Toelatingen voor vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht moeten ten laatste op vrijdag 8 december aangevraagd worden. Er worden geen uitzonderingen toegestaan bij een latere aanvraag.
- Stuur je aanvraag, gericht aan de burgemeester,  naar info.evenementen@sint-truiden.be.
- Vergeet zeker niet de volgende gegevens te vermelden: naam en geboortedatum (de aanvrager moet meerderjarig zijn), adres- en telefoongegevens van de verantwoordelijke, datum, uur en locatie van het vuurwerk en het soort vuurwerk.
- Voeg bij je aanvraag foto’s en een plan van de locatie waar je het vuurwerk zal gebruiken. Je moet rekening houden met een veiligheidsperimeter (voor personen minstens 6 meter) en blusmiddelen.
- Zorg dat je juist verzekerd bent tijdens deze activiteit.
Alle aanvragen worden in een register opgenomen en ter controle doorgegeven aan de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Breng ook zeker de buurt tijdig op de hoogte. Zo kunnen onder andere dieren binnengehouden worden. Respecteer ook de richtlijnen van politie en brandweer (deze ontvang je bij de toestemming). Hou dieren binnen tijdens het vuurwerk Wij vragen aan de bewoners om dieren zeker binnen te houden tijdens het vuurwerk. Elk jaar breken dieren uit, lopen ze verloren of raken ze gewond. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden ook best op stal gezet. Zo kan het nieuwe jaar ook voor de dieren goed beginnen.

Bij het gebruik van geluidloos vuurwerk tijdens de rest van het jaar moet je minstens drie weken vooraf een aanvraag doen en dezelfde richtlijnen als hierboven volgen. 

 

Meer info?

Evenementen

info.evenementen@sint-truiden.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-11-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Sint-Truiden

Sint Truiden
14-11-2017

Via een nieuw preventieaanbod wil Sint-Truiden haar inwoners wapenen tegen online gevaren. Zowel leerkrachten, leerlingen als hun ouders leren aan de hand van concrete voorbeelden niet in de val te trappen van misleidende informatie op het internet. Op dinsdag 14 november worden er verschillende informatiemomenten georganiseerd op maat van elke afzonderlijke doelgroep. In de stad van de...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
09-11-2017

In november zijn er in onze stad een aantal momenten waarbij we blijven stilstaan bij de wereldoorlogen en in het bijzonder de slachtoffers ervan herdenken. Vrijdag 10 november 2017 10u00: herdenking van de wapenstilstand met bloemenlegging aan het monument in de Stapelstraat met beide schoolgemeenschappen (6de leerjaar), bijeenkomst aan de pui van het stadhuis (09u50) waarna optocht naar de...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
09-11-2017

Op 11 november wordt de start gegeven van het nieuwe carnavalsseizoen met de aanstelling van de nieuwe stadsprinsen. Lees meer


Meer info

Sint-TruidenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het