Voorlopige bescherming van de Gulpvallei, Altenbroek en Voervallei met omgeving in VoerenGeert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de Gulpvallei, Altenbroek en Voervallei met omgeving voorlopig beschermd als cultuurhistorisch landschap.

 

“Het Voerense landschap is zowel op esthetisch als historisch vlak een erfgoedparel. Met de voorlopige bescherming als cultuurhistorisch landschap verzekeren we de bewaring van dit prachtige gebied voor toekomstige generaties”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

 

Huub Broers, burgemeester van Voeren onderschrijft de stelling van Geert Bourgeois. Het is immers belangrijk dat ons landschap zijn allures behoudt en niet ten prooi valt van degenen (veelal externen los van de lokale landbouw) die het geleidelijk aan en zonder scrupules sterk wijzigen en geen rekening houden met de schoonheid ervan. Ons gemeentebestuur zet hiermee sterk in op de lokale landbouw en veeteelt, de normale omgeving voor de Voerense bevolking en het toerisme. Iedereen krijgt nu zijn inspraak en aan de hand daarvan zal bekeken worden of er hier en daar nog aanpassingen moeten gebeuren. Een voorlopig beschermd landschap valt wel al onder de vraag- en meldingsplicht vooraleer men er iets aan wil wijzigen. 

 

Het cultuurhistorische landschap van De Gulpvallei start vanaf de grens met Hombourg (Wallonië) in het zuiden tot aan de grens met Slenaken (Nederland) in het noorden. De Kloosterhofhoeve en aanpalende bronnenrijke graslanden in de Teuvenbeek liggen aan de westelijke zijde van het beschermde landschap. De bescherming van Altenbroek en de Voervallei omvat van oost naar west de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en de omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens.

 


 

De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben eveneens een grote erfgoedwaarde en samenhang met de valleien. De Gulpvallei bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvormige landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. In de valleien en op de hellingen komen veel historische permanente graslanden voor, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen.

 

Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaarde die karakteristiek zijn voor de omgeving zoals het kasteeldomein van Obsinnich, het Kasteel van Teuven, de Abdij van Sinnich en het kasteeldomein van Altenbroek.

 

Het gebied is ontsloten door een dicht stelsel van holle wegen. Vaak staan op kruispunten wegkruisen of kapellen. Ter hoogte van Nurop is er een wad, een weg die de Gulpbeek kruist.

 

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

 

Meer informatie over de procedure:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgoed/procedure/

 

Meer informatie over de site in de inventaris:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/135384

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/305769
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Antwerpen
17-01-2018

Kai-Mook werd in de nacht van vrijdag op zaterdag mama en … het is een meisje! De prachtige baby maakt het goed en werd warm onthaald door de hele olifantenfamilie. Honderd kilogram schattigheid met een flinke haardos maar Planckendael zoekt nog een naam. Een meisjesnaam dus met Aziatische roots die begint met de letter T, naar goede traditie. Iedereen mag een suggestie doen! ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Beveren (Leie)
16-01-2018

‘isomasters’ is de nieuwe bedrijfsnaam van de joint-venture tussen Isocab en Isobar, zo werd vandaag bekend gemaakt op de vernieuwde site te Beveren-Leie. Isocab en Isobar, respectievelijk gevestigd in Bavikhove en Beveren-Leie, zijn gespecialiseerd in de productie van isothermische oplossingen zoals koelcelpanelen en geïsoleerde deuren. Isocab werd opgericht in 1973. Zes jaar...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Hasselt
16-01-2018

“Juiste kledingkeuze verhoogt zelfvertrouwen als je solliciteert” HASSELT / GENK, dinsdag 16 januari – Heel wat mensen zijn nerveus voor een sollicitatiegesprek. Zo hypothekeren ze hun kansen op een nieuwe job. Door kledij te dragen die past bij je persoonlijkheid en bij de werkomgeving krijgt je zelfvertrouwen echter een boost. HR-dienstverlener ASAP en webshop Maison Lab...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Tessenderlo
+2
16-01-2018

Op dinsdag 16 januari 2018 heeft HCEE een vorkheftruck overhandigd aan de gemeente Tessenderlo. De plechtigheid had plaats op het nieuwe hoofdkantoor van HCEE in Tessenderlo. Peter Neujens, Sales Manager van de vorkheftruckafdeling bij HCEE, overhandigde burgemeester Fons Verwimp de sleutels. Multi-inzetbaar werkpaard De vorkheftruck 25L-7A is een multi-inzetbaar werkpaard. De arbeiders van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het