5 nieuwe buurtinformatienetwerken (BIN) in TessenderloIn Tessenderlo hebben we sinds 2017 één buurtinformatienetwerk: BIN Baalberg, opgericht door Marc Geyskens en Marco Ceustermans. In Limburg waren er tot op heden 18 buurtinformatienetwerken. Daar zullen de volgende weken vijf buurtinformatiewerken vanuit Tessenderlo bijkomen, wat het aantal BIN’s in de provincie Limburg van 18 naar 23 zal brengen.

Op maandag 14 januari worden de overeenkomsten getekend in het gemeentehuis.

 

Een buurtinformatienetwerk – of kortweg BIN – is een constructieve samenwerking tussen de burgers van een buurt in de gemeente en de lokale politie, met ondersteuning van het gemeentebestuur. Het doel van een BIN is het verhogen van de veiligheid en de leefkwaliteit in een bepaalde buurt door het opzetten van communicatiestructuren tussen politie en burger. Benny Bens van de wijkantenne speelt hierbij als gemandateerd politiebeambte van de buurtinformatienetwerken van Tessenderlo een belangrijke rol.

 

De BIN-werking steunt op het basisprincipe dat de burger onregelmatigheden en verdachte zaken steeds en onmiddellijk meldt aan de politie. Wanneer de politie een melding binnenkrijgt waarover zij oordeelt dat de buurt hierover geïnformeerd moet worden, kan zij via BE-Alert een BIN-bericht versturen aan alle leden van het BIN. Op deze manier kan de politie waar nodig een bepaalde buurt informeren over een verdachte toestand, en tevens vragen om waakzaam te zijn. Waar zij dit nuttig acht kan de politie ook vragen aan de burger om indien mogelijk bijkomende informatie te verstrekken aan de politie, om zo actief samen te werken met de BIN-leden die vanuit hun woning mee de ogen en oren van de politiediensten kunnen zijn.

Voor de buurtinformatienetwerken heeft de overheid op federaal niveau een wettelijk kader gecreëerd waarbinnen elk BIN moet werken. Zo moet elk BIN een charter en een huishoudelijk reglement onderschrijven, een document waarin de BIN-werking wordt vastgelegd en waarin het gebied wordt afgebakend waarbinnen het BIN werkzaam is. Tevens worden er duidelijke afspraken genoteerd tussen de politie en de burgers rond de taken van de verschillende partijen, en de wijze waarop gecommuniceerd zal worden.

 

Op maandag 14 januari om 18.00 uur worden in de raadzaal van het gemeentehuis van Tessenderlo de charters voor de vijf nieuwe buurtinformatienetwerken ondertekend door de coördinatoren:

•             BIN Vloetlijn – Steven Saenen;

•             BIN Schans – Robert Briers;

•             BIN Wetsberg – Jochen Sauwens;

•             BIN Paalseweg – Marc Briers;

•             BIN Klokkeveld – Jos Mangelschots.

 

Deze vijf coördinatoren zullen de charters ondertekenen samen met burgemeester Fons Verwimp, Thomas Vints, burgemeester Beringen én voorzitter van het politiecollege van PZ Beringen-Ham-Tessenderlo, en Geert Wouters, korpschef van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Tessenderlo

Tessenderlo
09-04-2019

Een super gezellige namiddag aan de oude molen (Molenstraat, 3980 Tessenderlo) met verteltheater, knutselen met afval, eco-badzout-labo, verhaaltjestent, verkoopstandjes, lekkere hapjes, gezellig terras en nog veel meer... GRATIS toegang tot het evenement en de workshops. Hapjes en dranken aan democratische prijzen van 0,50 tot 2,00 euro. Kom naar Festi Kune op 27 april van 14.00 tot...


Meer info

Tessenderlo
Tessenderlo
19-01-2019

Vanaf 1 februari gebruiken de Jeugd- én Sportdienst van Tessenderlo een nieuw inschrijvingssysteem voor hun aanbod. Omdat ook buitenschoolse kinderopvang Pinokkio gebruik maakt van hetzelfde programma i-School, heeft de Looienaar voortaan maar één login en één programma nodig om zich in te schrijven voor het volledige vrijetijdsaanbod. De diensten organiseren...


Meer info

Tessenderlo
Tessenderlo
06-12-2018

Vanaf midden december kan je in Tessenderlo ook autodelen via Cambio. Er is een infovergadering op 12 december om 19.30 uur in cultuurhuis/het LOO. Waarom zou je aan autodelen doen? Je hebt een eigen auto, maar je wil die liever kwijt. Hij kost je teveel geld of is dringend aan vervanging toe. Je hebt momenteel nog geen auto, maar af en toe zou het wel handig zijn om een auto ter...


Meer info

TessenderloAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het