Belgische primeur: nieuwe stabilisatietechniek mergelgroevenIn Riemst vond vandaag een Belgische primeur plaats. Voor het eerst werd een volledig nieuwe stabilisatietechniek toegepast, waarbij men er in slaagt het ondergronds erfgoed en het vleermuishabitatgebied te bewaren.

Hoeve Coenegrachts, een beschermd monument in Riemst, is gelegen boven een mergelgroeve. Om de hoeve volledig te renoveren, dienen er eerst ondergrondse stabilisatiewerken uitgevoerd te worden.

Voor het eerst in België wordt hiervoor een nieuwe stabilisatietechniek toegepast.

Mark Vos, burgemeester: “Instabiele elementen, in dit geval aardpijpen, worden opgevangen door een zuil eronder te metsen of door deze met een plaat, verankerd in het mergelplafond, af te dekken. Op die manier voorkomen we bovengrondse verzakkingen.”

Voorheen gebeurde dergelijke werken steeds door opvulling met beton of zand.

Mark Vos, burgemeester: “Door opvullingswerken gaat het erfgoed en het vleermuishabitatgebied verloren. Met deze nieuwe techniek slagen we er in om die twee belangrijke elementen te bewaren en toch ook de veiligheid te garanderen.”

Tegelijk vinden er voorbereidende werken plaats om een andere voormalige toegang tot de groeve, een zogenaamde graet (trap), in de toekomst op te vullen met beton. Hiervoor wordt er een gewapende muur onderaan de graet opgemetseld.

Mark Vos: “We controleren intensief de stabiliteit van de ondergrond en waar nodig voeren we werken uit om de veiligheid op openbaar domein te blijven garanderen. We werken hiervoor samen met experts en zoeken steeds naar betere manieren om dit te realiseren.”

De werken worden uitgevoerd door Mergelbouwsteen Kleijnen. De totale kost om deze groeve te stabiliseren bedraagt 32.000 euro excl. BTW. De gemeente neemt 19.000 euro excl. BTW van de kosten op zich, ten behoeve van de stabilisatie van de veiligheidsmarge behorende bij openbaar domein. De werken zouden tegen eind maart volledig afgerond zijn.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Riemst

Riemst
13-03-2019

De gemeente Riemst ligt in het hart van de Euregio en is dus de perfecte uitvalsbasis voor buitenlandse toeristen om onze streek te verkennen. Om die anderstalige bezoekers nog beter van dienst te zijn, lanceert de gemeente haar toeristische website nu ook in het Frans, Engels en Duits. Guy Kersten, schepen van Toerisme: “In 2017 werkten we voor het eerst samen met Duitse touroperators...


Meer info

Riemst
Riemst
08-03-2019

In de zomer van 2018 vond er een verzakking plaats op de Mgr. Trudojansstraat in Zichen-Zussen-Bolder. Begin dit jaar werd het dorp opnieuw getroffen door een verzakking op de Misweg. Enkele woningen werden ernstig beschadigd, waardoor de gezinnen hun huis moesten verlaten. De gemeente ondersteunde de gezinnen na de gebeurtenissen bij het vinden van een opvangplaats en liet de nodige...


Meer info

Riemst
Riemst
26-02-2019

Op maandag 25 februari organiseerde de gemeente Riemst een speeddate voor vrijwilligers en verenigingen. Het doel? Hen met elkaar in contact brengen en ervaringen en tips laten uitwisselen. Bovendien werd het langverwachte campagnebeeld met eigen Riemstse vrijwilligers onthuld, door een nieuw spandoek aan zaal ’t Paenhuys. Marina Pauly, schepen voor Vrijwilligerswerking: “Het...


Meer info

RiemstAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het