Groot en avontuurlijk speelbos in de DuinengordelMeer dan 165.000 euro voor nieuw Joekelbos

Eén van de grootste speelbossen van de provincie, met een resem leuke en speelse elementen en toch deels toegankelijk voor buggy’s en mindermobiele personen? Dat wordt het Joekelbos in Oudsbergen. De werken starten binnenkort en zijn tegen het einde van de zomer afgerond.

Het gemeentebestuur wil van het Joekelbos de speelplek bij uitstek voor gezinnen, jeugdverenigingen en scholen maken. “Als kindvriendelijke gemeente willen we het bos zo kindvriendelijk mogelijk inrichten. Maar het moest ook zo toegankelijk en natuurlijk mogelijk zijn”, zegt Marco Goossens, schepen van Kinderen en Jongeren.

 “We verdrievoudigen de oppervlakte van het Joekelbos: we gaan van 4 naar 12 hectare”, zegt Hanne Schrooten, schepen van Toerisme en Duinengordel. “Daarmee wordt het Joekelbos één van de omvangrijkste ingerichte speelbossen van de provincie. ”Een resem van speelse en avontuurlijke elementen, waaronder waterplekken en een speelduin, worden hier afgewisseld met bijzondere rustplekken en unieke zitinfrastructuur. De paadjes die ertussen lopen zijn zowel onverhard als halfverhard, waardoor het bos ook deels toegankelijk wordt voor minder mobiele personen en buggy's.”

Langs het half-verhard pad komt een dierenroute uit houtsculpturen. "We gaan op zoek naar een aantal specifieke dieren voor Duinengordel die door een houtkunstenaar worden uitgesneden. Als voorbeeld hebben we er al eentje naar hier gehaald om de start van de werken in de verf te zetten. We mikken uiteindelijk op vogels als buizerds, mieren of andere insecten die soms veel groter dan ze in werkelijkheid zijn uit hout worden gemaakt”, vertelt schepen Goossens.

Toen de plannen bijna klaar waren, trok een klas van het vijfde leerjaar met de plannen in de hand door het Joekelbos. De kinderen konden zo de plannen verbeteren en beter laten aansluiten bij hun leefwereld. Op hun aanraden worden er meer zitbanken en speelelementen zoals een tuimelrek geplaatst.

De werken gebeuren onder leiding van gemeente Oudsbergen en het Agentschap van Natuur en Bos. De financiering gebeurt door de gemeente Oudsbergen voor 60.000 euro en de provincie Limburg via Platteland+ voor een bedrag van bijna 92.000 euro.

Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs

Voorts stelt Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs een bedrag van 14.976 euro ter beschikking. Een mooie waardering voor de eerder aangegane samenwerking tussen Center Parcs Erperheide en Duinengordel.

In 2017 werd in het park in Peer een mini-duinenlandschap geïnstalleerd waar kinderen kunnen spelen en stappen. Dit belevingselement gunt bezoekers een glimp op het bijzondere landduinenlandschap en prikkelt om het te ontdekken. Gasten in het park kunnen Duinengordel op eigen houtje bezoeken of kiezen voor een begeleide tocht en boeken een Duinengordelexpeditie.

Toen de Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs in juni 2018 een oproep naar nieuwe projecten deed, suggereerden medewerkers van Erperheide het project Joekelbos. De Corporate Foundation selecteerde het Joekelbos omdat het toelaat een natuurlijke omgeving te ontdekken en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Bovendien apprecieerde de Foundation de samenwerking met de scholen van Mora-rt uit Maaseik die de elementen in het speelbos ontwikkelen en maken: het is voor hen een kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en mee te werken aan een realisatie waar veel kinderen en families plezier van hebben. De Foundation stelde 14.976 euro ter beschikking om houten infrastructuren mee te bouwen: een tafel van ruim 8 meter en een zitarena voor openluchtklassen of een reuzepicknick. In enkele woorden: plezier voor allen, natuur voor allen, sociale banden met allen.

De Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs werd opgericht in november 2017 en beloont non-profit-initiatieven die sociale banden versterken en de lokale bevolking ten goede komen. Ze werkt rond drie hoofdthema’s:

  • Natuur ontdekken en toegang tot plezier voor allemaal;
  • Lokale cultuur en erfgoed;
  • Sociale en professionele integratie.

De Foundation steunde intussen al 19 verschillende organisaties in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Oudsbergen

Oudsbergen
14-05-2019

Leerlingen nemen deel aan voetgangersexamenVandaag namen 36 leerlingen uit het vierde leerjaar van basisschool De Zandloper uit Louwel deel aan een voetgangersexamen.“Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen leren om zich op een veilige manier te verplaatsen in het verkeer, zowel op de fiets als te voet”, vertelt schepen van kinderen en jongeren en van mobiliteit Marco Goossens....


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
07-05-2019

De lente is dit jaar vroeg van de partij en daardoor kan ook de eikenprocessierups vroeger opduiken. Het gemeentebestuur van Oudsbergen blijft niet bij de pakken zitten en bereidt de bestrijding van de rups nu al voor.“We beginnen zoals ieder jaar met een preventieve behandeling”, legt schepen Marco Goossens uit. “We sproeien de bomen om te voorkomen dat de rupsen er zich...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
03-05-2019

Zo’n 100 zesdejaarsleerlingen van de basisscholen Floor en Tijn, de Zandloper en Sint-Lambertus leggen maandag hun fietsexamen af. Het gemeentebestuur en de politiezone Carma werken eraan mee.“Vanuit de scholengemeenschap van Opglabbeek kregen we de vraag om hun fietsexamen mee te ondersteunen. Natuurlijk wilden we daar graag aan meewerken”, zegt Marco Goossens, naast schepen...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
30-04-2019

Infoavond op 7 meiHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt van mei tot het najaar op de N76 Weg naar Meeuwen in Oudsbergen. De kruispunten met de Bedrijfsstraat en de Weg naar Zwartberg krijgen een aangepaste inrichting om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Dat is nodig, want de rotondes zorgen al jaren voor heel wat fileleed.“De aanpassingen situeren zich ter hoogte van de...


Meer info

OudsbergenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het