Groot en avontuurlijk speelbos in de DuinengordelMeer dan 165.000 euro voor nieuw Joekelbos

Eén van de grootste speelbossen van de provincie, met een resem leuke en speelse elementen en toch deels toegankelijk voor buggy’s en mindermobiele personen? Dat wordt het Joekelbos in Oudsbergen. De werken starten binnenkort en zijn tegen het einde van de zomer afgerond.

Het gemeentebestuur wil van het Joekelbos de speelplek bij uitstek voor gezinnen, jeugdverenigingen en scholen maken. “Als kindvriendelijke gemeente willen we het bos zo kindvriendelijk mogelijk inrichten. Maar het moest ook zo toegankelijk en natuurlijk mogelijk zijn”, zegt Marco Goossens, schepen van Kinderen en Jongeren.

 “We verdrievoudigen de oppervlakte van het Joekelbos: we gaan van 4 naar 12 hectare”, zegt Hanne Schrooten, schepen van Toerisme en Duinengordel. “Daarmee wordt het Joekelbos één van de omvangrijkste ingerichte speelbossen van de provincie. ”Een resem van speelse en avontuurlijke elementen, waaronder waterplekken en een speelduin, worden hier afgewisseld met bijzondere rustplekken en unieke zitinfrastructuur. De paadjes die ertussen lopen zijn zowel onverhard als halfverhard, waardoor het bos ook deels toegankelijk wordt voor minder mobiele personen en buggy's.”

Langs het half-verhard pad komt een dierenroute uit houtsculpturen. "We gaan op zoek naar een aantal specifieke dieren voor Duinengordel die door een houtkunstenaar worden uitgesneden. Als voorbeeld hebben we er al eentje naar hier gehaald om de start van de werken in de verf te zetten. We mikken uiteindelijk op vogels als buizerds, mieren of andere insecten die soms veel groter dan ze in werkelijkheid zijn uit hout worden gemaakt”, vertelt schepen Goossens.

Toen de plannen bijna klaar waren, trok een klas van het vijfde leerjaar met de plannen in de hand door het Joekelbos. De kinderen konden zo de plannen verbeteren en beter laten aansluiten bij hun leefwereld. Op hun aanraden worden er meer zitbanken en speelelementen zoals een tuimelrek geplaatst.

De werken gebeuren onder leiding van gemeente Oudsbergen en het Agentschap van Natuur en Bos. De financiering gebeurt door de gemeente Oudsbergen voor 60.000 euro en de provincie Limburg via Platteland+ voor een bedrag van bijna 92.000 euro.

Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs

Voorts stelt Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs een bedrag van 14.976 euro ter beschikking. Een mooie waardering voor de eerder aangegane samenwerking tussen Center Parcs Erperheide en Duinengordel.

In 2017 werd in het park in Peer een mini-duinenlandschap geïnstalleerd waar kinderen kunnen spelen en stappen. Dit belevingselement gunt bezoekers een glimp op het bijzondere landduinenlandschap en prikkelt om het te ontdekken. Gasten in het park kunnen Duinengordel op eigen houtje bezoeken of kiezen voor een begeleide tocht en boeken een Duinengordelexpeditie.

Toen de Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs in juni 2018 een oproep naar nieuwe projecten deed, suggereerden medewerkers van Erperheide het project Joekelbos. De Corporate Foundation selecteerde het Joekelbos omdat het toelaat een natuurlijke omgeving te ontdekken en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Bovendien apprecieerde de Foundation de samenwerking met de scholen van Mora-rt uit Maaseik die de elementen in het speelbos ontwikkelen en maken: het is voor hen een kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en mee te werken aan een realisatie waar veel kinderen en families plezier van hebben. De Foundation stelde 14.976 euro ter beschikking om houten infrastructuren mee te bouwen: een tafel van ruim 8 meter en een zitarena voor openluchtklassen of een reuzepicknick. In enkele woorden: plezier voor allen, natuur voor allen, sociale banden met allen.

De Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs werd opgericht in november 2017 en beloont non-profit-initiatieven die sociale banden versterken en de lokale bevolking ten goede komen. Ze werkt rond drie hoofdthema’s:

  • Natuur ontdekken en toegang tot plezier voor allemaal;
  • Lokale cultuur en erfgoed;
  • Sociale en professionele integratie.

De Foundation steunde intussen al 19 verschillende organisaties in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Oudsbergen

Oudsbergen
19-03-2019

Overschakeling naar een nieuw bibliotheeksysteem Vanaf 2019 stappen alle bibliotheken in Vlaanderen over naar een nieuw bibliotheeksysteem. De voorbereidingen daarvoor zijn volop bezig. Vanaf 20 maart schakelt Bibliotheek Oudsbergen vestiging Meeuwen over naar dit nieuwe systeem. De bibliotheek in Opglabbeek is in januari al overgeschakeld. “Om de volledige omschakeling optimaal te kunnen...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
19-03-2019

Op donderdag 21 maart start de firma Kerkhofs met onderhoudswerken aan enkele straten in Oudsbergen. De concrete planning is afhankelijk van de weersomstandigheden. In de Guytjensstraat, Kolisstraat, Vogelzangstraat, Raffisstraat en in een zijweg van de Betonweg wordt een volledig nieuwe laag asfalt gelegd. In de Boshovenstraat, Bremstraat, Roesstraat, Nieuwstraat, Klein-Heidestraat, Schansdijk,...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
15-03-2019

Kippenactie van Limburg.net Twee Oudsbergse handelaars doen mee aan de kippenactie van Limburg.net. Bij Huis Geusens in Plockroy en Speciaalzaak De Mulder in Louwel kan je met de Kippenactiebonnen één of meerdere kippen afhalen. Zo haal je jouw eigen afvalverwerkers in huis. Kippen zijn namelijk dol op tafelrestjes, onkruid en gras. “Zo’n bon kan je op twee manieren...


Meer info

OudsbergenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het