Snelcursus digitale energiemeter: wat moet je zeker weten?Vanaf 1 juli 2019 startte Fluvius met de uitrol van de digitale energiemeter. Deze elektronische meter zal jouw huidige elektriciteits- en gasmeter vervangen. Maar wat verandert er nu precies? Na het lezen van deze acht vragen ben je helemaal mee.

  1.  Wat is een digitale meter?
    De digitale meter is een elektronische meter die jouw traditionele elektriciteits- en gasmeter zal vervangen.
     
  2. Waarom komt de digitale meter er?
    Met een digitale meter krijg je een beter zicht op jouw dagelijkse verbruik en kan je makkelijker energie besparen.
     
  3. Wat doet een digitale meter?
    Een digitale meter kan zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen. Daardoor worden bijvoorbeeld meterstanden automatisch doorgegeven.
     
  4. Wanneer krijg ik een digitale meter?
    Vanaf juli 2019 komen bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter of een defecte energiemeter als eerste aan de beurt.
     
  5. Wat kost zo’n digitale meter?
    De installatie van een digitale meter is gratis, tenzij je jouw meter zelf aanvraagt. Het zal ongeveer vijftien jaar duren vooraleer elke Vlaming een digitale meter in huis krijgt. Andere kosten die een digitale meter met zich meebrengt, zitten verwerkt in de nettarieven.
     
  6. Wat verandert er voor eigenaars van zonnepanelen?
    De digitale meter draait niet fysiek terug, maar virtueel. Je kan er voor kiezen om niet langer het prosumententarief te betalen (zoals vroeger het geval was), maar enkel nog de netkosten op basis van jouw werkelijke afname (dit wordt op lange termijn de nieuwe regeling voor iedereen). Vanaf 2021 vervalt de keuze voor het prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 voor het prosumententarief kiezen, vallen nog hoogstens 15 jaar onder dit systeem. Daarna schakelt iedereen over op het nieuwe systeem.
     
  7. Wat verandert er voor klanten met een budgetmeter?
    Digitale budgetmeters kunnen volledig online worden beheerd. Wie dat wil kan voor een oplaadbeurt nog steeds bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.
     
  8. Bedreigt een digitale meter mijn privacy?
    Jouw data zijn altijd volledig versleuteld en beschermd. Bovendien blijf je als netgebruiker altijd zelf eigenaar van jouw meetgegevens.

Kortom: met een digitale meter moet je minder en kan je meer.

Blijf je met vragen over de digitale energiemeter zitten? Surf naar digitalemeter.be voor alle antwoorden.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  31-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
14-08-2019

We zijn in de bibliotheek nog op zoek naar enkele vrijwilligers voor onze maandelijkse CoderDojo, waarbij we kinderen vanaf het vierde leerjaar leren programmeren. De Coderdojo vinden elke maand plaats op een zaterdagvoormiddag van 10.00 tot 12.00 uur in de bib van Maaseik.We vragen geen diploma, wel een passie voor digitale nieuwigheden, wat didactische vaardigheden en veel zin om jongeren te...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
07-08-2019

De BinckBank Tour (voorheen Eneco) voor elite met contract is een ambitieuswielersportevenement in België en Nederland en maakt onderdeel van de UCI World-Tour.Op vrijdag 16 augustus rijden de renners een afstand van 189 km van Riemst naar Venray. Het parcours loopt die dag tussen 12.30 en 14 uur door Maaseik over de Rijksweg/N78, Maastrichtersteenweg, Stationsstraat,...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
06-08-2019

Vanaf dinsdag 6 augustus start de aannemer met het verhogen van het terrein onder de kanaalbrug over de Zuid-Willemsvaart in Voorshoven bij Neeroeteren. De grondwerken zijn nodig om de nieuwe rijweg en vrijliggende fietspaden aan te leggen. De ophogingswerken onder de brug duren vermoedelijk een tweetal maanden, tot eind september. Ze kaderen in de volledige heraanleg van de...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
02-08-2019

Onder de vorm van spektakel en entertainment brengt het Showteam verschillende disciplines van het waterskiën. Dit spektakel wordt geshowd voor het publiek met aangepaste kleurrijke kledij en muziek. Een deskundig speaker kleurt de show en begeleid de nummers door informatie te geven over de moeilijkheidsgraad.


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het