Alles is gîrnaertGîrnaertfeesten, gîrnaertbier, gîrnaertkroketten,…in Boekhoute is alles gîrnaert! Dat is de blijde boodschap die het boek ‘Alles is gîrnaert’ wil verkondigen. Het boek is een uitgave van de gemeente Assenede en brengt hulde aan alle helden van Boekhoute: de in 2018 gestopte vissersfamilies Verschraegen en Rammeloo, de gidsen, de gîrnaertpelsters,…. Tijd voor een goed gesprek met auteur Marc Van Hulle, fotograaf Ludo Goossens en graficus Steven De Dapper.

“Ik vergeet het moment nooit meer. We zitten in de living van Eric en Bea Rammeloo, waar we de voorbije uren luisterden naar hun verhaal over een leven op zee en een leven op de kade”, steekt auteur Marc Van Hulle van wal. “Plots kijkt Eric me aan en hij zegt: Eigenlijk is het toch wel speciaal dat heel ons leven gedraaid heeft rond zo’n klein beestjen,… Size doesn’t matter, grootte speelt geen rol in Boekhoute en in de gîrnaertvisserij. Ons boek gaat in de eerste plaats ook over datzelfde kleine beestje, die lekkernij uit de zee”, weet Van Hulle.

Ode

“Maar het gaat evenzeer over zoveel meer”, zegt Ludo Goossens die met zijn onafscheidelijke camera meer dan een jaar niet weg te slaan was uit het vissersdorp zonder haven. “Dit boek is een ode aan alle vissers en hun familie die in Boekhoute hebben geleefd of nog leven. Dit boek is een eerbetoon aan alle mensen die nog dag in en dag uit bezig zijn om het visserijverleden van Boekhoute levendig te houden en het gîrnaertverhaal blijven vertellen”.  

Hart onder die riem

“Het boek steekt ook een hart onder de riem voor al die mensen die met lede ogen het verval van de BOU8 in de dorpskom aanschouwen en die wachten op een broodnodige restauratie”, pikt Marc Van Hulle in. En tenslotte is dit boek een eresaluut aan het gemeentebestuur van Assenede dat wilde dat, na het verdwijnen van de twee laatste vissers, hun verhalen en verdiensten niet verloren zouden gaan.”

Gastvrijheid

Ook graficus Steven De Dapper looft Boekhoute en zijn legendarische gastvrijheid. “We vertoefden het voorbije jaar tientallen momenten in en rond Boekhoute om dit boek vorm en inhoud te geven. Iedere keer waren we er welkom en meer en meer moeten we Tom Robersscheuten geloven wanneer hij ons vertelde dat Boekhoute het meest gastvrije dorp uit de streek is. Onze dank gaat dan ook uit naar alle mensen die aan de realisatie van dit boek hebben meegewerkt en die op die manier aantoonden dat ze Boekhoute en de gîrnaerttraditie een warm hart toedragen. Op hun en onze gezondheid drinken we straks tijdens de Gîrnaertfeesten een Gîrnaertbier, en voor één keer speelt de “size” wel een rol: we hebben liever een groot glas dan een kleintje!”

 

Niet het zoveelste geschiedenisboek

‘Alles is Gîrnaert’ wil allesbehalve een geschiedenis boek zijn. Het is een belevingsboek dat het verleden en het heden van Boekhoute viert.

“Het boek is een blijde boodschap”, verwoordt burgemeester Philippe De Coninck het misschien nog best in zijn voorwoord op pagina 3 van het boek. Het is een ode aan het vissersdorp zonder haven en het brengt hulde aan de verdwenen helden. Het verhaal van de verdwenen vissersfamilies Verschraegen en Rammeloo, de gîrnaertprinsessen, onze gîrnaertpelsters, de gidsen.

Tegelijkertijd viert het boek ‘gîrnaert’ in al zijn vormen. Als merkbeeld, als delicatesse op je bord of in je glas, als motor achter een dorp dat zijn gelijke niet kent.

Het boek wil elke lezer onderdompelen in een dorp als geen ander. Tijdens de onnavolgbare gîrnaertfeesten, aan de toog bij Linda van De Kring of tijdens de optredens van zingende visser Peter Rammeloo.

Je komt van alles te weten en je leert ook veel.

Hoe je een garnaal pelt bijvoorbeeld, of waarom een garnaal nooit kaarsrecht op je bord terecht komt of waarom profwielrenner en topspurter Caleb Ewan een gouden garnaal in zijn kast liggen heeft.

 

Pam-klare gerechtjes

Voor ‘Alles is gîrnaert’ deden we een beroep op culinaire heldin Pam Vereecke uit Assenede om enkele gîrnaertklassiekers in een verrassend kleedje te stoppen. Als voorproefje krijgt u van ons de ‘Coupe Crevette’ 

“Op mijn twaalfde ontdekte ik een collectie kookboeken van m’n mama in een keukenkast. Heerlijk ontdekken tijdens de kleurrijke jaren ‘80. Wat volgde was een reeks aan koekjes, appeltaarten en gebak en tot grote frustratie van m’n mama elke keer een ontplofte keuken. Een geluk dat mijn ouders zoetekauwen waren. En blijven”, zegt ze.

Meer dan twintig jaar en menig kookboek later mag ze haar keukenervaringen delen in ‘Alles is gîrnaert’. “Opgegroeid rond Assenede, ontdekte ik als achtjarige tijdens een schoolreisje de BOU8 en de inspirerende geschiedenis van het vissersdorp zonder haven.  Ik hoop dan ook dat mijn recepten evenveel inspiratie en goesting losweken. Smakelijk!”

Wat?

Coupe crevette staat voor de mishmash van twee klassiekers: gîrnaertcocktail versus asperges à la flamande.

Ingrediënten voor 10 hapjes

200 g fijngesneden ‘tartaar’ van asperge, 2 gekookte eitjes, 1 eetlepel mosterd,snuifje nootmuskaat, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels fijngesnipperde groene kruiden, 100 g gepelde gîrnaert, cressjes

Bereiding

Meng de aspergetartaar met de geprakte eitjes, groene kruiden, mosterd, nootmuskaat en mayonaise. Lepel de mengeling in glaasjes of in ons geval in hoorntjes. Vul aan met gîrnaertjes, een dotje basilicummayonaise en een cressje of bloemetje.

Je vindt best veel orginele serveermogelijkheden in Ava: van hoorntjes tot kleurrijke kuipjes. Je kan de hoorntjes gerust weglaten en glaasjes voorzien. Ook lekker bij gîrnaert is een tartaar van tomaat gemengd met zongedroogde tomaatjes en gesnipperde groene kruiden.

 

Praktisch

‘Alles is Gîrnaert’, uitgave van de gemeente Assenede, 2019, 144 pagina’s. Kostprijs: € 20,00.

Het boek is te koop vanaf donderdag 19 september en zal een gans weekend te koop aangeboden worden tijdens de Gîrnaertfeesten en nadien in het bezoekerscentrum van Boekhoute en aan de balie van het gemeentehuis van Assenede.

Info: Communicatiedienst, 09 341 95 97, communicatie@assenede.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Assenede

Assenede
12-09-2019

Deze ochtend hesen het college van burgemeester en schepenen en enkele vertegenwoordigers van de culturele vereniging ‘Assenede Vertelt’ de Canadese vlag. Op die manier willen ze hulde brengen aan de Canadese troepen die ons 75-jaar geleden bevrijd hebben. Tijdens de week van 16 tot 21 september 1944 werden Assenede, Bassevelde, Boekhoute en Oosteeklo bevrijd door het 1e Canadese...


Meer info

Assenede
Assenede
05-09-2019

‘The times they are a-changing’, zong Bob Dylan in 1964. Anno 2019 kan de boodschap niet actueler zijn. Niet alleen de tijden veranderen razendsnel, ook het klimaat verandert. Het nieuwe klimaatadaptatieplan, dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van augustus, moet Assenede wapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Wetenschappers overal ter wereld zijn het erover eens...


Meer info

Assenede
Assenede
28-08-2019

September is feest- en kermismaand! Zowel in Assenede, Bassevelde, Boekhoute als Oosteeklo wordt stevig gevierd. Wij zetten de belangrijkste afspraken even voor u op een rijtje.Vredesfeesten in OosteekloIn het weekend van 31 augustus en 1 september keert Oosteeklo honderd jaar terug in de tijd.Zaterdagavond 31 augustus worden de bezoekers op vijf verschillende locaties verwelkomd en worden dan...


Meer info

AssenedeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het