Onderling uitwisselen van eigen opgewekte energie in Dendermonde



DENDERMONDSE ONDERNEMERS SLAAN HANDEN IN ELKAAR OP BEDRIJVENTERREIN BOSVELD/HOOGVELD


21/06/2019 Dendermonde. De Dendermondse bedrijvenvereniging, Business Club Dendermonde (BCD), werkt aan een CO2-neutraal bedrijventerrein op Bosveld/Hoogveld. Met de hulp van ondernemers, de stad en de POM Oost-Vlaanderen initiëren ze een verregaande samenwerking op het vlak van energie. Ook aan een warmtenet wordt op termijn gedacht.


De Business Club van Dendermonde, een spontaan gegroeide vereniging van ondernemers, start met het ambitieuze project om het bedrijventerrein Bosveld/Hoogveld volledig CO2 neutraal te maken. De vereniging wil daarmee een voortrekkersrol spelen in de maatschappelijke energietransitie.


Eigen opgewekte energie onderling uitwisselen
Concreet zal een microgrid geïnstalleerd worden op het bedrijventerrein Bosveld/Hoogveld. Een microgrid is een miniversie van een klassiek stroomnet. De energie wordt er vanaf een lokaal productiepunt (bijvoorbeeld zonnepanelen) rechtstreeks geleverd aan een beperkte groep gebruikers. Een microgrid bevat drie essentiële elementen: lokale energieproductie, batterijen als opslagsysteem en een efficiënt beheerssysteem.
Voor de realisatie werd het bedrijf Lovitas bv opgericht. Zes partijen verenigden zich om het grid te realiseren. De andere bedrijven van het bedrijventerrein zullen de kans krijgen om te participeren of om klant te worden bij Lovitas bv. De bedrijven ontvangen hier verdere info over in het najaar van 2019.


Voor de technische uitwerking van het microgrid roept de Business Club de hulp in van IRC, een ingenieursbedrijf eveneens gevestigd op het bedrijventerrein Bosveld/Hoogveld. Voor de haalbaarheidsstudies kan men via de POM Oost-Vlaanderen rekenen op een Europese bijdrage via het Interreg Vlaanderen-Nederland programma. Dit programma is een Europees subsidieprogramma met een focus op duurzame groei en regionale samenwerking. De POM trok dit geld aan in het kader van het project SEL, Smart Energy Link. Naast de case in Dendermonde worden nog negen andere voorbeeldprojecten ondersteund in Vlaanderen en Nederland.


Gedeputeerde Kurt Moens, voorzitter POM Oost-Vlaanderen: “De POM draagt op die manier bij aan de uitbouw van bedrijventerreinen met een extra energie opslag- en omslag- functie. Met de Provincie kiezen we immers resoluut voor een klimaatneutrale toekomst en willen we inzetten op verduurzamende (energie-)investeringen op bedrijventerreinen.”


Zuinige bedrijfsvoering voor een lagere prijs
Naast de positieve effecten op maatschappij en milieu moet het microgrid ook voor de deelnemende bedrijven een sterke kostenbesparing opleveren. Met de zogenaamde energie-gemeenschap wil de businessclub de energiefactuur verlagen. Eigen opgewekte hernieuwbare energie zal verbruikt worden binnen het netwerk in plaats van de energie tegen een hoge prijs van het net te halen of terug op het net te injecteren. Ook wil men via batterijen piekverbruiken beter opvangen en/of een hoogkwalitatieve spanning garanderen aan de deelnemende bedrijven.
Hugo Van den Broecke, voorzitter BC Dendermonde: “Wij geloven resoluut dat een omslag naar CO2-neutraliteit mogelijk is zonder in te boeten op 
 

Niet wachten op de Vlaamse Regelgeving
Het ontwikkelen van een microgrid botst evenwel op enkele wettelijke barrières. Vandaag zijn de mogelijkheden om elektrische energie tussen bedrijven uit te wisselen zeer beperkt. De Vlaamse en Europese regelgevers erkennen dit probleem en namen reeds verschillende initiatieven om dit hiaat weg te werken. Zo besliste de Vlaamse Regering over het invoeren van de “regelluwe zone” en moet volgend jaar de Europese Richtlijn “Clean Energy Package”, waar verschillende systemen rond lokale energiegemeenschappen uitgewerkt worden, omgezet worden in Vlaamse regelgeving.
Op basis van het onderzoek dat nu gevoerd werd, is de ontwikkeling van een micro grid een haalbare kaart.


Een rijke geschiedenis van samenwerking
De Business Club Dendermonde kent reeds een rijke historie van samenwerking op het bedrijventerrein Bosveld/Hoogveld. Met de ontwikkeling van een energiegemeenschap wordt die geschiedenis van samenwerking verder uitgediept. Eerder ontwikkelde de BC een eigen glasvezelnetwerk op het bedrijventerrein, en ook op het vlak van beveiliging werd in het verleden reeds samengewerkt.




Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.




Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!





Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 



Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Ronse
18-08-2019

Herinner u onze eerste editie vorig jaar… World Cleanup Day is een wereldwijd zwerfvuil-verzamel-initiatief opgestart in Estland waar een lokale gemeenschap bewees dat samen de handen uit de mouwen steken een propere buurt kan betekenen. De missie van de organisatie gaat verder dan opruimen alleen. Met deze wereldwijde burgeractie wil men de problematiek van zwerfafval benadrukken en een...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Glabbeek
16-08-2019

Op donderdagnamiddag 15 augustus ‘19, oftewel het feest van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming, organiseerde het in 2017 opgerichte processiecomité van Wever de jaarlijkse processie in hun dorp. Veel mensen, jong en minder jong, uit Wever en omstreken stapten mee van aan de Sint-Antoniuskerk, opgeluisterd met feestelijke klanken door de Koninklijke Harmonie Crescendo, tot aan de kapel...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Bree
16-08-2019

Officiële heropening van de gerenoveerde winkel op zaterdag 17 augustus! De bruidsboetiek “Le Chapeau Bree” wordt opnieuw “Couture Paule” en heropent de deuren op zaterdag 17 augustus na modernisering van de winkel. Na meer dan een decennium verdwijnt “Le Chapeau Bree” van de gevel en krijgt de winkel terug haar oorspronkelijke naam van weleer. Couture...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Aalst
16-08-2019

De Fietsersbond afdeling Aalst wil ook dit jaar werken aan een kindvriendelijke fietsomgeving. Dit al op 31 augustus door de door een tweede Kidical Mass Ride te organiseren. Samenkomst aan het Werfplein vanaf 15u30, vertrek om 16u.Een Kidical Mass is een fietstocht met zoveel mogelijk deelnemers van alle leeftijden: een critical mass speciaal voor kinderen en hun familie.De eerste 100...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support



Advertenties



Klik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het