Nieuwe wending in dossier matchfixingMeester Van Steenbrugge heeft na nauwkeurig bestuderen van het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal (GCHBPV) een andere lezing van het vonnis. Volgens deze visie kan het juridisch niet anders dan dat KSC Lokeren recht heeft op een plaats in 1A.

Hierbij de juridische toelichting:

Ofschoon Sporting Lokeren zich niet kan vinden in een aantal overwegingen van de GCHBPV, meent haar advocaat, Mr. Walter Van Steenbrugge, dat op grond van de termen van de uitspraak van de Geschillencommissie, het niet Beerschot is die stijgt ingevolge de degradatie van KV Mechelen, maar is het Lokeren die in 1A blijft.

 

Het was A.F.C. Tubize, eveneens vrijwillig tussenkomende partij in de procedure voor de GCHBPV -en die als laatste in afdeling 1B eindigde in huidig seizoen 2018-2019- die het standpunt aanhield dat indien de door de Bondsprocureur gevorderde sanctie tot degradatie lastens KV Mechelen zou worden uitgesproken, KV Mechelen zou moeten uitkomen in 1e Amateur.

 

Deze stelling werd evenwel op blz. 110 van de beslissing van de GCHBPV, van de hand gewezen, waarbij de GCHBPV zich steunde op art. 2008.2.21 van het Bondsreglement en poneerde dat er wel degelijk rekening dient gehouden “met de resultaten die de desbetreffende club -in casu KV Mechelen- heeft behaald op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak heeft plaatsgehad”.

 

Of met andere woorden : de promotie naar 1A die KV Mechelen in het seizoen 2018-2019 behaalde moet in rekening worden gebracht, zodoende vermag KV Mechelen niet te zakken naar 1e Amateur, doch komt zij uit in de afdeling lager dan 1A, te weten 1B.

 

In deze stelling van de Geschillencommissie -die effectief de degradatie van KV Mechelen gelastte- dient vervolgens toepassing te worden gemaakt van art. B1532.1.12, waarin staat dat ingeval van degradatie wegens competitievervalsing -quod in casu est- vooreerst het aantal dalers naar verhouding wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam.

 

Gezien volgens de GCHBPV er wel degelijk rekening dient gehouden met de resultaten van KV Mechelen tijdens het seizoen waarbinnen de tuchtrechtelijke uitspraak valt (nl. de promotie), moet KV Mechelen worden beschouwd als een club die zakt uit 1A omdat deze bestrafte club, overeenkomstig de termen van art. B1532.1.12, geacht wordt het kampioenschap als laatste te hebben beëindigd.

 

Deze visie is overigens ook deze van de Bondsprocureur, cfr. de inleidende Bondsactie (blz. 14) waarin de degradatie van KV Mechelen naar 1B werd gevorderd, en cfr. de conclusies (blz. 200) van de Procureur dd 24 mei 2019, waarin hij letterlijk stelde dat de promotie van KV Mechelen als “een verworvenheid” diende beschouwd en de letter en de geest van het Reglement diende gerespecteerd, waardoor de (enkele) degradatie naar 1B zich opdrong.

 

Zodoende is het volgens Sporting Lokeren duidelijk dat indien de beslissing van de GCHBPV niet zou worden aangevochten voor het BAS of wanneer het BAS de uitspraak van de GCHBPV op dit onderdeel zou bevestigen, het zo is dat Sporting Lokeren, die als laatste eindigde in huidig seizoen in afdeling 1A, als voorlaatste wordt gerangschikt in 1A en zodoende niet daalt naar 1B.

 

Klaas Van de Putte
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sporting Lokeren

Lokeren
11-09-2019

Sporting ontvangt vrijdagavond KVC Westerlo op Daknam. De Kemphanen zijn momenteel gedeeld leider van de Proximus League met twaalf punten uit vijf wedstrijden. Sporting haalde voorlopig slechts een punt, maar dat mag ons er niet van weerhouden om met volle overgave aan de match te beginnen. Misschien is 'vrijdag de dertiende' wel de ideale dag voor een sportieve ommekeer bij Sporting...


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
03-09-2019

Sporting Lokeren heeft zich op de laatste dag van de zomermercato versterkt met de 22-jarige Georgiër Giorgi Beridze. De gegeerde linksbuiten komt op huurbasis over van KAA Gent. Het bestuur van Sporting kon er wel nog een aankoopoptie aanbreien.AS TrencinIn de zomer van 2015 trok Beridze van zijn thuishaven FC Zestafoni richting de Oost-Vlaamse hoofdstad waar hij in het begin actief was bij...


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
03-09-2019

Dylan Mbayo kwam vandaag tot een overeenkomst met KAA Gent. Het jonge talent, dat de jeugdreeksen van Sporting Lokeren doorliep, verlaat de club dus kort voor het einde van de transferperiode op uitdrukkelijke vraag van zijn vader. Op Daknam lag al enige tijd een voorstel klaar, maar dat bleek niet voldoende voor de entourage van Mbayo. Verdere details over de transfer zijn er tot dusver niet.


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
>>
28-08-2019

In Achteruit! is een gloednieuwe wekelijkse rubriek waarbij we terugkijken naar het voorbije weekend met de coach of één van de spelers.


Meer info

Sporting LokerenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het