Nieuwe wending in dossier matchfixingMeester Van Steenbrugge heeft na nauwkeurig bestuderen van het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal (GCHBPV) een andere lezing van het vonnis. Volgens deze visie kan het juridisch niet anders dan dat KSC Lokeren recht heeft op een plaats in 1A.

Hierbij de juridische toelichting:

Ofschoon Sporting Lokeren zich niet kan vinden in een aantal overwegingen van de GCHBPV, meent haar advocaat, Mr. Walter Van Steenbrugge, dat op grond van de termen van de uitspraak van de Geschillencommissie, het niet Beerschot is die stijgt ingevolge de degradatie van KV Mechelen, maar is het Lokeren die in 1A blijft.

 

Het was A.F.C. Tubize, eveneens vrijwillig tussenkomende partij in de procedure voor de GCHBPV -en die als laatste in afdeling 1B eindigde in huidig seizoen 2018-2019- die het standpunt aanhield dat indien de door de Bondsprocureur gevorderde sanctie tot degradatie lastens KV Mechelen zou worden uitgesproken, KV Mechelen zou moeten uitkomen in 1e Amateur.

 

Deze stelling werd evenwel op blz. 110 van de beslissing van de GCHBPV, van de hand gewezen, waarbij de GCHBPV zich steunde op art. 2008.2.21 van het Bondsreglement en poneerde dat er wel degelijk rekening dient gehouden “met de resultaten die de desbetreffende club -in casu KV Mechelen- heeft behaald op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak heeft plaatsgehad”.

 

Of met andere woorden : de promotie naar 1A die KV Mechelen in het seizoen 2018-2019 behaalde moet in rekening worden gebracht, zodoende vermag KV Mechelen niet te zakken naar 1e Amateur, doch komt zij uit in de afdeling lager dan 1A, te weten 1B.

 

In deze stelling van de Geschillencommissie -die effectief de degradatie van KV Mechelen gelastte- dient vervolgens toepassing te worden gemaakt van art. B1532.1.12, waarin staat dat ingeval van degradatie wegens competitievervalsing -quod in casu est- vooreerst het aantal dalers naar verhouding wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam.

 

Gezien volgens de GCHBPV er wel degelijk rekening dient gehouden met de resultaten van KV Mechelen tijdens het seizoen waarbinnen de tuchtrechtelijke uitspraak valt (nl. de promotie), moet KV Mechelen worden beschouwd als een club die zakt uit 1A omdat deze bestrafte club, overeenkomstig de termen van art. B1532.1.12, geacht wordt het kampioenschap als laatste te hebben beëindigd.

 

Deze visie is overigens ook deze van de Bondsprocureur, cfr. de inleidende Bondsactie (blz. 14) waarin de degradatie van KV Mechelen naar 1B werd gevorderd, en cfr. de conclusies (blz. 200) van de Procureur dd 24 mei 2019, waarin hij letterlijk stelde dat de promotie van KV Mechelen als “een verworvenheid” diende beschouwd en de letter en de geest van het Reglement diende gerespecteerd, waardoor de (enkele) degradatie naar 1B zich opdrong.

 

Zodoende is het volgens Sporting Lokeren duidelijk dat indien de beslissing van de GCHBPV niet zou worden aangevochten voor het BAS of wanneer het BAS de uitspraak van de GCHBPV op dit onderdeel zou bevestigen, het zo is dat Sporting Lokeren, die als laatste eindigde in huidig seizoen in afdeling 1A, als voorlaatste wordt gerangschikt in 1A en zodoende niet daalt naar 1B.

 

Klaas Van de Putte
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sporting Lokeren

Lokeren
16-06-2019

Lokeren was doorlopend de betere ploeg en scoorde twee keer, een keer in elke helft. Fysiek zag het er al behoorlijk uit, maar vooral offensief is er nog veel werk aan de winkel. Velimir Vlahovic, een 19-jarige centrale verdediger, was de enige nieuweling, maar hij werd niet op de proef gesteld.Er waren heel wat fans komen opdagen voor de eerste wedstrijd van het oefenseizoen tegen KVV Zelzate,...


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
16-06-2019

Na meer dan 25 jaar onverdroten inzet voor de club wil mijnheer Lambrecht de club aan een nieuwe eigenaar overdragen. De nieuwe sterke man heet Louis de Vries (72). Hij toont zich alvast erg gemotiveerd om de club als een vaste waarde in het Belgische voetbal te laten fungeren.Mijnheer Lambrecht (straks 88) was al langere tijd overtuigd dat het zowel voor de club als voor hemzelf beter zou zijn...


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
14-06-2019

Supportersclub The Yellowbrothers is traditioneel de gastheer voor de opener van het oefenseizoen. Dat is dit jaar niet anders: zondag om 16 uur speelt Sporting zijn eerste wedstrijd van het seizoen 2019-2020KVV Zelzate, ploeg uit de Derde Amateurklasse, zal op het veld,gelegen aan de Patronagestraat,de ploeg zijn die Sporting Lokeren als eerste bekampt. Wie er vroeger al bij was, weet het: niet...


Meer info

Sporting Lokeren
Lokeren
14-06-2019

De sportieve voorbereiding op het nieuwe seizoen 2019-2020 is vandaag officieel begonnen. Vandaag dus geen aandacht voor welke extrasportieve zaken dan ook.Stipt om half 11 gaf trainer Glen De Boeck de spelers op het jeugdterrein van de Jeugdacademie zijn eerste aanwijzingen. Bij de spelers waren er geen nieuwe gezichten. De spelers die einde contract zijn eind juni -Miric, Skulason en Deschacht-...


Meer info

Sporting LokerenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het