Zillebekedorp wordt vleermuisvriendelijker. Rood straatlicht vermijdt verblinding vliegrouteVanaf woensdag 12 juni 2019 zullen de inwoners van Zillebeke merken dat een aantal straatlampen in het dorp een ongewoon rood licht uitstralen. Deze lampen zijn niet defect. De rode lampen werden recent geïnstalleerd door Fluvius in opdracht van de stad Ieper en van het Regionaal Landschap Westhoek.

 

De bedoeling is om langs het Huyspad en de Seelbachdreef een type verlichting te voorzien die geen obstakel meer vormt voor de talrijke vleermuizen die zich langs de Vijverbeek dwars door Zillebekedorp verplaatsen. Uit langdurig onderzoek blijkt immers dat de Vijverbeek in Zillebeke een van de belangrijkste routes voor vleermuizen is. De dieren schuilen overdag in de Gasthuisbossen en vliegen ’s avonds kort na zonsondergang naar Zillebekevijver, de Verdronken Weide en de vestingen waar ze naar insecten en andere prooidiertjes zoeken.

 

Een heikel punt voor de vleermuizen vormt echter de straatverlichting nabij de beek in het dorp. Vleermuizen vermijden, als echte nachtdieren, het felle licht van klassieke straatlampen en nieuwe types witte LED-lampen. De UV-stralen van deze lampen verblinden en verwarren de dieren. Mede hierdoor krijgen vleermuizen het steeds moeilijker in ons landschap. Nochtans bewijzen ze ons onschatbare diensten: elke nacht opnieuw vangt elke vleermuis enkele honderden schadelijke of lastige insecten zoals muggen en motten.

 

Gelukkig bestaat er intussen vleermuisvriendelijke LED-verlichting. Bij deze lampen werd het UV-rijke blauw-witte licht grotendeels weggefilterd en blijft er een warm oranjerood licht over. Dat licht stoort vleermuizen veel minder.

Ook voor ons, mensen, biedt dit gefilterde licht voordelen: het contrastzicht, belangrijk voor de verkeersveiligheid, blijft maximaal en het storende effect van UV-licht op onze slaaphormonen, en dus ons natuurlijke dag- en nachtritme, verdwijnt.

 

Het stadsbestuur geniet voor deze vleermuisvriendelijke verlichting een toelage van 50% dankzij de samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek. Die nieuwe straatlampen verbruiken bovendien veel minder energie. Met andere woorden: een win/win voor iedereen.

 

In het begin zal het wat wennen worden, maar het stadsbestuur is ervan overtuigd dat het publiek geen hinder zal ervaren bij het gebruik van deze nieuwe, vleermuisvriendelijke straatlampen. Om de inwoners van Zillebeke goed te informeren werd een infofolder over dit project huis-aan-huis bedeeld. Later op het jaar, op zaterdag 31 augustus, wordt er in Zillebeke een vleermuizenavond ingericht, waarbij de vleermuizen ook zullen geobserveerd worden. Hierover word je tijdig geïnformeerd.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
25-05-2019

Het stadsbestuur is al een paar weken aan het nadenken hoe de Meenseweg verkeersveiliger kan worden gemaakt. De Meenseweg is één van de invalswegen op de Ieperse binnenstad en op piekmomenten is het er heel druk. Vorige maandag is in het schepencollege beslist om een aantal maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid in de buurt van de school en het rusthuis in de Meenseweg te...


Meer info

Ieper
Ieper
14-05-2019

Komende vrijdag 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Het schepencollege van Ieper besliste in april om zich daar als gemeente actief voor in te zetten. Zo roept stad Ieper zoveel mogelijk Ieperlingen op om aan de vooravond van 17 mei samen de regenboogvlag te hijsen aan de Lakenhalle. Ieper doet een oproep op sociale media (en graag via jullie, de pers;-)) om samen...


Meer info

Ieper
Ieper
14-05-2019

Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat de Westhoek heel wat in te halen heeft als het over G-sport gaat. Mensen met een beperking (visueel, lichamelijk, auditief, psychisch en autisme) vinden in onze regio maar enkele initiatieven om te sporten of te bewegen. De Westhoek is dus een vrij blinde vlek op het vlak van G-sport als je het vergelijkt met de rest van Vlaanderen. Daarom...


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het